- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kafa može da produži život

CC0 / Unsplash/🇸🇮 Janko Ferlič / Kafa
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Ispijanje tri šolje kafe dnevno može da produži život, tvrde naučnici u novom istraživanju.
Redovni uživaoci u kafi imali su 12 odsto manje šanse da umru nego oni koji je ne piju, dok im je opasnost od kardiovaskularnih oboljenja bila manja za 20 odsto, navodi se u novoj naučnoj studiji.
Međutim, naučnici su utvrdili da te koristi postoje samo kod konzumiranja mlevene kafe, a ne i instant-napitaka.
Studija je sprovedena na gotovo 500.000 ljudi u Velikoj Britaniji i trajala je 11 godina, a njeni autori sa Semelvajz univerziteta u Mađarskoj i britanskog Univerziteta Kvin Meri, objavili su je u Evropskom žurnalu preventivne kardiologije.
Ukoliko se pije više od tri šoljice kafe dnevno, to ne povećava pozitivan učinak, ali u kafi, pored kofeina, ima i minerala i antioksidanata koji smanjuju rizik od kancera, dijabetesa tip 2 i demencije.
Dok druge naučne studije upozoravaju da bi kafa mogla da utiče negativno na krvni pritisak ili kardiovaskularne bolesti, dr Stefan Petersen sa Kvin Meri univerziteta, jedan od autora studije, kaže da njihovi nalazi pokazuju kako ne samo da nije štetna, već može biti i korisna.
Petersen ukazuje da je njihova studija rađena na najširem uzorku do sada, i da se fokusirala na kardiovaskularne efekte.
CC0 / Unsplash/Julia Florczak / Ispijanje mlevene kafe povoljno utiče na zdravlje, ali to ne važi za instant napitke, tvrde naučnici
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Ispijanje mlevene kafe povoljno utiče na zdravlje, ali to ne važi za instant napitke, tvrde naučnici
Među gotovo pola miliona ispitanika, 22 odsto njih nije pilo kafu uopšte, 58 je pilo do tri šolje, a ostali više od toga.
Oni koji su pili između pola i tri šolje dnevno, imali su stopu smrtnosti 12 odsto manju nego oni koji nisu pili kafu uopšte. Takođe, opasnost od kardiovaskularnih oboljenja bila im je za 17 odsto manja, a od moždanog udara 21 odsto manja nego kod onih koji nisu pili kafu.
U toj grupi zabeležena je i manja stopa oboljevanja od dijabetesa, a naučnici veruju da bi umereno konzumiranje kafe moglo da utiče i na smanjenu pojavu gojaznosti, jer kofein suzbija apetit. Stručnjaci smatraju da je povoljno dejstvo kafe na zdravlje posledica toga što utiče na srce.
Dr Pal Maurovič-Horvat, direktor Centra za medicinska snimanja Semelvajz univerziteta, kaže da su među više od 30.000 ispitanika obavljena i snimanja magnetnom rezonancom, koja su pokazala da umereno ispijanje kafe usporava promene na srcu izazvane starenjem, objavila je mađarska agencija MTI.
Kafa, ratluk i voda - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
DRUŠTVO
Da li je topla ili hladna kafa bolja za zdravlje
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
DRUŠTVO
Zašto kafu ne treba piti sa šećerom
Priprema kafe - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
DRUŠTVO
Da li kafa zaista poboljšava koncentraciju: Studije došle do novih otkrića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala