- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Teritorija Ukrajine je vojna laboratorija NATO-a

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a
Vojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Pratite nas
U najavi generalnog sekretara NATO-a Jensa Stolteberga da će alijansa aktivirati pomoć Kijevu radi se o tome da Ukrajina treba da nastavi borbu protiv Rusije, a za to je, podrazumeva se, potrebna vojska. Sada hoće da stvore vojsku po NATO standardima. To rade jer je teritorija Ukrajine vojna laboratorija NATO-a.
Ne stide se kada kažu da u Ukrajini eksperimentišu sa proksi vojskama, da testiraju svo savremeno oružje na koje stavljaju uloge.
To tvrdi ruski vojni ekspert Andrej Koškin i dodaje:
"Ne stide se kada kažu da u Ukrajini eksperimentišu sa proksi vojskama, da testiraju svo savremeno oružje na koje stavljaju uloge...“,
Ova najava ima veze sa namerama tog vojnog bloka da pomogne Kijevu da pređe sa sovjetskog standarda na standarde NATO-a i približi Ukrajinu NATO-u. Kijev dugi niz godina pokušava da se pridruži vojnom Severnoatlanskom savezu, a status kandidata im je odobren u junu prošle godine. Međutim, članstvo te zemlje u NATO je i dalje na "dugom štapu".
„Na pridruživanju je radio i bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko, a Vladimir Zelenski je potpisao svakakve dokumente o ubrzanom pristupanju EU i NATO-u", kaže ekspert.
Koškin podseća da je Ukrajina postala teritorija na kojoj se utilizuje sovjetsko oružje i to ne samo ukrajinsko, nego i onih zemalja članica NATO-a koje su u svojim arsenalima imali takvo naoružanje. Zauzvrat, dodao je ekspert, zaključuju se ugovori za kupovinu novog američkog oružja, a od toga profitira Vašington.
S druge strane, ruski ekspert Jurij Svetov navodi da je Ukrajina već dobrim delom prešla na NATO standarde – bori se protiv Rusije NATO oružjem, ima NATO savetnike i instruktore koji obučavaju ukrajinske snage po NATO standardima.
Delovanje Oružanih snaga Ukrajine je sve više u skladu sa NATO standardima po pitanju diverzantsko-izviđačkih grupa i izvođenju raznih vrsta napada. Ukrajina je, objektivno gledano, već prešla na NATO standarde. Imaju njihovu opremu, oružje, iste metode delovanja. Sve je natovsko. I u tom pogledu, Zelenski je u pravu kada kaže da je Ukrajina već u NATO-u, ali nije zvanično članica“, ocenjuje Svetov.
© AP Photo / Efrem LukatskyGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će zemlje alijanse pojačati pomoć Ukrajini što će omogućiti prebacivanje oružanih snaga Ukrajine na standarde NATO-a i približiti Ukrajinu zapadnom vojnom bloku
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će zemlje alijanse pojačati pomoć Ukrajini što će omogućiti prebacivanje oružanih snaga Ukrajine na standarde NATO-a i približiti Ukrajinu zapadnom vojnom bloku

Kakve planove kroji NATO

Stoltenberg je izjavio da će se na predstojećem samitu u Viljnusu zemlje NATO-a dogovoriti o intenziviranju pomoći Ukrajini i doneti „značajnu odluku“. Precizirao je da će zemlje alijanse pojačati pomoć Ukrajini sveobuhvatnim paketom koji će omogućiti prebacivanje oružanih snaga Ukrajine na standarde NATO-a i približiti Ukrajinu zapadnom vojnom bloku.
„Tamo će razgovarati o problemima, pre svega, Ukrajine - kako i čime joj pomoći, i kako će to uticati na infrastrukturu i zadatke Severnoatlantske alijanse. Šta treba da se uradi da bi se sve to osiguralo...“, kaže Koškin.
Jurij Svetov najave generalnog sekretara NATO-a povezuje i sa predstojećim isporukama lovaca F-16 Ukrajini, kao i isporukama raketa dometa 600 kilometara, i očekuje da će na samitu NATO-a biti izvršen ogroman pritisak na Holandiju, koja treba da pristane na isporuku svojih lovaca F-16 Kijevu.
Svetov podseća na Stoltenbergove reči da se prijem Ukrajine u zapadni vojni savez neće dogoditi dok rat traje, ali je, dodaje ekspert, NATO Kijevu pripremio „nekakav utešni plan“.
„Prvi je stvaranje Saveta Ukrajina-NATO, po ugledu na onaj koji postoji sa Izraelom, a drugi se tiče nekakvih koraka koje će se preduzeti da se Ukrajina ne bi osećala samom. Ako već nije članica NATO-a, onda da barem ima utisak da stoji na peronu ili pred vratima NATO-a...“, kaže Svetov.

Sve se vrti oko člana 5. NATO ugovora

Svetov zaključuje da se sve „vrti“ oko člana 5. NATO ugovora po kojem se napad na jednu od članica zapadne alijanse smatra napadom na sve, čime se započinje razmatranje potencijalnog vojnog odgovora.
„Ukrajina traži da se pridruži NATO-u, nadajući se da će član 5. odmah početi da funkcioniše i da će NATO ući u rat sa Ruskom Federacijom, a zemlje NATO-a to kategorički odbijaju“, kaže ekspert.
Rusija je tražila garancije zapadnih sila da NATO neće širiti na Istok, ali je alijansa to odbila.
„Kancelar Šolc kaže: ‘Moramo sada da razmišljamo o ponovnom naoružavanju Ukrajine posle završetka specijalne vojne operacije’. To jest, oni računaju na to da će opet biti nekava etapa kao što su bili Minski sporazumi, kada će naoružavati Ukrajinu, primiti je u NATO i ponovo je ‘baciti’ na Rusiju. Ali, mi to nećemo dozvoliti!“, naglasio je Svetov.
Komentarišući Stoltenbergove tvrdnje da su "svi saveznici saglasni da vrata NATO-a ostaju otvorena, da će Ukrajina postati članica alijanse, te da Rusija na to nema pravo veta", Andrej Koškin kaže da NATO samo obmanjuje Kijev, dok mu dajući prazna obećanja prodaje svoje oružje i profitira na ukrajinskoj nesreći. Samim tim, „otvorena vrata“ su samo mamac, dodao je ekspert.
Ako su Sjedinjene Države odlučile da od Ukrajine stvore krvareću ranu, kao što su to učinile od Avganistana na Bliskom istoku, onda nikada neće primiti Ukrajinu u NATO, ali će je hraniti lažnim obećanjima“, naglasio je Koškin.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
RUSIJA
Zaharova: Kijev ucenjuje Zapad, a bez njegove podrške ukrajinski režim nestaje u sekundi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala