Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta o tzv. Kosovu piše u nacrtu godišnjeg američkog zakona o odbrani

© Foto : PixabayKapitol, sedište Kongresa Sjedinjenih Američkih Država
Kapitol, sedište Kongresa Sjedinjenih Američkih Država - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Pratite nas
Prema nacrtu godišnjeg zakona o odbrani američkog Senata, tzv. Kosovo našlo bi se na listi istočnoevropskih zemalja koje ispunjavaju uslove za učešće u američkim vojnim vežbama, usled povećanih tenzija na Balkanu.
Kako prenosi portal Difens, fiskalni zakon o nacionalnoj odbrani iz 2024, o kome bi u Senatu trebalo da započne rasprava ove nedelje, omogućava Prištini da učestvuje u vojnim vežbama pod vođstvom SAD radi povećanja interoperabilnosti sa NATO snagama, što znači da bi tzv. Kosovo učestvovalo na multilateralnim vojnim vežbama sa članicama NATO-a i Partnerstva za mir (PFP), čija je učesnica i Srbija.
Difens navodi da, kao učesnica PFP-a, Srbija redovno učestvuje na vežbama ''Platinasti vuk'' sa SAD i NATO saveznicama.
Dodaje se da Komitet za oružane snage Senata ''podržava proširenje saradnje u oblasti sajber bezbednosti sa kosovskim oružanim snagama'' i nalaže ministru odbrane Lojdu Ostinu da obavesti Kongres o naporima da se to učini do kraja godine.
Napori za produbljivanje vojnih veza između SAD i samoproglašenog Kosova dolaze u trenutku kada Bajdenova administracija i brojni poslanici pokušavaju da ublaže pogoršane odnose Prištine sa Beogradom usred rastućih tenzija između albanske i srpske zajednice na sveru KiM.
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar juče je, predstavljajući pred Spoljnopolitičkim odborom Kongresa svoj izveštaj o situaciji na Zapadnom Balkan, istakao da bi neuspeh Prištine da smanji tenzije sa Beogradom uticao na nastojanje Prištine da se pridruži NATO-u i EU.
''Naš jedinstveni zahtev je bio da Kosovo ne pokušava silom da instalira gradonačelnike tamo gde su se dešavali protesti. U međuvremenu, bili smo veoma oštri prema Srbiji'', rekao je Eskobar i dodao da su SAD ''dobile obećanje'' od Srbije da se neće protiviti novim izborima u četiri opštine na severu KiM, kao i da će ''biti posledica po Srbiju ako se tome suprotstave''.
Gabrijel Eskobar pred Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2023
SRBIJA
Eskobar predstavio izveštaj u Kongresu: Poziv Srbiji i Kosovu da ispune dogovore, ključna obaveza ZSO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala