- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Gde završava zapadno oružje koje se isporučuje Ukrajini

© Flickr / PROPennsylvania National GuardAmerička oklopna vozila "Strajker"
Američka oklopna vozila Strajker - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
Pratite nas
Posle početka specijalne operacije u Ukrajini zapadne zemlje su počele da pumpaju tu zemlju oružjem, izdvajajući desetine milijardi dolara. Međutim, sve češće se govori o tome da velika količina tog naoružanja završava na crnom tržištu i u rukama kriminalnih grupa širom sveta.
Od početka SVO, zapadne zemlje se utrkuju sa izdvajanjem novih paketa vojne pomoći za Ukrajinu.
U tome neprikosnoveno prednjači Amerika – Pentagon je sredinom juna 2023. izvestio da je obim američke vojne pomoći Kijevu od početka ruske specijalne vojne operacije premašio 40 milijardi dolara. Nakon SAD, zemlja koja isporučuje Ukrajini najviše naoružanja je Velika Britanija. Prema podacima iz februara, vojna pomoć Londona Kijevu od početka SVO vredna je oko 2,7 milijardi dolara.
Treća na listi je Poljska, što je nedavno potvrdio predsednik te zemlje Andžej Duda. Kako je saopšteno, Varšava je od početka SVO poslala Kijevu naoružanje i vojnu tehniku u vrednosti koja premašuje jedan odsto BDP-a zemlje.
Međutim, paralelno se u medijima pojavljuju informacije da deo naoružanja koje se isporučuje Ukrajini završava na crnom tržištu. Kako je još 2017. godine izvestila Međunarodna javna organizacija „Centar za proučavanje korupcije i organizovanog kriminala“ oružje zapadne proizvodnje preko Ukrajine „stiže do radikalnih snaga afričkog kontinenta“.

Vašington ne zna gde završava oružje

Velika američka vojna podrška Ukrajini počela je 2019. godine, a već 2020. Odeljenje za vojnu reviziju Ministarstva odbrane SAD saopštavalo je da je ozbiljno zabrinuto zbog sistema kontrole naoružanja koje se isporučuje Ukrajini. Naime, američko oružje se transportuje preko Poljske u kamionima i predaje se ukrajinskoj vojsci na granici, a onda ukrajinski vojnici odlučuju gde će ono biti raspoređeno.
Nakon početka specijalne operacije, brojni američki vojnici napustili su Ukrajinu, tako da trenutno praktično ne postoji efikasna kontrola premeštanja ili upotrebe oružja. U avgustu 2022. godine vršilac dužnosti generalnog inspektora Pentagona Šon O'Donel priznao je da SAD ne mogu uvek da znaju gde će završiti oružje koje je isporučeno Kijevu, a razlog je to što ukrajinski zvaničnici vode evidenciju „na papiru“.
Uništeni ukrajinski tenk - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
RUSIJA
Ukrajini ne pomažu ni hajmarsi, patrioti, stingeri, milijarde dolara...
Od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini na ilegalnim sajtovima pojavilo se na stotine ponuda za prodaju naoružanja.

Na crnom tržištu svega – od pušaka do „džavelina“

Ratni dopisnik Aleksandar Koc u junu 2022. godine saopštio je na Telegramu da je nekoliko sajtova na Darknetu stavilo na prodaju oružje koje je navodno stiglo iz zapadnih zemalja ukrajinskoj vojsci. Koc je pretpostavio da je oružje povučeno iz osnovnih zaliha i da se sada prodaje teroristima.
Na primer, prodavac Weapons Ukraine prodavao je puške, granate i pancire po cenama u rasponu od 1.100 do 3.600 dolara, obećavajući isporuku na teritoriji Ukrajine. Drugi je prodavao američki protivtenkovski raketni sistem „džavelin“ za 30.000 dolara. Naveo je da se sistem prodaje u Kijevu. U onlajn prodavnici Black Market Guns prodavale su se protivtenkovske rakete NLAV za 15.000 dolara i američka bespilotna letelica „svičblejd 600 kamikaze“ za 7.000 dolara.
Informacije da se oružje koje zapadne zemlje isporučuju Ukrajini prodaje na crnom tržištu potvrdio je i šef ruske delegacije na pregovorima u Beču za pitanja vojne bezbednosti i kontrole naoružanja Konstantin Gavrilov.

„Sporni“ dokumentarac

U avgustu 2022. godine američka TV kompanija „Si-Bi-Es“ objavila je dokumentarac pod nazivom „Naoružavanje Ukrajine“ (Arming Ukraine).
U filmu je dobrovoljac iz Litvanije Jonas Ohman rekao da samo 30% isporučenog zapadnog oružja na kraju stigne do ukrajinske vojske. Pored toga, autori filma su upozorili da bi oružje moglo pasti u pogrešne ruke i izazvati nestabilnost kao što se desilo u Libiji, Iraku i Avganistanu.
Nakon objavljivanja filma ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba pozvao je televiziju da ga ukloni i sprovede internu istragu.U avgustu je dokumentarac sklonjen sa portala „Si-Bi-Esa“.

Upozorenja Evropola

Šefica Evropola Ketrin de Bol je u maju 2022. godine otvoreno upozoravala da će oružje, koje zemlje EU isporučuju Ukrajini, pasti u ruke kriminalnih grupa. Kazala je da ne bi želela da se ponovi istorija od pre 30 godina kada je posle balkanskog rata oružje palo u ruke kriminalaca koje i danas koriste bande i radikali iz različitih zemalja. Šefica Evropola strahuje da bi se isto moglo desiti i sa oružjem isporučenim kijevskom režimu.
Vojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Teritorija Ukrajine je vojna laboratorija NATO-a
Kasnije je i policijska služba EU saopštila da ima konkretne informacije o „proturanju“ municije i naoružanja, uključujući i teško oružje, iz zone borbenih dejstava u Ukrajini. Kako se pretpostavlja, moguće je da su duž granice zemalja članica EU i Ukrajine ranije napravljena skrovišta za organizovanje šverca oružja.
Krajem oktobra 2022. godine komesar Centralne kriminalističke policije Krister Ahlrgen izjavio je da je oružje, koje je isporučeno Ukrajini, moglo pasti u ruke finskih kriminalaca. Prema njegovim rečima, kriminalne grupe koje deluju u zemlji su „veoma zainteresovane“ za nabavku savremenih vojnih sistema, municije i oružja. Takođe je rekao da je oružje koje se švercuje iz Ukrajine pronađeno i u Švedskoj, Danskoj i Holandiji.

Šta je cilj Vašingtona

Prema rečima politikologa Jurija Svetova, u Ukrajini se uglavnom trguje malokalibarskim oružjem, kao i sredstvima zaštite i sredstvima za komunikaciju. Prema rečima stručnjaka, „ima ljudi koji žele da se obogate trgujući onim što dolazi iz zapadnih zemalja“. Kako je dodao, Ukrajinci već imaju iskustvo sa švercom oružja jer su tokom čitavog postsovjetskog perioda trgovali oružjem koje im je ostalo iz Sovjetskog Saveza.
Po mišljenju Svetova, Vašington bi mogao da isprati kud oružje ide, ali mu to jednostavno nije potrebno.
„Jedan od ciljeva SAD je da se sve zalihe sovjetskog naoružanja koje ima NATO pošalju u Ukrajinu. Američka vojna industrija će dobiti gigantske narudžbe kako bi se zemlje NATO-a ponovo naoružale“, rekao je politikolog.
Da američko vojno rukovodstvo nije zainteresovano za reviziju oružja koje se isporučuje Ukrajini svedoči i činjenica da je u Kongresu blokirana rezolucija o reviziji sredstava dodeljenih Ukrajini koju su podneli republikanci još 2022. godine. Glavni argument Demokratske stranke za odbacivanje rezolucije bio je da bi predložena provera navodno mogla poslati pogrešan signal Ukrajini.

Priznanje iz Ukrajine

U Ukrajini su priznavali da prodaju oružje koje im stiže sa Zapada. U junu 2022. godine direktor Biroa za ekonomsku bezbednost Ukrajine Vadim Meljnik saopštio je da je resor otkrio slučajeve prodaje humanitarne pomoći i vojnih proizvoda koji se isporučuju iz zapadnih zemalja. U Ukrajini je otkriveno na desetine takvih slučajeva. Pokrenuti su krivični postupci.
Vojne vežbe NATO-a u Letoniji - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zaharova: Terorizam u svetu može dostići neviđene razmere zbog preprodaje oružja isporučenog Kijevu
Istovremeno, Ukrajina je više puta najavljivala projekte za uvođenje virtuelne kontrole naoružanja pomoću QR kodova. Uprkos obećanjima vlasti, taj sistem nikada nije zaživeo.
Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš u intervjuu za RT u aprilu ove godine rekao je da na Zapadu znaju da oružje koje se isporučuje ukrajinskim trupama završava na crnom tržištu, ali njihovi mediji o tome ćute. Prema rečima novinara, još na početku sukoba Poljska, Rumunija i druge pogranične zemlje sa Ukrajinom bile su „preplavljene oružjem“ koje je Zapad isporučio Kijevu.

Upozorenja Rusije

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja isticao je da se zapadno oružje iz Ukrajine „razmilelo“ širom sveta, da pada u ruke kriminalnih grupa. Po njegovim rečima, to nisu nagađanja Rusije, nego i mnoge evropske zemlje, među kojima su Finska, Švedska, Danska i Holandija, države Bliskog istoka i afričke zemlje, ukazuju na taj problem.
Nebenzja je u aprilu ove godine upozorio da rizici od nekontrolisanog širenja oružja eksponencijalno rastu. Po njegovim rečima, oružje koje zapadne zemlje isporučuju Ukrajini već je počelo da se pojavljuje u državama Evrope i Afrike, popunjavajući arsenale kriminalnih grupa.
Policija iz različitih zemalja takođe priznaje da se zapadno oružje pojavljuje u organizovanim kriminalnim grupama u Evropi.
„Predstavnik Evropola Jan Op Gen Ort potvrdio je da su evropske snage bezbednosti zabeležile slučajeve pojavljivanja na darknetu ne samo velikog broja lakog naoružanja i pešadijske opreme, već i najnovijih američkih dronova, protivpešadijskih mina, protivtenkovskih i protivraketnih sistema. Nakon duže pauze to je potvrdio i zamenik načelnika poljskog Ministarstva unutrašnjih poslova Macej Vasik, koji je ukazao na nagli porast krijumčarenja oružja i municije iz Ukrajine u Poljsku. Došlo je do toga da i alžirski mediji već pišu o ilegalnoj trgovini zapadnog oružja iz Ukrajine, obelodanjujući informacije o tome da su se finski bacači granata pojavili na aukcijama na crnom tržištu“, upozorila je članica ruske delegacije na pregovorima u Beču Julija Ždanova u maju ove godine.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je 6. jula da oružje koje Zapad isporučuje Ukrajini koriste demonstranti u Francuskoj.
Protesti u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2023
RUSIJA
Zaharova: Oružje koje Zapad isporučuje Kijevu koristi se na protestima u Francuskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala