- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sve muke Rafaela Nadala

© AP Photo / Frank Franklin IIRafael Nadal
Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
Profesionalnu karijeru Rafael Nadal počeo je 2001. godine i do sada ima 92 trofeja od čega 22 sa Grend slema, a čak 14 samo sa Rolan Garosa. Bilo je uspona i padova u karijeri „Bika sa Majorke, ali od njegovog proboja nije bilo godine u kojoj nije osvojio najmanje dve titule i to povređen.
Najrazličitije povrede pratile su Rafaela Nadala kroz celu karijeru, a kada se sve sabere zaključak je da proslavljeni Španac ima samo po neku sezonu u kojoj nije bio povređen što znači da je 92 titule osvojio ili trpeći bolove ili tek sveže oporavljen.
Sve je počelo još 2003. godine kada se Nadal još probijao, tada je povredio levi lakat i nije uspevao još uvek da zabeleži značajne rezultate jer je uglavnom igrao na čelencerima. Zanimljivo je da je upravo te godine igrao i čelendžer u Beogradu.
Sledeće sezone već je počeo polako da se penje na ATP listi, a prava eksplozija usledila je 2005. godine u kojoj je osvojio čak 11 titula i to mu je ujedno ostala najuspešnija sezona u karijeri. Pre 18 godina španski as dobio je nadimak pod kojim će kasnije pisati tenisku istoriju. „Kralj šljake“ osvajao je redom Monte Karlo, Barselonu, Rim, Rolan Garos, Montreal i Madrid, a sve to boreći se sa povredom levog stopala i leđa. Kasnije će se ispostaviti da povreda levog stopala nosi ime Miler Vajsove bolesti koja je španskog tenisera pratila kroz tinjdžerske dane pa sve do danas.
Na dve povrede naredne godine dodata je i povreda levog ramena, pa tako Nadal nije ni igrao od samog početka sezone već je tempirao formu za šljaku na kojoj je ponovo upkos povredama odbranio titule u Monte Karlu, Barseloni, Rimu i na Rolan Garosu, dok je izgubio od Rodžera Federera u finalu Vimbldona.
Tokom 2007. godine povrede sa leve strane dela prešle su na desnu podlakticu, butinu i koleno. To je iskoristio Novak Đoković koji je ga je pobedio u četvrtfinalu Majamija, a srpski as je upravo na istom turniru kasnije osvojio prvu Masters titulu. Uprkos tome, Nadala ponovo uspeva da brani sada već čuveni niz turnira na šljaci.
Ništa se nije promenilo ni u sezoni koja je Novaku donela prvu Grend slem titulu. Na Australijan openu 2008. godine Španac je konačno uspeo da se domogne bar polufinala, a Novak ga je potom pobedio u polufinalu Mastersa u Indijan Velsu. Ipak, Nadala to nije poremetio, uz povređen stomačni mišić stigao je do trofeja kako u Monte Karlo i Barseloni, tako i do pehara sa Rolan Garosa i dugo čekanog Vimbldona.
Još uvek nije uspeo da se oporavi ni od povrede stomake, a stigle su nove, desna butina, koleno i levo koleno. Sa svim tim poteškoćama Španac se ponovo izborio i stigao do novih pet trofeja. Posle mnogo muke podigao je titulu na Australijan openu, a potom je standardno dominiraio u turnira na šljaci, međutim usledilo je veliko iznenađenje na Rolan Garosu kada ga je u četvrtom kolu eliminisao Robin Soderling.
Desno koleno nastavilo je da muči „Bika sa Majorke“ i 2010. godine, ali ostavivši je po strani kao da mora da zaboravi na nju, Nadal je kao furija leteo po terenu i osvojio tri Grend slema (Rolan Garos, Vimbldon, US open). Već u to vreme počeo je da razvija veliko rivalstvo sa Novakom koji će mu poraz u finalu Otvorenog prvenstva Sjedinjenih Američkih Država naplatiti naredne godine.
Stigla je na red i sezona koja će u belom sportu ipak ostati upamćena po srpskom teniskom kralju jer je tada Novak postao prvi na svetu i osvojio prvi Vimbldon. Čak pet puta je te godine Đoković pobedio Nadala, ali Španac je uprkos njegovoj nestvarnoj sezoni našao prostora za sebe i domogao se tri pehara.
Od naredne godine ta brojka se nekakako ustalila, a povrede kao da su počele da čine svoje. Bar je tako delovalo 2012. godine kada je Nadala ponovo mučilo levo koleno. Na Rolan Garosu mu niko i dalje nije mogao ništa, ali je zato krunu u Rimu morao da pokloni Novaku.
Ispostavilo se da je pad te sezone bio samo „zatišje pred buru“, jer je Nadal 2013. godine ponovo stigao do dvocifrenog broja titula za jednu sezonu, prvi put posle osam godina, a tada se ujedno i vratio na prvo mesto.
Bila je to jedna od retkih godina u kojoj Nadala nisu zadesile povrede, a već 2014. ponovo su se javili problemi sa leđima i desnim zglobom. Đoković ga je ponovo eliminisao u Rimu, ali je Nadal do kraja sezone sakupio četiri pehara, ponovo uključujući i Rolan Garos.
Od naredne godine ponovo su se vratile Nadalove muke. Problem je ovoga puta bio desni članak, a Rafa jeste osvojio tri trofeja međutim nijedan sa većeg turnira, odnosno Mastersa ili Grend slema.
Kada je zalečen članak, ponovo je usledila borba sa levim zglobom, a jedino što je 2016. godine Španac uspeo da uradi jeste da osvoji trofeje u Barseloni i Monte Karlu. Jako loše rezultate zabeležio je na Grend slemovima, od čega je najviše iznenadio poraz u trećem kolu Rolan Garosa od Marsela Granjolesa.
Naredne tri godine „kralj šljake“ morao je da igra sa povređenim desnim kolenom, od čega je 2017. nekako najbolje uspeo da se izbori sa njom jer je ponovo bio šampion US Opena, Rolan Garosa, Madrida, Barselone i Monte Karla.
Naredne godine ne već na startu pokazao da će morati da ukoči. Predao je polufinale Australijan opena protiv Marina Čilića posle čega je pauzirao sve do Monte Karla, ali je na kraju sezonu u koloni broja titula napisao broj pet.
Predstavljao je Nadal u tim godinama strah i trepet za sve protivnike, ali sve manje. Desno koleno periodično je pravilo problem i treću godinu zaredom, sezonu je obeležila još jedna predaja, ovoga puta Rodžeru Federeru u Indijan Velsu, ali je preko Danila Medvedeva trijumfovao na US Openu i u Kanadi.
U naredne dve sezone Rafa se nije žalio na povrede, međutim delovalo je kao da su ga tolike godine oporavljanja od različitih povreda definitivno slomile. Osvojio je po dve titule, ali samo na trenutke delovao kao onaj stari.
Prošle godine Rafa je imao otvoren put ka mnogim trofejima i povratku stazama stare slave. Novaka nije bilo u Australiji koja je za srpskog asa kao za Nadala Rolan Garos.
Iskoristio je to Nadal u Australiji, ali dve godine pauze sa povredama su se završile i Španac je ponovo počeo da se muči, Problem je pravio stomak, ali i stopalo, odnosno Miler Vajsova bolest.
Kao da je bio umoran od konstantnog oporavljanja, Nadal je stisnutih ziba išao kroz sezonu i došao do nestvarnog 14. trofeja na Rolan Garosu posle čega je stao na štake i mnogi su verovali da se samo čeka trenutak kada će Nadal objaviti Španac karijere.
Vratio se Rafa, ponovo se oporavio i nije dao naznaku da će zaista napustiti verne saputnike reket i lopticu. Međutim, došao je na Australijan open gde je u drugom kolu poražen od Mekenzija Mekdonalda, posle čega je objavio da je razlog povreda kuka.
Prognoze su bile da će „Bik sa Majorke“ odsustvovati šest od osam nedelja, ali Nadal je redom otkazivao turnire da bi stigao i onaj najbolniji otkaz za Rolan Garos.
Morao je proslavljeni Španac da se oglasi i rekao je ono od čega su svi strpeli, Vratiće se, ali ne zna kada, a kada se vrati to će biti kraj. Rafael Nadal 2014. godine igra poslednju sezonu u profesionalnoj karijeri.
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
SPORT
Rus pokorio Rim – Danil konačno ima trofej na šljaci
Olga Danilović - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
SPORT
Olga pokorila Madrid i čeka je veliki skok!
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
SPORT
Teniski Romul i Rem posle 18 godina napuštaju kraljevstvo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala