Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kad se vrate preplanuli optužiće Srbe: EU birokrate na brčkanju dok naš narod hapse i proganjaju

© AP Photo / Marjan VuceticKosovska policija
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2023
Pratite nas
Odlazak administracije Evropske unije na godišnji odmor, u vreme kada su tenzije na Kosovu i Metohiji na visokom nivou, gde se Srbi svaki dan hapse ili špijuniraju, u najmanju ruku je neprofesionalno, mišljenje je političkog analitičara Stevice Deđanskog.
Dan posle neuspelog sastanaka prištinskog i beogradskog tima u Briselu i tenzične situacije na Kosovu i Metohiji, portparol EU Peter Stano najavio je da visoki predstavnik EU Žozep Borelj odlazi na – letovanje.
Sastanak na visokom nivou Beograda i Prištine koji se očekivao biće, po svemu sudeći, za period posle Boreljovog letovanja.
Za to vreme. situacija na Kosovu i Metohiji je svakim danom sve napetija, Srbi se i dalje hapse, osmatraju, prate, čak i na skupovima koji se održavaju u pomen nastradalih Srba od strane terorističke OVK.

Kao da je eskalacija na dugme

Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, iako podseća da EU ide obično u ovo vreme na kolektivni godišnji odmor, smatra da je situacija na KiM ove godine zahtevala drugačiji i ozbiljniji pristup od strane EU.
„Kad dođe leto svi odu da se malo opuste dok Srbi krvare, ali to je tako kako je. Kad se vrate, opet će Srbi biti krivi za bilo šta što se desi. Na Zapadu neće ni da prevale preko usta da je samo prištinska strana kriva za sve. Dakle, kad se vrate preplanuli, i puni elana možemo očekivati da se ista retorika nastavi,“ kaže Deđanski.
Doduše, to da smo krivi za sve, naglašava naš sagovornik, već je postala uzrečica na Zapadu, pa i u EU, ali javnost koja je realna zna da to nije tako.
„U vreme totalne eskalacije sukoba, kad je deeskalacija samo priča, a po tom pitanju se ne radi ništa, imamo pristup EU koji je amaterski. Jako teško je komentarisati ovakvo ponašanje, a da ne upotrebim neke neprimerene reči jer Srbi na KiM moraju tamo da žive a boje se hapšenja. Kurtijevi špijuni u civilu bukvalno špijuniraju i slikaju Srbe po KiM,“ ističe Deđanski.

Isto nam je - bili na odmoru ili ne

Čini se da je sada još veći i još podmukliji pritisak na Srbe na KiM, do te je mere razrađen da će sam strah mnoge naterati da da se iseljavaju sa KiM što je kosovskim Albancima i Aljbinu Kurtiju i cilj.
„Za EU i nema toliko veze što su na odmoru jer oni isto reaguju i kada nisu. Dakle, ne reaguju. Njihova jedina reakcija je rečenica „da se obe strane uzdrže od provokacija“. Tako da smo siti takvih reakcija. Mi moramo sami da se obezbedimo koliko je to u našoj moći i da što više „normalnih“ država, a to je većina sveta, uvek bude upućena u pravo stanje stvari i da znaju da Srbija nije izvor problema, nego rešenja,“ zaključuje Deđanski.
Stano je rekao da će Borelj biti na odmoru osim ako situacija na terenu na KiM ne izazove hitnost i potrebu za pregovaračkom procesom, ne precizirajući šta tačno pod hitnost podrazumeva.
On je Borelju poželeo prijatno leto kao i novinarima koji prate rad Evropske unije i rekao da se nada će se sa Boreljom videti krajem avgusta u Toledu.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
SRBIJA
Borelj pozdravio prve korake Prištine ka deeskalaciji
Zastave EU i Kosova na glavnom trgu u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
SRBIJA
Mere EU protiv Prištine: Pretnja vrbovim prutićem za neposlušno dete
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
SRBIJA
Lajčak: Izbori na severu Kosova i Metohije — mina na koju smo nagazili
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala