Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Više nije tajna: Amerika priprema opasan potez protiv Srbije - Prištinu gura u čvršći NATO zagrljaj

© AP Photo / Visar KryeziuKosovska vojska
Kosovska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2023
Pratite nas
Nacrt američkog godišnjeg Zakona o odbrani, u kome se predlaže produbljivanje saradnje SAD i tzv. Kosova je opasan i loš trend. Ako se u obzir uzme američka istrajnost u izgradnji i očuvanja lažne države Kosovo, možemo videti da se Srbija nalazi u opasnoj situaciji koja će se negativno odraziti na regionalnu bezbednost.
Ovako nameru koja je izražena u predlogu zakona koji bi uskoro trebalo da se nađe pred članovima oba doma američkog Kongresa, komentariše predsednik Evroazijskog bezbednosnog foruma, general u penziji Mitar Kovač.
Podsećamo, fiskalni zakon o nacionalnoj odbrani za 2024. omogućio bi Prištini da učestvuje u vojnim vežbama pod vođstvom SAD radi povećanja interoperabilnosti sa NATO snagama, što znači da bi tzv. Kosovo učestvovalo na multilateralnim vojnim vežbama sa članicama NATO i Partnerstva za mir, preneo je američki portal specijalizovan za pitanja odbrane, Difens.
Ovaj portal navodi da Komitet za oružane snage Senata „podržava proširenje saradnje u oblasti sajberbezbednosti sa kosovskim oružanim snagama“ i nalaže ministru odbrane Lojdu Ostinu da obavesti Kongres o naporima da se to učini do kraja godine.

Kako primiti lažnu državu u NATO – agenda postoji

Odrednica o saradnji na polju sajberbezbednosti našem sagovorniku, kako kaže, posebno pada u oči. Ovaj domen poznat je kao bitan element rada komandno-informacionih sistema, kao i organa državne uprave, naglašava Kovač.
„Sigurno je da će u domenu opreme i osposobljavanja kadrova uraditi dosta na tome da se postigne proklamovani cilj. Veoma je indikativno da se to uvodi kao zakonsko rešenje, da to nije ostalo u domenu tajne diplomatije“, ističe on.
Sve što je predloženo u novom zakonu govori da Vašington želi da na Kosovu i Metohiji formira vojsku, samo, kako Kovač kaže, za to čeka povoljan momenat. Američka agenda se zna - Srbija treba da bude prisiljena da prihvati sve što stoji u sporazumu iz Brisela i aneksu iz Ohrida, gde piše da se sporazum o normalizaciji postiže, ne između Beograda i Prištine, već između Srbije i Kosova.
„Amerika želi da nakon sprovođenja tog sporazuma o implementaciji, po njegovom osnovu primi lažnu državu Kosovo u NATO i angažuje je u različitim misijama širom sveta, kao što sa Kosovskim bezbednosnim snagama već čini Britanija“, ocenjuje Kovač.

Instrumentalizacija NATO-a u stvaranju kosovske vojske

Naš sagovornik podseća da indirektna vojna pomoć SAD Prištini traje već dugo – u krajnjoj liniji, Amerika je ideolog i duhovni tvorac te lažne države. Prema Kovačevim rečima, SAD to rade instrumentalizujući Evropsku uniju u političkom i ekonomskom, a NATO u bezbednosnom smislu.
„Amerika je kroz NATO godinama, iako ne dozvoljava Prištini da formalno uspostavi oružane snage, pružala pomoć, kako u opremi, tako i u obuci ljudstva različitih specijalnosti. U svemu tome, uticala je i da druge vodeće zemlje NATO-a čine isto“, konstatuje on.
U novije vreme, prema njegovim rečima, sve više se instrumentalizuje Turska. Jačanjem turskog kontingenta na Kosovu i Metohiji, kao i dolaskom turskog generala na mesto komandanta Kfora, Ankara preuzima vodeću ulogu u multinacionalnim snagama u južnoj srpskoj pokrajini. Sve su to činioci koji će negativno uticati na bezbednosnu sliku Kosova i Metohije i Balkana, dodaje Kovač.
Kapitol, sedište Kongresa Sjedinjenih Američkih Država - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
SRBIJA
Šta o tzv. Kosovu piše u nacrtu godišnjeg američkog zakona o odbrani
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala