- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Odlazak Danteovog oca, navijača i košarkaša koji nije dosanjao NBA san

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarkaš Partizana Dante Egzum
Košarkaš Partizana Dante Egzum - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
Pratite nas
Sesil Egzum, bivši košarkaš i otac sada bivšeg igrača Partizana Dantea Egzuma preminuo je u 60. godini u bolnici u Sjedinjenim Američkim Državama. Igračku karijeru ostavio je po strani, a kasnije kada je sa suprugom dobio sina Dantea i uvideo njegov talenat imao je veliki uticaj na njegovu karijeru.
Partizanovi navijači su kao religija“, govorio je Sesil Egzum koji je ostavio toliko jak utisak na crno-bele da je Arena često skandirala njegovo ime, što je verovatno prvi put u istoriji da se peva ocu jednog igrača.
Kada bi gledao Dantea bio bi ponosan na talentovanog sina koji će tek praviti čuda na parketu, a svaki njegov potez verovatno je Sesila vraćao u prošlost kada je i sam plesao po terenu.
Sesil Egzum rođen je u Severnoj Karolini gde je igrao na koledžu, da bi 1984. bio draftovan od strane Denvera. Tome je dve godine ranije prethodila Egzuma titula u NCAA prvenstvu kada je igrao zajedno sa Majklom Džordanom i Džejmson Vortijem.
Nije uspeo da napravi NBA karijeru, ali se zato preselio u Australiju gde je 1986. potpisao za Bulen Bumurse. Posle toga nastupao je za Kolburg i Melburn, a najviše se zadržao u Gilongu za koji je igrao u periodu od 1992. do 1996. godine.
Kada je završio karijeru to nije značilo zbogom košarci jer se njegov sin Dante opredelio da ide istim putem, pa je tako Sesil postao njegov glavni savetnik, uzor i najveća podrška.
Nije bila tajna da Sesil ima veliki uticaj na sina, a kada je došao da gleda prvu utakmicu Partizana rodila se velika ljubav koja je bila uzajamna. Crno-beli pozdravljali bi ga velikim aplauzima i pesmom, a on je uvek uzvraćao dubokom zahvalnošću.
„Ovde sam na odmoru, uživam, naročito kada mogu da gledam košarku. Srećan sam što sam u Beogradu, što gledam Partizan, njihovi navijači su kao religija. Volim ih, volim ovu atmosferu“, govorio je stariji Egzum.
Nije se uvek „provodio“ dobro. Ne samo zbog nekih poraza crno-belih već i zbog nemilih scena kojima je prisustvovao. Ostaće upamćeno da je Sesil sa tribina u Madridu gledao kako Jabusele divljački nasrće na njegovog sina, a Dante potom izlazi sa terena uz pomoć saigrača.
Starijem Egzumu bilo je još teže kada obezbeđenje Reala nije dopustilo da uđe u svlačionicu i vidi da li mu je sin dobro. Sesil je predstavljao simbol porodičnog čoveka koji je vezan za svoje dete.
Sesil je preminuo, ali Dante mora da nastavi da ostvaruje snove, kako sebi tako i ocu.
Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sport.
Nikola Mirotić i Saša Vezenkov - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
SPORT
Grci pišu: Zvezda u pol-poziciji za Mirotića – plata od tri miliona evra!
Nikola Jović - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2023
SPORT
Jović presudio Lejkersima, Petrušev se ponovo predstavio Americi
Vasilije Micić - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2023
SPORT
Šta će ostati Evropi?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala