Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Maske su pale: Podmukli plan Amerike i Prištine isplivao na površinu

© Sputnik / Dejan SimićZastave Amerike i Kosova
Zastave Amerike i Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2023
Pratite nas
Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti kao pion Amerike doslovno sprovodi plan na severu Kosova koja je skrojen u Vašingtonu a čiji je cilj da se formira Zajednica srpskih opština bez izvršnih ovlašćenja i da se Srbija prisili putem pritiska na Srbe na severu da prizna Kosovo, uveren je bivši ambasador u UN Vladislav Jovanović.
Posle izjave specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da Beograd i Priština treba da preduzmu korake ka deeskalaciji situacije na Kosovu i Metohiji i odmah nastave sa dijalogom o normalizaciji koji od Prištine zahteva osnivanje ZSO a od Beograda priznanje suverenitet tzv. Kosova po Ohridskim dogovoru, bahato ponašanje Kurtija na severu Kosova je mnogo jasnije.

Vašington skinuo masku

Ovo je teza sa kojom se slaže i diplomata Vladislav Jovanović, dodajući da je sveukupno dešavanje na severu Kosova od izbora za tzv. gradonačelnike za četiri srpske opštine, pa sve do hapšenja Srba i paradiranja Kurtijevih specijalaca na severu Kosova jedna velika manipulacija da bi se Srbija naterala da prizna Kosovo.
„Sve su činjenice pred nama, ali Amerika to radi tako perfidno da kada bi smo rekli kako stvari stoje teško bi nam ko poverovao. Jer ispada da Amerika i deo međunarodne zajednice „kritikuje“ Kurtija, a Kurti je kao neposlušan. U stvari, Kurti je samo pion u njihovim rukama koji treba da nas izludi do te mere da treba da izgleda da smo pred sukobom sa NATO paktom, da smo saterani u zbog toga u ćošak i da zato moramo da priznam Kosovo,“ objašnjava Jovanović, uz napomenu i da Brisel „igra u istom kolu“ sa Vašingtonom i Prištinom jer imaju isti cilj.
„Ne bih se iznenadio da se na sastanku koji Brisel planira da održi sa Prištinom i Beogradom Kurti iz rukava izvuče neki plan ZSO za koji je i tokom posete Prištini Eskobar lično rekao da ga Priština ima, ali da ne žele još da ga predstave. Taj plan je sigurno suprotan onome koji je potpisan u Briselskom sporazumu. Dakle, bez izvršnih ovlašćenja. Ukoliko se to desi, a mi to odbijemo, lako se možemo naći na udaru Zapada kao strana koja ne sarađuje, jer i sada vidimo da oni obe strane prozivaju, iako u ovom slučaju nismo ništa krivo uradili,“ napominje naš sagovornik.

Naš jedni spas je Rezolucija 12 44

Jovanović iz tog razloga smatra da Beograd treba da bude veoma oprezan i da bi trebalo da oživi Rezoluciju 12 44 u SB UN. Mi moramo da ukažemo ponovo da je Amerika od dela srpske teritorije, koja je kao celina sa Kosovom i Metohijom ušla u Ujedinjene nacije ponovo 1992. godine, dakle, od protektorata pod Ujedinjenim nacijama načinila „nezavisnu državu Kosovo“, i da je to prva „država“ koju je dobila jedna etnička manjina unutar suverene države. Etničke manjine ne dobijaju države, to je suprotno svim pravilima međunarodnog prava,“ decidan je Jovanović.
Beograd bi, kako kaže, trebalo da nastavi da radi na otpriznavanju Kosova i to ne samo kod zemalja trećeg sveta, već i od država koje su deo evropskog korpusa.
„Sve bilateralne razgovore koje imamo sa bilo kojom državom koja je priznala Kosovo, trebalo bi da završavamo rečima, parafraziram - naši odnosi bi bili još bolji ako povučete priznanje Kosova. Naša diplomatska ofanziva treba da bude takva da svakoj od država koje su višeetničkog sastava ukažemo da „presedan Kosovo“ ako to Americi zatreba, može da se desi i njima, i da iz tog razloga treba da poštuju međunarodno pravo i Rezoluciju 12 44, i suverenitet i teritorijalni integritet Srbije,“ uveren je Jovanović.

Već viđen metod Amerike

Kako kaže, iskustvo koje ima iza sebe u diplomatiji pokazalo mu je više puta lice zapada i surovost i obraz Amerike za koji kaže da ne postoji bar kad a smo mi u pitanju.
„Ovo ponašanje Amerike prema nama, „vruće –hladno“ je već viđeno devedesetih, kada su nam obećavali sve i svašta da bi nas na kraju bombardovali. I to upravo zbog navodne humanitarne katastrofe na Kosovu i Metohiji nad etničkom manjinom, Albancima,“ podseća Jovanović uz napomenu da je uveren da NATO–u nije u interesu da sada ulazi u neku krizu sa nama, i da je to „plašenje“ Srbije da bi do toga moglo doći samo još jedna maligna manipulacija mentora „nezavisnog“ Kosova. Nad Srbijom je izvršen zločin otimanjem dela teritorije, bombardovanjem i stvaranjem neke nove države pod patronatom Amerike i dela Zapada. Sad je potrebno da Zapad opere sebe zbog ovih zlodela a to može da postigne jedino ako Srbija prizna Kosovo i dozvoli njegovo učlanjenje u Ujedinjene nacije,“ zaključuje Jovanović.
On napominje da se upravo iz tog razloga i igra cela ova igra jer su Amerikanci sa jedne strane pritisnuti vremenom, što zbog predsedničkih izbora, što zbog ukrajinske krize sa kojom ne mogu da se izbore, i da im je zato bio potreban ovakav manevar jer su uvereni da to može da Srbiju baci na kolena.
Gabrijel Eskobar je rekao i da bi Beograd trebalo odmah da oslobodi trojicu uhapšenih kosovskih policajaca, ne pominjuži da bi i Priština trebalo da pusti iz pritvora uhapšene Srbe. Takođe je ocenio da Kosovo treba da ukine zabranu uvoza robe iz Srbije.
Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2023
SRBIJA
Eskobar: Ohridskim dogovorom od Beograda se traži da prizna suverenitet i simbole tzv. Kosova
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2023
SRBIJA
Kurti kritikovao Lajčaka, odluka o odlasku u Brisel sledeće nedelje
Grafit na kom su zastave EU i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2023
SRBIJA
Neko muti vodu: Teško je očekivati pozitivan ishod sastanka Beograda i Prištine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala