Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Borelj pozdravio prve korake Prištine ka deeskalaciji

© AP Photo / Virginia MayoŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
Pratite nas
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj pozdravio je danas prve korake koje je Priština preduzela ka deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije.
"Očekujemo da će Kosovo preduzeti dalje pozitivne korake i da će nastaviti da napreduje u ovom pravcu", napisao je Borelj na Tviteru.
Dodao je da će sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom nastaviti da radi na dijalogu Beograda i Prištine, kojim posreduje Evropska unija.
Vlada privremenih prištinskih institucija je juče saopštila da je, nakon sastanka glavnog pregovarača Besnika Bisljimija sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, pristala da odmah za 25 odsto smanjiti prisustvo policije u i oko opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije, kao i da će održati vanredne izbore u četiri opštine na severu nakon leta.
Pored toga, tzv. kosovska policija će po potrebi, zajedno sa Euleksom i Kforom, procenjivati bezbednosnu situaciju i razmotriti mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko zgrada opština.
U saopštenju Vlada privremenih prištinskih institucija se dodaje da će Evropska unija pozvati glavne pregovarače u Brisel, u cilju finalizacije plana redosleda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će, kako navodi, početi implementacija svih članova sporazuma.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
SRBIJA
Priština spremna na smanjenje prisustva policije na severu i izbore odmah nakon leta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala