- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sumanuta provokacija kosovskog ministra: Đoković ne može da uđe bez vakcine!

© AP Photo / Kamran JebreiliNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Pratite nas
Želja Novaka Đokovića da se vrati na Kosovo i Metohiju i da tamo krsti decu, Stefana i Taru, izazvala je veliku pažnju medija u južnoj srpskoj pokrajini. Toliko, da se čak oglasio i Hajrula Čeku, ministar kulture, omladine i sporta tzv. Kosova, koji je pokušao da ubere jeftine poene na Novakov račun.
Čeku je preko Tvitera najboljem teniseru svih vremena poručio: „Nema vakcine, nema ulaska“, ali tom prilikom kao da je zaboravio da su prištinske vlasti još 30. aprila prošle godine ukinule vakcinu protiv kovida, „PCR“ test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o preležanom kovidu kao uslov ulaska.
Ostalo je nejasno na koju je vakcinu ovom izjavom kosovski ministar mislio, odnosno da li je obavešten da su čak i SAD nedavno ukinule vakcinu kao neophodan uslov za ulazak na teritoriju te zemlje.
„Želim da se vratim na Kosovo, sa suprugom Jelenom, da tamo krstimo našu decu, osmogodišnjeg Stefana i petogodišnju Taru. Znam da je ta tema veoma osetljiva. Da sukob i dalje postoji, trenutno ne sa oružjem, ali se oseća napetost. Ne želim da se bavim politikom, ali za svakog Srbina Kosovo je srce, ono je centar naše kulture, našeg identiteta, naše tradicije i naše vere“, rekao je Đoković u nedavnom intervjuu za italijanski list „Korijere dela Sera“ i podsetio da mu je otac rodom s Kosova i da je svojevremeno posetio Kosovsku Mitrovicu.
© Foto : Miljanov kornerCitat Novaka Đokovića
Citat Novaka Đokovića - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Citat Novaka Đokovića
Na Đokovićeve reči ubrzo su reagovali i brojni albanski mediji, pa je tako „Koha" izjavu srpskog tenisera ocenila kao - provokaciju.

„Novak Đoković je rekao da bi svoje dvoje dece voleo da krsti na Kosovu. Čak je provocirao rečima da je Kosovo srce i centar kulture, identiteta, vere i tradicije Srbije“, stoji u tekstu koji je objavila „Koha.

Na izveštavanje Kohe" nadovezao se pomenuti prištinski ministar kulture, omladine i sporta, koji je prenoseći izveštaj prištinskog lista i portala napisao – "Nema vakcine, nema ulaska".
Međutim, tzv. kosovska vlada je još krajem aprila 2022, prema tada objavljenim izveštajima i odluci koja je stupila na snagu danom objave u "Službenom listu Kosova", rešila da uvede blaži set mera u borbi protiv pandemije virusa korona.
U odluci kosovske vlade od 30. aprila, preneli su tada mediji, nema mera koje se odnose na ulazak na Kosovo. Dakle, vakcinacija protiv kovida kao uslov ulaska na Kosovo ukinuta je još pre godinu i 18 dana.
Da li je kosovski ministar bio prisutan na toj sednici sada je teško naći podatak, tek njegova izjava pokazala je da ne prati ni odluke sopstvene vlade.
Koliko je poznato, kosovska vlada tu odluku nije menjala od 30. aprila do danas. Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i drugim vakcinu protiv kovida, testove i potvrde o preležanoj bolesti više niko i ne pominje, potvrđuju oni koji često iz centralne Srbije ulaze na Kosovo.
Đoković je u intervjuu italijanskom listu rekao i da je u poslednje tri godine pretrpeo snažne pritiske, da je 95 odsto onoga što je o njemu rečeno i napisano u tom periodu totalna laž, da nije antivakser, ali da "brani slobodu izbora" i da je osnovno ljudsko pravo "da slobodno odlučuje šta će ubrizgati u svoje telo, a šta ne".
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
SPORT
Đoković: Želim da krstim decu na Kosmetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala