Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Provokacije i podmetanja: Sprema li Priština uz pomoć svojih mentora „crni“ Vidovdan za Srbe

© AP Photo / Visar KryeziuSrbi na Gazimestanu 28.06.2018 godine
Srbi na Gazimestanu 28.06.2018 godine - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2023
Pratite nas
Priština je uz pomoć stranih eksperata obučila svoje takozvane bezbednosne snage da deluju u psihološko-ofanzivnom smislu u pokušaju da Srbe okrive za posedovanje oružja i municije, čak moguće i za neke ozbiljnije akcije usmerene ka međunarodnim snagama, koje bi mogle da kulminiraju uoči Vidovdana ili na sam taj dan, veruje Božidar Spasić.
Provokacije i podmetanja kojima se služi Priština ne bi li na bilo koji način pred svetom dokazala da su Srbi ti koji su „krivi za sve" neće se zaustaviti na pokušaju podmetanja oružja u automobilu beogradskih tablica u Zvečanu, smatra penzionisani operativac službe Državne bezbednosti Božidar Spasić. On upozorava da se oko Vidovdana mogu očekivati nova hapšenja Srba, pa i razni, kako kaže, teroristički akti od strane prištinskih snaga koje su uvežbane u kampovima u Nemačkoj, Britaniji i Albaniji.

Zapad obučava Albance

Spasić podseća da su na Gazimestanu postavljene na hiljade kamera od strane kosovske policije, čije je premeštanje počelo ubrzano od kako se čulo da će se centralni događaj povodom Vidovdana dešavati u Gračanici.

" Od same najave proslave Vidovdana kada bi, navodi Sapsić, Srbi u pokrajinina mogli da donesu neke odluke o tome kako da se spreči dalje nasilje i teror koji vrše okupacione vlasti na KiM, Priština je počela da sprovodi određene psihološko-propagandne mere," kaže on.

Za tim ne zaostaju, kako dodaje, ni konkretne operativne mere Prištine, kao što su nasilna hapšenja bez ikakvog osnova, prebijanja, mučenja pritvorenika srpske nacionalnosti.
Naš sagovornik tvrdi da su prethodno brojni pripadnici prištinskih snaga i parapolicijskih službi završili kurseve u Minhenu i drugde na Zapadu ali i da je veliki boj američkih eksperata dolazio na KiM u vojnu američku bazu Bondstil.
"Tu su obučavali albanske bezbednosne paravojne i policijske snage i obaveštajce kako i na koji način da obavljaju ofanzivno-psihološki pristup u srpskim sredinama, kako bi opravdali neke druge mnogo značajnije operacije kao što je i moguća likvidacija pojedinih viđenijih Srba,“ kaže Spasić.

Moguća svakakva poturanja

Uz to, prema njegovim rečima, možemo da očekujemo i razna poturanja u vidu oružja i drugih sredstava kojima je navodno ugrožena njihova bezbednost ali i bezbednost međunarodnih snaga na našoj okupiranoj teritoriji Kosovu i Metohiji, što bi imalo dodatnu težinu. Spasić veruje da će se takve podvale kretati baš u tom pravcu – da Albanci urade nešto a onda da okrive Srbe, recimo, za eventualni napad na međunarodne snage.
Spasić ne isključuje takođe ni da može doći do paljenja nekih objekata, bilo da su to javne ustanove ili kuće Albanaca koji su u blizini srpskih sredina, pa čak ni neko podmetanje eksplozivnih naprava na određenim objektima koje Albanci označavaju kao svoje strateški značajne.

"Ne bi me iznenadilo ni da se lažira napad na neki punkt na koji bi, na primer, pucali iz nekog vozila pa se tobože njihovim operativnim saznanjima utvrdi da su u pitanju Srbi,“ nabraja Spasić.

Naš sagovornik pretpostavlja da je moguća i neka organizovana akcija koja bi se dešavala na više strana istovremeno, čak i van teritorije Kosova i Metohije, recimo, na jugu Srbije.
„Ako su rešeni da idu do kraja, a čini se da jesu i imaju očito za to podršku spolja, ne bi me iznenadilo da dođe do nekih nemira i na jugu Srbije gde je pretežno albanski živalj, gde bi se opet tako nekom lažiranom akcijom koja bi se pripisala Srbima ili srpskim snagama, dovelo do organizovane pobune Albanaca iz tih krajeva koja bi bila sinhronizovana sa nekim akcijama na KiM,“ napominje Spasić.

Kfor može da spreči maltretiranja Srba, ali...

Spasić kaže da ostaje otvoreno pitanje kako se ovako nečemu suprotstaviti, iako je BIA u slučaju sa navodnim oružjem u automobilu beogradskih tablica otkrila na vreme planove Prištine.

„ U okviru našeg dometa sve su mere preduzete. Tako obeležavanja Vidovdana neće biti na Gazimestanu, već u Gračanici ali i do tamo treba doći. Nije isključeno da će „skidati“ ljude iz autobusa sa optužbama za ratni zločin, ili ih hapsiti ako nose srpska obeležja čemu smo već bili svedoci. Sem toga Gračanica se nalazi okružena neprijateljski nastrojenim sugrađanima a s obzirom da su samo na Gazimestanu stavili više od hiljadu kamera i svaki kut je ozvučen, to je nešto što nas čeka i u Gračanici. Jedni način da se spreče potencijalna maltretiranja je da to učini Kfor ali..." , kaže naš sagovornik, ostavljajući nedovršenu rečenicu.

Spasić je uveren da će i sam pomen vidovdanskim junacima u Gračanici nositi svojevrstan rizik i ne isključuje mogućnost zabrane dolaska onima koji planiraju da posete KiM.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je u subotu da je BIA došla do saznanja da privremene institucije u Prištini i njihove službe pripremaju nova hapšenja Srba i eventualno izazivanje međuetničkih oružanih sukoba pa čak i proterivanja Srba. Na tom planu ilegalno oružje koje su u prethodnom periodu zaplenili od građana albanske i srpske nacionalnosti tzv. kosovske snage transportuju i prevoze u bazu specijalnih jedinica Belvedere u južnom delu Kosovske Mitrovice. Namera je, kako je rekao, da zloupotrebe to oružje za nova hapšenja ili da ga uskladište na nekom mestu na severu i onda pronađu i za to optuže Srbe. Naše službe bezbednosti došle su do informacija o tome, a o planovima i namerama Prištine obavestile i, prema rečima Petkovića, najmoćniju zemlju na svetu.
Vojna vežba Branilac Evrope 23 u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2023
SRBIJA
„Nismo stigli do vrha eskalacije, Kurti neće stati“: Vučić o situaciji na Kosovu i Metohiji
Pripadnici ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
SRBIJA
Zvečan: Akcija tzv. kosovske policije, Rosu specijalci blokirali naselje Kolonija
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
SRBIJA
Petković: Priština planirala etničko čišćenje do Vidovdana, BIA otkrila dokaze
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala