Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak: Izbori na severu Kosova i Metohije — mina na koju smo nagazili

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2023
Pratite nas
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da su izbori u četiri opštine na severu Kosova i Metohije u aprilu bili „nagazna mina“, zbog čega sada u odnosima dve strane fokus nije na normalizaciji, već na rešavanju krize.
„Vanredni izbori u aprilu u severnim opštinama bili su jedna od mina i mi smo, nažalost, nagazili na nju. Trenutno, naš fokus nije na normalizaciji, već na upravljanju krizama“, rekao je Lajčak u intervjuu za bečki „Kurir“.
Za Lajčaka je dogovor o postizanju sporazuma u Briselu 27. februara, a zatim i u Ohridu 18. marta, istorijski trenutak, ali je, kako je kazao, put ka njegovoj implementaciji potkopan.
On je naveo i da pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova, pomno prate epilog dijaloga Beograda i Prištine.
„Kakav god da bude rezultat, to će uticati na njih. Ali svi žele normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i podržavaju martovski sporazum“, napomenuo je Lajčak.
Prema njegovim rečima, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razumeju koliko je važan i istovremeno težak proces dijaloga.
„I Kurti i Vučić znaju da će sve oko čega se dogovore pažljivo ispratiti građani. Zbog ovog pritiska im je trebalo vremena da razviju radni odnos. Sećam se da prvi susret 2021. nije bio lak. Tada su naučili da slušaju jedni druge i da se s poštovanjem ne slažu, umesto da vređaju. Sada se vraćamo na upravljanje krizom“, rekao je Lajčak.
Na pitanje o kritikama da je pristrasan u dijalogu, Lajčak odgovara da mu je nepristrasnost prioritet.
„Odnosi između EU i Srbije su složeni, kao i odnosi između EU i Kosova. Nepristrasan rad je moj prioritet“, dodao je Lajčak, preneo je portal „Kosovo onlajn“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala