Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti kritikovao Lajčaka, odluka o odlasku u Brisel sledeće nedelje

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2023
Pratite nas
Premijer Kosova Aljbin Kurti je kritikovao izaslanika EU Miroslava Lajčaka zbog načina na kojem se radi na Zajednici opština sa srpskom većinom.
„Ne radi se o tome da se umnožavaju nacrti tekstova, već da se dogovaraju principi i da se onda piše tekst. Možemo doneti različite tekstove i pronaći aritmetičku srednju vrednost, kao što to obično čini izaslanik Lajčak. Ali, šta nas vodi napred, ako se ne slažemo u duhu teksta. Besmisleno je pokušavati da se dogovorimo oko slova teksta“, poručio je Kurti.
Kurti je istakao da postoje mnogo dokumenata koji su podvučeni bojama, i koji pokazuju koji deo pasusa funkcioniše, a koji ne.
„Želim da se dogovorimo principijelno, o onome što želimo“, rekao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Uskoro odluka o odlasku u Brisel

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da će početkom sledeće nedelje odlučiti da li će se u Briselu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Kurti je pomenuo dva potencijalna datuma za sastanak u Briselu, prenela je „Koha“.
„Sada imamo zahtev da sastanak bude 22. ili 23. juna. Razgovaraću o tome sa svojim timom i sigurno ćemo dati odgovor početkom sledeće sedmice“, rekao je Kurti.
Podsetimo, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je u četvrtak Vučića i Kurtija na razgovore u Briselu sledeće nedelje.
„Imajući u vidu da se situacija na terenu svakodnevno pogoršava, pozvao sam najviše predstavnike Beograda i Prištine na sastanak o rešavanju krize“, rekao je Borelj tokom sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.
Grafit na kom su zastave EU i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2023
SRBIJA
Neko muti vodu: Teško je očekivati pozitivan ishod sastanka Beograda i Prištine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala