- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajini ne pomažu ni hajmarsi, patrioti, stingeri, milijarde dolara...

© Sputnik / Gennadiй DubovoйUništeni ukrajinski tenk
Uništeni ukrajinski tenk - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Pratite nas
Ni najnovija pomoć Pentagona Ukrajini vredna pola milijarde dolara neće promeniti sliku na terenu i kontraofanziva, kako je zovu Ukrajina i njeni saveznici na Zapadu, će sigurno propasti. Jedino je izvesno da će to dovesti do još većih žrtava, ocenio je za Sputnjik general-major u penziji Božidar Forca.
Američko ministarstvo odbrane će Ukrajini uputiti novu tranšu vojne pomoći vrednu pola milijarde dolara. Ona će sadržati „ključno naoružanje neophodno za podršku kontraofanzivnih operacija Ukrajine, jačanja njene protivvazdušne odbrane“, kao i dodatnu oklopnu tehniku, protivtenkovsko naoružanje i municiju, saopštio je Pentagon.

Džaba hajmarsi, patriti, stingeri

Precizirano je da će pomoć obuhvatiti dodatnu municiju za PVO sisteme „patriot“, višecevne raketne sisteme „hajmars“, kao i PVO rakete „stinger“.
Kijevu će, pored toga, biti isporučeno dodatnih 30 borbenih pešadijskih vozila „bredli“, 25 oklopnih transportera „strajker“, protivtenkovske rakete „džavelin“, avijacijska i artiljerijska municiju, malokalibarsko oružje, termovizori i uređaji za noćno osmatranje, kao i rezervni delovi.
Na pitanje može li to da promeni sliku na bojnom polju, nekadašnji načelnik Uprave za strategijsko planiranje Vojske Srbije, Forca je izričit u odgovoru da to nije moguće.
Iako Ukrajina najavljuje da će sa tom dodatnom pomoći uslediti žešća ofanziva i probijanje linije fronta ruske odbrane, ukrajinske snage, kako kaže, za to nemaju kapacitet.
© AP Photo / Itsuo InouyePentagon je od dolaska Bajdena na čelo Amerike Ukrajini prosledio vojnu pomoć vrednu više od 41 milijardu dolara, ali bez očekivanih rezultata
Raketni sistem „patriot“ u Japanu  - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2023
Pentagon je od dolaska Bajdena na čelo Amerike Ukrajini prosledio vojnu pomoć vrednu više od 41 milijardu dolara, ali bez očekivanih rezultata

„To je nedovoljno da bi se izvela jedna ofanziva, ili kakao oni zovu kontraofanziva, što je pogrešan naziv, jer je u pitanju sukob snaga koje se već nalaze u dodiru, ruskih s jedne i ukrajinskih snaga s druge strane. Da bi izvela ofanzivu kao najviši oblik strategijskih operativnih dejstava jedne vojske primarno mora da ima osposobljene ešalone snaga, opremljene i dominantno prevlast u vazdušnom prostoru, a to ukrajinska strana nema“, objasnio je naš sagovornik.

Sigurna propast „kontraofanzive“

Po njegovoj proceni, namera ukrajinske strane je da ključne napore usmeri na liniju Herson –Zaporožje, prema Marijupolju, radi odsecanja Krima da bi drugi strategijski ešalon opremljen zapadnim sredstvima onda, hipotetički gledano, mogao da krene u završna dejstva za osvajanje Krima i poraz ruske vojske.
„Tvrdim da ukrajinska strana za to nema kapacitet, osim brojčane nadmoćnosti nad ruskim snagama i u tom smislu samo može da dođe do još većih ljudskih gubitaka, da će zasigurno propasti ofanziva, ili kontraofanziva, kako je naziva Ukrajina“, ističe Forca.
Na najavu Pentagona o slanju dodatne vojne pomoći Ukrajini reagovala je ambasada Rusije u Vašingtonu, ocenivši da su SAD opsednute željom da nanesu strateški poraz Rusiji. Njihovi pokušaji da Rusiju pobede „rukama kijevskih marioneta“ su, kako ističu, uzaludni.

Bacili u bunar više od 40 milijardi

Ruski vojnici svakodnevno pobijaju mitove o nenadmašnom kvalitetu američkog i NATO naoružanja, a uništena tehnika koja se dimi na poljima Donbasa i Novorusije najbolji je odgovor onima koji žure da sprovedu iluzorne geopolitičke planove, poručile su ruske diplomate iz Vašingtona.
Prema podacima Pentagona, ukupan obim vojne pomoći SAD Ukrajini od kako je Džozef Bajden stupio na funkciju američkog predsednika premašio je 41, 2 milijarde dolara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala