https://lat.sputnikportal.rs/20230514/prstohvat-soli-u-jutarnjoj-kafi-ubija-oporost-i-otkriva-nove-ukuse-1155613405.html
Prstohvat soli u jutarnjoj kafi: Ubija oporost i otkriva nove ukuse
Prstohvat soli u jutarnjoj kafi: Ubija oporost i otkriva nove ukuse
Sputnik Srbija
Jutarnja kafa za početak dana skoro da je obavezna, a ukusi su različiti. Neko u kafu dodaje mleko, neko šećer ili oba, a postoje i ljubitelji kafe koji u kafu... 14.05.2023, Sputnik Srbija
2023-05-14T10:01+0200
2023-05-14T10:01+0200
2023-05-14T10:01+0200
društvo
društvo
srbija – društvo
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110987/30/1109873097_0:180:1920:1260_1920x0_80_0_0_3beacac4b1d5f19eb7f77c3b05043ee3.jpg
Kako bi se ublažio opor usus kafe, predlozi nekih ljudi su da se umesto šećera u jutarnju kafu doda prstohvat soli.Iako je ideja pomalo neobična, postoje naučna istraživanja koja su se bavila efektima dodavanja soli u kafu. So je bogata natrijum -hloridom koji „ubija“ opor ukus kafe. A kada ti ukusi nestanu mogu da se osete i dođu do izražaja druge arome kafe.U istraživanjima koja su objavljena još 1995. godine navedeno je da so potiskuje gorki ukus kafe. Tako je u Vijetnamu dodavanje soli u kafu sasvim uobičajeno. I pripadnici američke mornarice su tokom Drugog svetskog rata pili slanu kafu, preneo je RTS.
https://lat.sputnikportal.rs/20230216/u-kafi-ima-nesto-posebno-sto-utice-na-nase-raspolozenje--postoji-vise-teorija-1151046856.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220423/jutarnja-kafa-pravi-vise-stete-nego-koristi-1136725045.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220216/kafa-moze-da-produzi-zivot-veliko-istrazivanje-naucnika-1134412395.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110987/30/1109873097_0:0:1920:1440_1920x0_80_0_0_d848383687f85e705f1bdfa15cd914e0.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, srbija – društvo
društvo, srbija – društvo
Prstohvat soli u jutarnjoj kafi: Ubija oporost i otkriva nove ukuse
Jutarnja kafa za početak dana skoro da je obavezna, a ukusi su različiti. Neko u kafu dodaje mleko, neko šećer ili oba, a postoje i ljubitelji kafe koji u kafu dodaju so.
Kako bi se ublažio opor usus kafe, predlozi nekih ljudi su da se umesto šećera u jutarnju kafu doda prstohvat soli.
Iako je ideja pomalo neobična, postoje naučna istraživanja koja su se bavila efektima dodavanja soli u kafu. So je bogata natrijum -hloridom koji „ubija“ opor ukus kafe. A kada ti ukusi nestanu mogu da se osete i dođu do izražaja druge arome kafe.
U istraživanjima koja su objavljena još 1995. godine navedeno je da so potiskuje gorki ukus kafe. Tako je u Vijetnamu dodavanje soli u kafu sasvim uobičajeno. I pripadnici američke mornarice su tokom Drugog svetskog rata pili slanu kafu,
preneo je RTS.