Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Neko muti vodu: Teško je očekivati pozitivan ishod sastanka Beograda i Prištine

© AP Photo / Matt DunhamGrafit na kom su zastave EU i SAD
Grafit na kom su zastave EU i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2023
Pratite nas
Skeptičan sam po pitanju teme koja bi mogla da bude na sastanku Prištine i Beograda koji najavljuje Brisel za iduću nedelju, a još manje sam uveren po pitanju iskrenosti u zalaganju zapadnog sveta i EU kada je reč o kritikama koje su uputili Aljbinu Kurtiju da smiri krizu na severu Kosova i Metohije.
Ovo je razmišljanje dr Zorana Milivojevića, diplomate i bivšeg ambasadora, po pitanju poziva visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja upućenog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju na razgovore u Briselu sledeće nedelje.

Čudne „političke voda“ teku Ibrom

Milivojević takođe kao razlog za svoj skepticizam navodi i činjenicu da su na adresu Kurtija stigla pisma Amerike, Britanije i Evropske unije u kojima ga upozoravaju da ne ignoriše ranije date preporuke EU, SAD i Velike Britanije za deeskalaciju situacije na severu Kosova.
„Srbija je naravno uvek spremna na dijalog, međutim, ukoliko taj dijalog ne bude dobro pripremljen i ako se na na stolu ne bude našla tema koja je krucijalna za dalja dešavanja a to je formiranje ZSO, onda ne vidim svrhu tog sastanaka. Samo razgovor o tome može da dovede do nekog pomaka,“ kaže Milivojević.
S druge strane, on smatra da su mere koje preduzima Evropska unija prema Prištini kao neku vrstu kazne veoma blage s obzirom na dešavanja i ponašanje Kurtija.
„Tačno je da EU ovim pokazuje da želi da preuzme neku inicijativu, ali ne verujem u neki uspeh svega toga, upravo iz navedenih razloga. Međunarodna zajednica ima mehanizme i na terenu - tu mislim na međunarodne civilne i vojne misije da Kurtija natera da postupi po predlogu koji su mu oni lično dali i koji bi vodio ka deeskalaciji sukoba, a oni to ne koriste, već ostavljaju prostor da na neki način „manevrišu“ situacijom po potrebi,“ smatra sagovornik Sputnjika.

Neko čuva leđa Aljbinu Kurtiju

Prema njegovim rečima, svi međunarodni akteri po defoltu krivicu za sva dešavanja pripisuju obema stranama, iako u ovom svemu nema nikakve krivice Srbije i Beograda, već isključivo Kurtija i njegovog načina ponašanja.
„Priština je ta koja nije poslušala preporuke ni Amerike ni EU da povuče svoje bezbednjake iz zgrada opština na severu Kosova, da se albanski gradonačelnici izmeste iz tih prostorija i da se raspišu novi izbori za ove četiri srpske opštine na kojima će učestvovati i Srbi. Umesto toga Kurti je doneo sopstvena pravila za deeskalaciju u pet tačaka u kojima se faktički u svim tačkama osvrće hapšenja i progon Srba!“ ističe Milivojević.
Po mišljenju našeg sagovornika, Kurti ne igra ovu igru sam i to, kako tvrdi, govori i njegovo njegovo ponašanje i nastup.
„Ko mu čuva leđa ne bih da nagađam … Ali vrlo je neobično da on ne reaguje ni na jednu od prozivki koje je dobio od svojih partnera,“ zaključuje Milivojević.

Borelj opet poziva obe strane na smirenost

Borelj je naveo da poziva obe strane na smirenost, jer se situacija na severu Kosova pogoršava iz dana u dan. Borelj je podsetio Kurtija da se od njega tražilo da momentalno, bez odlaganja obustavi sve policijske operacije u blizini opštinskih zdanja na severu Kosova i da naredi povlačenje snaga specijalne policije sa tih lokacija, što Kurti nije uradio.
U međuvremenu, nemački ambasador na Kosovu i Metohiji Jorn Rode izjavio je da je iznenađen zbog toga što premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ignoriše preporuke EU, SAD i Velike Britanije za deeskalaciju situacije. Rode je u intervjuu za Kohu istakao i da se stabilno okruženje na KiM ne može postići bez osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom, na čije se formiranje čeka već 10 godina, a što se može sprovesti zajedno sa evropskim predlogom.
Detalji predstojećeg sastanka Kurti-Vučić, biće naknadno objavljeni, saopšteno je u Briselu.
Krasnići ušao u zgradu opštine u Leposaviću, Srbi protestuju - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2023
SRBIJA
Napeto u Leposaviću: Srbi uzvikuju „napolje“, traže od Kfora da nikome ne dozvoli ulazak u opštinu
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2023
SRBIJA
Kurti počeo da „deli šamare“ Briselu: Naše operacije na severu KiM nisu stvar EU
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
SRBIJA
Simultani udar Borelja i Rame: Zapad izoluje Kurtija jer smeta realizaciji „projekta Kosovo“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala