- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Direktor „Roskosmosa“ saopštio uzrok pada stanice „Luna 25“

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaNakon devet minuta gornji stepen rakete „Fregat“ sa međuplanetarnom stanicom „Luna-25“ odvojio se od trećeg stepena rakete i izašao na orbitu oko Zemlje.
Nakon devet minuta gornji stepen rakete „Fregat“ sa međuplanetarnom stanicom „Luna-25“ odvojio se od trećeg stepena rakete i izašao na orbitu oko Zemlje. - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2023
Pratite nas
Osnovni razlog pada stanice „Luna 25“ je neispravan rad motora za korekciju, koji je prilikom pokušaja uređaja da pređe u Mesečevu orbitu pred sletanje radio duže nego što je bilo predviđeno, izjavio je direktor „Roskosmosa“ Jurij Borisov za televizijski kanal „Rusija 24“.
„Nažalost, isključivanje motora nije se dogodilo prema planu, u skladu s ciklogramom, tako da je umesto planirane 84 sekunde, on odradio 127 sekundi. To je bio glavni uzrok havarije“, rekao je Borisov.
Prema njegovim rečima, ceo eksperiment je izveden u zoni stabilne radio-veze, a stručnjaci su znali sve o situaciji na stanici.
„Ipak, u 14.57 veza s uređajem je prekinuta. Pokušaji da se ponovo uspostavi veza su bili neuspešni. Preliminarni balistički proračuni su pokazali da je zbog nepravilnog rada motornog uređaja za korekciju stanica prešla u otvorenu Mesečevu orbitu i suštinski se zabila u površinu Meseca“, dodao je Borisov.
On je dodao da članovi specijalne komisije već pokušavaju da razjasne šta je zapravo dovelo do vanredne situacije.

Rusija stekla neprocenjivo iskustvo

Prema njegovim rečima, Rusija je, bez obzira na to što „Luna 25“ nije ispunila zadatak, dobila neprocenjivo iskustvo leta ka Mesecu i izlaska u Mesečevu orbitu.
Borisov je dodao da se nada da će naredne misije ka Mesecu biti uspešne.
„Jedno od dostignuća ove nedovršene misije jeste formiranje novog kolektiva u Naučno-industrijskom udruženju 'Lavočkin', koji će, naravno, uzeti u obzir sve greške koje su napravljene tokom ove misije i nadam se da će buduće misije 'Lune 26', 'Lune 27' i drugih biti uspešne“, rekao je Borisov.
Direktor „Roskosmosa“ je istakao da Rusija neizostavno treba da učestvuje u trci osvajanja Meseca i dodao da nipošto ne treba prekidati program istraživanja Zemljinog prirodnog satelita.
„To bi bila najpogrešnija odluka. Mislim da negativno iskustvo prekida lunarnog programa od praktično 50 godina i jeste glavni uzrok neuspeha“, zaključio je Borisov.
Prema njegovom mišljenju, trka za osvajanje prirodnih resursa Meseca je već počela, a drugi cilj njegovog osvajanja jeste mogućnost njegovog korišćenja kao „osnovne platforme“ za međuplanetarne letove u budućnosti.
„Luna-25“ će biti prva stanica koja će izvršiti sletanje u rejonu Južnog pola Meseca koji ima veoma složen reljef. - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
RUSIJA
„Luna 25“ se sudarila sa Mesecom i prestala da radi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala