Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Bajraktari“ stigli u Prištinu: Opasan „poklon“ NATO pakta

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Bayhaluk/Cropped photo / Turski dron bajraktar tb2
Turski dron bajraktar tb2 - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2023
Pratite nas
Zbog odluke NATO da Prištini priušti opasnu „igračku“ – dronove "Bajraktar" sistem PVO Srbije mora da bude u ozbiljnoj pripravnosti jer će oni sigurno ove bespilotne letelice koristiti za izviđanje po dubini centralne Srbije, kaže za Sputnjik profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji.
Kosovske bezbednosne snage su dobile pet dronova "Bajraktar", poručene pre nekoliko meseci iz Turske, a Kovač kaže da je njihovo opremanje ovim tipom bespilotnih letelica deo kontinuiteta vodećih članica NATO prema daljoj izgradnji takozvanih oružanih snaga lažne države Kosovo.

Opasna „igračka“ u rukama Prištine

„Druge države zbog ovog moćnog drona inače preduzimaju određene mere za jačanje svog PVO sistema, jer se radi o platformama koja nose efikasna ubojna sredstva i letelicama koje imaju visok prag leta i efikasnost od četiri do šest kilometara," napominje on.
Za nas nabavka ovih dronova, dodaje Kovač, znači konkretno da na sledeće stvari obratimo pažnju:
„Oni poleću sa pripremljenih staza bilo da su u pitanju delovi magistralnih puteva ili uređene zemljane površine i mogu da lete dugo nad teritorijom koju posmatraju, dakle, mogu imati izviđačke a i borbene misije. A ono što je za nas problematično jeste da će oni sigurno da koriste te dronove i u mirnodopskom periodu za nadgledanje administrativne linije i za izviđanje prema dubini teritorije Srbije,“ ističe naš sagovornik.

Srbija može da ih identifikuje

U eventualnom konfliktu s našim snagama, smatra Kovač, sigurno je da bi se angažovali za pronalaženje ciljeva u većoj taktičkoj operativnoj dubini centralne Srbije.
„I za dejstvo po ciljevima kao što su sistemi PVO, oklopne mehanizovane jedinice, artiljerijske snage, i tako dalje. NATO ceni da hendikep koji Priština ima u borbenoj avijaciji nadomesti ovim dronovima a iako se to toliko ne čuje u javnosti, u planu je i opremanje KBS-a i taktičkim bespilotnim letelicama za izviđanje, i samoubicama, dakle dronovima za samonavođenje na ciljeve u prednjoj liniji fronta i neposrednoj taktičkoj dubini,“ pojašnjava Kovač.

Stigle uoči NATO vežbe

Naš sagovornik kaže da Srbija razvija dron sličan ovome, a da za sada ima jako dobru razvijen PVO odbrambeni sistem, koji zbog ove "nove igračke" koju je Priština dobila od NATO pakta ipak mora i te kako da bude u pripravnosti.
„Sami „Barjaktari“ svoju moć su potvrdili u azerbejdžansko-jermenskom ratu kao veoma efikasno sredstvo za dejstva po oklopnim sredstvima u dubini teritorije kao i dejstva po tačkastim ciljevima na samoj liniji fronta. Posebnu efikasnost imaju nad kopnenom vojskom koja nema razvijen jak sistem PVO,“ objašnjava Kovač.

Karakteristike „Bajraktara“

Bespilotne letelice "Bajraktar TB2" imaju dugu izdržljivost na srednjoj visini, a rekordni let jedne letelice ovog tipa trajao je 27 sati i tri minuta.
Pored oružanih napada, njihove glavne funkcije su obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije. Interesovanje za ove dronove počelo je već početkom 2022. godine, posebno nakon početka specijalne ruske vojne operacije 24. februara prošle godine.
Opremanje KBS-a ovim dronovima dolazi samo nekoliko dana pre početka međunarodne NATO vežbe "Defender Jurope 2023", a deo tih vežbi biće održan i na teritoriji KiM. KBS će u vežbi, koju predvode SAD, učestvovati sa preko 1.100 vojnika.
Bajraktar dron - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
SRBIJA
Zvuk „ratnih doboša“ iz Prištine – sad pripremaju i turske „Bajraktare“
Bespilotna letelica Bajraktar  - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
SRBIJA
Turski ekspert o „bajraktarima“: Kosovo je deo naše nacionalne bezbednosti
Vojska tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Novi milioni evra za naoružanje Kosova*: Pod maskom ekonomskog oporavka – vojni dronovi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala