Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština spremna na smanjenje prisustva policije na severu i izbore odmah nakon leta

© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2023
Pratite nas
Vlada privremenih prištinskih institucija saopštila je da su, nakon sastanka zamenika premijera Besnika Bisljimija i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, spremni da doprinesu deeskalaciji situacije na severu, što uključuje trenutno smanjenje prisustva policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada u četiri opštine na severu.
Kako je saopšteno Vlada privremenih prištinskih institucija iskazala je spremnost da radi na deeskalaciji situacije koja je eskalirala krajem maja nasilnim upadom specijalnih policijakih jedinica u opštinske zgrade u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću.
Vlada privremenih prištinskih institucija javno pokazuje spremnost da doprinese deeskalaciji situacije i nepreduzimanjem radnji koje bi mogle da eskaliraju situaciju na severu Kosova.
Ovo, kako je navedeno, uključuje trenutno smanjenje prisustva policije za 25% u i oko opštinskih zgrada.
Takozvana kosovska policija, zajedno sa EULEKS-om i KFOR-om, proceniće bezbednosnu situaciju po potrebi, posebno da razmotri mogućnost daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih zgrada.
Vlada privremenih prištinskih institucija putem javnog saopštenja podržava održavanje prevremenih izbora u 4 opštine na severu zemlje nakon letnje sezone. Tzv. Kosovo izražava svoju posvećenost da obezbedi neophodnu pravnu osnovu da omogući organizovanje ovih izbora.
EU će pozvati dva glavna pregovarača u Brisel u cilju finalizacije plana redosleda Sporazuma o normalizaciji, nakon čega će početi primena svih članova sporazuma. Navedene radnje biće završene u roku od dve nedelje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala