Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Mere EU protiv Prištine: Pretnja vrbovim prutićem za neposlušno dete

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIZastave EU i Kosova na glavnom trgu u Prištini
Zastave EU i Kosova na glavnom trgu u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Pratite nas
Mere koje je Evropska unija preduzela protiv Prištine ukoliko ne uradi ništa po pitanju smirivanja situacije na severu Kosova i ostalih tačaka koje su im zadali su u nivou kažnjavanja roditelja deteta koje ga nije poslušalo.
Ovo je mišljenje dr Aleksandra Lukića, naučnog saradnika na Institutu za političke studije povodom izjave portparola Evropske unije Petera Stana da je EU odlučila da sprovede niz mera prema Prištini jer nije preduzela neophodne korake za smirivanje situacije.

Mere protiv Prištine samo na papiru

U te mere spadaju privremena obustava rada organa na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU, da tzv. Kosovo neće biti pozivano na događaje na visokom nivou, suspenzija bilateralnih poseta, osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu KiM u okviru dijaloga uz podršku EU i tako dalje.
Srbija, Kosovo, EU - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
SRBIJA
Stano objavio sve mere koje je EU sprovela prema Prištini i dodao: Pratimo i šta radi Beograd
Koliko mere koje je EU potegla protiv Prištine zanimaju kosovske zvaničnike dokaz je i sastanak takozvane predsednice Kosova Vjose Osmani ranije danas sa premijerima Holandije i Luksemburga, dakle posle odluke EU da su bilateralne posete –suspendovane.
U tom svetlu Aleksandar Lukić se slaže s tezom da su sve nabrojane mere EU protiv Prištine u stvari mere koje se nalaze na papiru u nekom procesu ili čekaju neki rok.
„U suštinskom smislu, ove mere koje se odnose uglavnom na napredak takozvane države Kosova na opet takozvane evropske mere za evropske integracije ne znače gotovo ništa. One mere koje bi bile fundamentalne i koje bi na ozbiljan način ugrozilo tzv. Kosovo se, naravno neće uvoditi. Tu se dakle postavlja pitanje koji je cilj ovih mera,“ napominje Lukić.

Ne zaboraviti zašto su Srbi izašli iz institucija

Ako je taj cilj, podseća on, da Priština smiri situaciju na severu i da se održe novi izbori u kojima će Srbi učestvovati, onda se postavlja i dodatno pitanje da li će do toga doći.
„Ne treba zaboraviti zbog čega su Srbi izašli iz kosovskih institucija, ni činjenice da još nema ZSO ali ne treba smetnuti sa uma ni da je ova ista Evropska unija uz Ameriku podržala prištinske izbore u četiri sprske opštine bez učešća Srba i da je iste te rezultate izbora na koje je izašlo tri odsto građana bez Srba priznala za legitimne i legalne. Dakle, tu je koren problema,“ podseća naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, sada ostaje da se vidi da li će Priština organizovati nove izbore na severu kako to od nje traži EU i da će Srbima biti ispunjen zahtev za formiranjem ZSO da bi izašli na te izbore.
„Paradoksalno je da EU uvodi mere Prištini dok im Kurti govori da su oni ti koju su podržali da se prištinski izbore održe. Tako da je kontekst ove priče veoma čudan," zaključak je Lukića.

Koje su mere najavljene

Među merama koje je naveo Stano je i da je programiranje sredstava za Kosovo u okviru vežbe programiranja „IPA 2024“ takođe stavljeno na čekanje. Predlozi koje je Kosovo podnelo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (VBIF) nisu podneti na razmatranje Odboru VBIF-a 29–30. juna", a kako je rekao Stano, vlasti u Prištini su o ovim merama obaveštene 28. juna.
Prema njegovim rečima, visoki predstavnik Žozep Borelj je u ime članica EU bio vrlo jasan u pogledu očekivanih koraka za trenutnu deeskalaciju.
"Očekujemo da Kosovo postupi na deeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova. Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama, ne u opštinskim zgradama. Prevremene izbore treba raspisati što je pre moguće u sve četiri opštine i organizovati ih na potpuno inkluzivan način", rekao je Stano.
To znači, ističe Stano, uz puno i bezuslovno učešće kosovskih Srba.
"Neophodno je da se EU omogući dijalog koji vodi visoki predstavnik i da se nastavi brza implementacija Sporazuma na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom", zaključio je Stano.
Portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Peter Stano - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
SRBIJA
Stano otkrio zašto Lajčak dolazi u Beograd i Prištinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala