- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Teniski Romul i Rem posle 18 godina napuštaju kraljevstvo

© FILIPPO MONTEFORTENovak Đoković i Rafael Nadal
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
Po prvi put od 2005. godine na Mastersu u Rimu jedan od finalista neće biti Novak Đoković i Rafael Nadal. Španac nije mogao da se pojavi u „večnom gradu“ zbog povrede, dok je srpski as ispao u četvrtfinalu, a zbog toga je napisana nova stranica teniske istorije, a Rim će dobiti novog kralja.
Iako je Novak Đoković tokom karijere igrao maestralne turnire na šljaci nikada nije mogao da dobije zvanje „kralja“ na toj podlozi jer je igrao u eri u kojoj je najuspešniji teniser na šljaci Rafael Nadal. Međutim, srpski as vremenom je postao Rafin glavni rival na toj podlozi, a posebno u Rimu gde su igrali čak devet puta.
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
SPORT
Kralj plesnog podijuma
Sreli su se na tom Mastersu mnogo puta, a ako bi se desilo da jedan ispadne ranije drugi bi sigurno stigao do finala. Srbin i Španac postali su kao novi Romul i Rim koje je umesto vučice čuvao veličanstveni stadion „Nikolo Pjentralnđeli“.
Otkad se Nadal prvi put pojavio na Mastersu 2005. godine, a Novak dve godine kasnije turnir u italijanskoj prestonici uvek je imao jednog od njih dvojice u finalu, a čak šest puta obojicu.
Od devet međusobnih mečeva Đokovića i Nadala u Rimu, čak pet je odigrano u finalu, a srpski as je do dve titule stigao trijumfom nad „kraljem šljake“. Teniski Romul i Rem imaju obojica po 12 finala u Rimu, ali je Španac bio uspešniji i osvojio je deset trofeja naspram šest Novakovih.
Koliko je impresivna rimska istorija Srbina i Španca govori činjenica da je od 2005. godine samo devet igrača imalo priliku da igra finale na tom Mastersu. „Povlašćeni“ su bili Giljermo Koria, Rodžer Federer, Fernando Gonzales, David Ferer, Aleksandar Zverev, Stan Vavrinka, Endi Mari, Dijego Švarcman i Stefanos Cicipas.
Matematika je jasna, Rim je od 2005. godine imao samo dva šampiona koja nisu Novak i Rafa, a to su Mari 2016. godine i Zverev naredne godine.
Ove godine Rim će dobiti i petog šampiona posle 18 godina. Novak nije odbranio krunu jer je eliminisan od Holgera Runea u četvrtfinalu, dok je još ranije svoje učešće otkazao Nadal kojem je ovo prva godina u karijeri kako ne igra u prelepom italijanskom gradu.
Moraće kako Srbin tako i Španac da se pomire sa tim da i mlađi igrači žele rimsku krunu, a u toj trci teško je pronaći favorita – tu su ostali samo još Danil Medvedev i Holger Rune.
*Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sport.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
SPORT
Čak i dežurni mrzitelj kaže – bravo Novače
Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
SPORT
Posle Nadala još jedan otkaz na Rolan Garosu – za sve je kriv provalnik
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
SPORT
Sumanuta provokacija kosovskog ministra: Đoković ne može da uđe bez vakcine!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala