Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Priština planirala etničko čišćenje do Vidovdana, BIA otkrila dokaze

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆPetar Petković
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2023
Pratite nas
Priština je planirala da sprovede etničko čišćenje na Kosovu i Metohiji do Vidovdana, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u obraćanju javnosti povodom najnovijih događaja na severu KiM.
Na delu je opšti informacioni rat sa namerom da se razori Srbija i naudi srpskom narodu na KiM i u potpunosti zgazi bilo kakva mogućnost za nastavak dijaloga, rekao je Petković.
U roku od 24 sata obratiće se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodao je Petković i kazao da su u toku intenzivni sastanci predsednika sa vojnim vrhom.
Sinoć u 19.40 u naselju Kolonija u Zvečanu veći broj pripadnika Rosu, naoružanih do zuba, upali su u ovo mesto i sat vremena posle toga Priština je saopštila kako je pronađen automobil sa beogradskim registarskim oznakama u kom su navodno pronašli izvesnu količinu oružja i eksploziva.
Odmah su napali Beograd da stoji iza planova da se dogode teroristički napadi na građane i institucije tzv. Kosova i to je saopštio Dželal Svečlja, ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija.
Dok se čeka da dođe tim Kfora, Svečlja već izlazi sa informacijom da su pronađene „zolje“, „ose“, eksploziv...

BIA otkrila dokaze

Naše službe bezbednosti, pre svega BIA, pronašle su informacije i obavestile gotovo najmoćniju zemlju i obaveštajnu službu, mnogo sati pre akcije.
„Preduzimajući aktivnosti, BIA je prikupila informacije da privremene prištinske institucije i njihove službe, na planu dalje destabilizacije, pripremaju nova hapšenja Srba i izazivanje novih međuetničkih sukoba i proterivanje Srba. Pripadnici kosovske policije, ilegalno oružje i municiju koje su zaplenili od građana albanske i srpske nacionalnosti, transportuju iz svih podstanica kosovske policije u regionalne direkcije, a potom prevoze u bazu specijalnih jedinica Belvedere u južnom delu Mitrovice. Njihova namera je da to oružje zloupotrebe za nova hapšenja Srba ili da ih uskladište na neku od lokacija na severu KiM, a potom navodno pronađu i optuže Srbe za pripremu oružane pobune“, citirao je Petković dokument BIA.
On je dodao da je upozoreno kako to može da se dogodi pred Vidovdan, ali se već dogodilo juče.
Plan Aljbina Kurtija i Prištine bio je da oružje podmetnu Srbima da bi to bio povod za nova hapšenja i krize na severu KiM, dodao je Petković.
Registarske tablice koje su nađene na vozilu u Zvečanu istekle su 2020. godine, i na njima je duplo V, koje više nije u upotrebi, naveo je Petković.
„Reč je o vozilu koje je ukradeno i za kojim se i dalje traga, a krađa je prijavljena mesec dana pre isteka registracije“, objasnio je Petković i dodao da je svakome jasno o kakvim prevarantima i lažovima je reč.

Kurti i Svečlja hteli da izazovu rat

On je kazao da je namera Svečlje i Kurtija bila da se izazove provokacija koja bi dovela do rata na Zapadnom Balkanu.
Umesto da se kosovska policija povuče sa severa KiM, namera im je bila da uz pomoć ove provokacije, pojačaju prisustvo, kaže Petković i pita kakav je to izlazak u susret zahtevima EU koji traže deeskalaciju i smanjenje broja specijalaca.
Učinićemo sve da sačuvamo mir i naš narod, ali to ne zavisi samo od nas, jer imamo posla sa jednim ludakom koji čini sve da zapali region, rekao je Petković o Kurtiju.
„Nećete uspeti da razorite Srbiju, neće vam proći laži, pokazao sam sve dokaze šta su uradili i kako su podmetnuli eksploziv, da bi goloruki narod optužili za terorizam. Sve su to uradili zato što neće dijalog i ZSO. Imamo posla sa čovekom koji „nije čist u glavi“,“ kazao je direktor Kancelarije za KiM.

Kurti udario šamar EU, Albanci se hvale maltretiranjem Srba

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je da je premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti najnovijim hapšenjima udario šamar EU i pokazao da Priština ne želi da nastavi sa dijalogom za normalizaciju odnosa.
„Nenad Orlović je uhapšen bez naloga, što je potvrdio i Borelj govoreći da se Srbi vansudski hapse. Onda se u medijima pojavila informacija da se hapšenje dogodilo na poziv Svečlje koji ima spiskove za hapšenje ljudi, a tek nakon toga obaveštava sud i tužilaštvo“, rekao je Petković na vanrednoj konferenciji za medije.
Dodao je da je akcija hapšenja izvršena bez naloga tužilaštva i da se vidi da je nalogodavac tih hapšenja Kurti, za koga je rekao da mimo institucija lovi i hapsi Srbe kako bi kreirao nove krize na severu KiM.
„Na društvenim mrežama Albanci su objavili i snimak Nenada Orlovića, kako sedi go do pojasa u sobi u kojoj ga ispituju, a na glavi mu stoji crna kesa. To Albanci šeruju po društvenim mrežama i hvale se kako ga maltretiraju", rekao je Petković.
Dodao je da je dobro što je iz pritvora juče pušten Radoš Petrović, koji je prvi uhapšen 29. maja u Zvečanu, ali su u pritvoru i dalje Dušan Obrenović, Milun Milenković Lune, Dalibor Spasić, Nemanja Vlašković, Uroš Vukašinović, Dragiša Milenković koji je uhapšen u Gračanici, a sada i Nenad Orlović.
„Sve to pokazuje da ne želi da stane, već želi da izazove nove krize“, naveo je Petković.
Pripadnici ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
SRBIJA
Zvečan: Akcija tzv. kosovske policije, Rosu specijalci blokirali naselje Kolonija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala