- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Drugi samit i forum Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija

UŽIVO Samit Rusija-Afrika: Zimbabve se solidariše sa Moskvom po pitanju specijalne operacije

Pratite nas
U Sankt Peterburgu se održava drugi samit „Rusija-Afrika“ pod devizom „Za mir, bezbednost i razvoj“. Ovo je najveći događaj u rusko-afričkim odnosima koji ima za cilj unapređenje uzajamno korisnog partnerstva koje odgovara izazovima 21. veka.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:43 27.07.2023
Rusija i Zimbabve potpisali su sporazum o saradnji u oblasti međunarodne informacione bezbednosti, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Kako se navodi u saopštenju, dokument predstavlja očigledan i ubedljiv primer zajedničkih napora dveju zemalja za jačanjem nacionalne i međunarodne informacione bezbednosti na obostrano korisnim i ravnopravnim osnovama.
20:07 27.07.2023
U Sankt Peterburgu je počeo svečani prijem predsednika Rusije Vladimira Putina u čast šefova delegacija država-učesnica Samita Rusija-Afrika.
Putin je na prijemu predložio zdravicu za prosperitet Afrike i rusko-afričko prijateljstvo.
„Dragi prijatelji, znam da mnogi u ovoj sali ne piju alkoholna pića, ali po tradiciji želim da podignem čašu za vaše zdravlje, jačanje saradnje u svim oblastima, prosperitet Afrike i rusko-afričko prijateljstvo“, rekao je Putin.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
RUSIJA
Putin: Rusija će nastaviti da daje doprinos u borbi protiv terorizma i gladi u Africi
19:07 27.07.2023
Afrički učesnici foruma veoma su zainteresovani za štand ruske kompanije „Rosteh“ sa streljačkim oružjem, koje može da se uzme u ruke, dok vam stručnjaci mogu da vam ispričaju o njihovim prednostima.
18:59 27.07.2023
Rusija i Uganda solidarne su u međunarodnim pitanjima, u čijoj osnovi je zajednička posvećenost formiranju pravednog multipolarnog sveta, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa svojim ugandskim kolegom Joverijem Kagutom Musevenijem.
18:53 27.07.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin poklonio je svom kolegi iz Zimbabvea Emersonu Mnangagvi helikopter, saopštilo je Ministarstvo informisanja te afričke zemlje na Tviteru.
Kako se navodi, helikopter će uskoro biti dopremljen u zemlju.
Kasnije je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio da je helikopter poklonjen još prošle godine.
18:32 27.07.2023
Zapadne zemlje pretile su državama afričkog kontinenta odbijanjem pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke zbog saradnje sa Rusijom, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na sastanku sa predstavnicima medija u okviru Drugog Samita Rusija-Afrika.
„Zapad je jednom broju država postavio uslove da, ako ne zauzmu agresivan stav prema Rusiji, prozapadni stav, neće moći da računaju na pomoć Međunarodnog monetarnog fonda ili Svetske banke. A vi vrlo dobro znate da u ovim strukturama dominantnu poziciju imaju Sjedinjene Američke Države“, istakla je Zaharova.
Ona je primetila da je Zapad takođe uticao i na različite ličnosti u određenoj zemlji.
„Pribegavali su ucenama porodicama, pretili iznošenjem ličnih informacija, pretili da će se ljudi naći pod sankcijama, da će im biti zamrzavani računi, zamrzavan biznis. Imaju veoma bogatu fantaziju u tom smislu, rade drugačije, ali nekad je potrebno pronaći volju i reći ‘dosta’“, rekla je diplomata.
Portparol je dodala i da Rusija pregovara o otvaranju novih ambasada na afričkom kontinentu, ali nije precizirala o kojim zemljama se radi.
„Ali čim se sa ovim zemljama dogovorimo o otvaranju naših ambasada, to ćemo svakako objaviti“, zaključila je Zaharova.
18:21 27.07.2023
Infografika kaver Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Rusije i afričkih zemalja - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Rusije i Afrike
17:55 27.07.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Zimbabvea Emersonom Mnangagvom u okviru samita "Rusija-Afrika".
On je tom prilikom ocenio da je Zimbabve pouzdani partner Rusije na afričkom kontinentu i da dve zemlje imaju odlične perspektive za saradnju u raznim oblastima.
Predsednik Zimbabvea je rekao da ta zemlja izražava solidarnost sa Rusijom kada je reč o specijalnoj vojnoj operaciji.
Predsednici Zimbabvea i Rusije, Emerson Mnangagva i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
17:41 27.07.2023
Neophodno je čuti zahteve Rusije o ispunjavanju uslova prehrambenog sporazuma kako bi se pronašli putevi za rešavanje ovog pitanja, izjavio je za Sputnjik predsednik Saveza Komorskih ostrva i predsednik Afričke unije Azali Asumani.
„Ne treba ja da govorim da je Rusija u pravu ili ne. Ona je to uradila iz svojih razloga, sada moramo da ih čujemo kako bismo pokušali da krenemo napred“, rekao je Asumani.
Prema rečima predsedavajućeg Afričke unije, da bi se postigao novi sporazum, potrebno je uzeti u obzir faktore koji su „primorali Rusiju da izađe“. Osim toga, Asumani je potvrdio nameru da sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovara o povratku Rusije u prehrambeni sporazum tokom samita.
16:26 27.07.2023
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
RUSIJA
Lavrov: Zapad pokušava da diskredituje Rusiju i Afriku u medijima
15:27 27.07.2023
Rusija i Zimbabve potpisali sporazum o saradnji u oblasti nuklearne energije
Rusija i Zimbabve su na rusko-afričkom forumu potpisali su međuvladin sporazum o saradnji u oblasti korišćenja atomske energije u mirne svrhe.
Sporazum su potpisali ministar energetike Zimbabvea Soda Žemu i generalni direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov.
Dokument stvara pravni osnov za saradnju strana u oblasti upotrebe atomske energije u mirne svrhe u širokom spektru oblasti, kao što je pomoć u stvaranju i unapređenju nuklearne infrastrukture Zimbabvea u skladu sa međunarodnim preporukama; regulisanje u oblasti nuklearne i radijacione bezbednosti, proizvodnje radioizotopa i njihove primene u industriji, medicini i poljoprivredi; saradnja u oblasti primene radijacionih tehnologija i nuklearne medicine, obrazovanje, obuka i prekvalifikacija stručnjaka za nuklearnu industriju.
15:22 27.07.2023
Učesnici drugog samita „Rusija-Afrika“ pod devizom „Za mir, bezbednost i razvoj“ - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
MULTIMEDIJA
Samit „Rusija-Afrika“ u 10 slika
15:21 27.07.2023
Uganda očekuje da će na drugom samitu „Rusija-Afrika“ sa ruskom stranom pronaći rešenje za isporuke đubriva iz Rusije, saopštio je ministar spoljnih poslova zemlje Džedže Odongo za Sputnjik.
„Nadamo se da ćemo tokom ovog samita i bilateralnih razgovora o kojima sam upravo govorio, imati priliku, u vidu bilateralnog sporazuma da vidimo šta možemo da uradimo sa Rusijom kako bismo mogli da dobijemo pristup ruskim đubrivima u našoj zemlji“, objasnio je Odongo na marginama samita.
Prepreke u isporukama ruskog đubriva na svetsko tržište bile su jedan od razloga za odluku Moskve da prestane da učestvuje u prehrambenom sporazumu. Istovremeno, Rusija je izjavila da je spremna da isporučuje i đubrivo i žito zemljama kojima je potrebna.
15:15 27.07.2023
Burundi se nada da će ojačati i diverzifikovati saradnju sa Rusijom u vojnoj oblasti, izjavio je predsednik ove afričke zemlje Evariste Ndajišimije na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
On je istakao da Burundi želi da ojača svoje oružane snage i obezbedi teritorijalni integritet države.
Predsednik Rusije rekao je da Moskva smatra Burundi za pouzdanog partnera i pouzdanog prijatelja na afričkom kontinentu.
15:03 27.07.2023
II Cammit i forum Rossiя - Afrika. Plenarnoe zasedanie - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Svi pokušaji ukrajinske kontraofanzive su odbijeni, protivnik trpi 10 puta veće gubitke od Rusije
13:15 27.07.2023
Vladimir Putin ima bilateralni sastanak sa predsednikom Mozambika Filipom Žasintom Njusijem.
12:30 27.07.2023
Predsednik Afričke unije i predsednik Unije Komorskih ostrva Azali Asumani pozvao je na miran suživot Rusije i Ukrajine.
"Danas se treba boriti za održiv mir između Rusije i Ukrajine. Upravo je to poruka koju danas zagovaramo Afrička unija i ja lično. Uvereni smo da će se naš poziv na mir čuti, jer je to ono što je čovečanstvu potrebno danas. U ime Afričke unije, još jednom pozivam na miran suživot između Rusije i Ukrajine, između bratskih naroda, između susednih zemalja i naroda“, rekao je Asumani tokom plenarne sednice samita Rusija-Afrika.
12:08 27.07.2023
Štand Sputnjika na samitu Rusija-Afrika - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
RUSIJA
Rusija otvara Sputnjik u Africi i industrijsku zonu kod Sueckog kanala
11:37 27.07.2023
Putin: Rusija se nada da će u bliskoj budućnosti pokrenuti industrijsku zonu u blizini Sueckog kanala u Egiptu
„Juče sam razgovarao sa predsednikom Egipta (Abdelom Fatahom) el Sisijem. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti pokrenuti stvaranje ruske industrijske zone u oblasti Sueckog kanala. Očekujem da će već ove godine tamo početi izgradnja prvih proizvodnih objekata, a ubuduće će se roba koja se tamo proizvodi izvoziti širom Afrike“, rekao je on.
11:24 27.07.2023
Rusija može da zameni ukrajinsko žito i da ga isporučuje najsiromašnijim afričkim zemljama na komercijalnoj i besplatnoj osnovi, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici foruma "Rusija Afrika".
Kako je istakao, Rusija je spremna da isporuči Burkini Faso, Maliju, Eritreji po 25-50.000 tona pšenice i da im je besplatno isporuči.
Rusija razume koliko je važna nesmetana isporuka hrane u Afriku, „posvetićemo posebnu pažnju tom pitanju, uključujući isporukama pšenice“, rekao je ruski lider. On je podsetio da je Rusija 2022. godine isporučila u Afriku 11,5 miliona tona žita, a u prvih šest meseci skoro 10 miliona tona i to uprkos sankcijama. Putin je dodao da Zapad stvara prepreke za isporuke žita iz Rusije u afričke zemlje i za to optužuje Rusiju.
Kako je istakao, on je juče razgovarao sa afričkim kolegama o isporuci poljoprivrednih tehnologija. Afričke države bi tada mogle da postanu proizvođači hrane, pa čak i izvoznici. Rusija će ih podržati.
Putin je na plenarnoj sednici foruma „Rusija-Afrika“ zahvalio učesnicima na dolasku u Rusiju.

„Nalazite se među prijateljima i istomišljenicima“, rekao je ruski lider.

On je dodao da je potencijal Afrike svima očigledan, te da je Rusija zainteresovana za dalje produbljivanje veza sa afričkim kontinentom.
Putin je kazao da su Rusija i afričke zemlje u stanju da u dogledno vreme značajno povećaju trgovinski promet.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala