Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zvuk „ratnih doboša“ iz Prištine – sad pripremaju i turske „Bajraktare“

© AP PhotoBajraktar dron
Bajraktar dron - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Pratite nas
Priština se naoružava najsavremenijim dronovima, a obuka pripadnika KBS- a za rukovanje njima se još od maja odvija u bazi u Albaniji, sve u svrhu da spreče eventualnu podršku srpskom narodu na severu Kosova ako bi bile preduzete neke aktivnosti radi njegove zaštite, upozorava predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.
Priština je u pregovorima sa Turskom oko kupovine dronova „Bajraktar“, koji će im, kako tvrde, pomoći u „odbrani zemlje“, što ne ide u prilog popuštanju tenzija koje vladaju na severu Kosova, već pre zvuči kao udaranje u „ratne doboše“.
Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije, kaže da je nabavka ovih dronova dogovorena tokom posete tzv. kosovske predsednice Vjose Osmani Turskoj i da je objavljeno da je u pitanju nabavka osam dronova tog tipa.
"Ta se priča sada realizuje: u mestu Bajram Curi na severu Albanije gde su 1998/99 bile kasarne terorističke OVK te zgrade su sada obnovljene i tamo se nalaze turski instruktori koji vrše obuku operatera za ove letelice iz takozvanih snaga KBS-a i ta obuka je počela u maju ove godine", precizira Drecun.

Zvuk "ratnih doboša"

Dogovor je, dodaje Drecun, da četiri od ukupno osam „Barjaktara“ plati takozvana Vlada Kosova, a ostatak da se finansira iz fonda njihove dijaspore za opremanje takozvane Vojske Kosova.
„Turska će sa svoje strane donirati dodatnu opremu i dodatnu obuku. Osim toga, KBS poseduje i izviđačke dronove i to sve zajedno svakako predstavlja opasnost za bezbednost srpskog naroda jer jasna je namena tih takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga da budu upotrebljene protiv srpskog naroda,“ uveren je Drecun.
Naš sagovornik takođe skreće pažnju da se priprema teren i opravdanje da se na severu Kosova stalno stacioniraju KBS-a za koju se, po svemu sudeći, priprema izgradnja pete baze specijalnih jedinica negde na području Mokre Gore.

Tajne aktivnosti zapadne privatne obaveštajne kompanije

„Imajući u vidu da i Albanija nabavlja iste dronove, lako se može desiti da se oni nađu u okviru albanskog kontingenta Kfora na Kosovu i Metohiji i da budu korišćeni kao pomoć i podrška KBS-u. Ako tome dodamo i da jedna zapadna privatna obaveštajna kompanija sprovodi određene tajne aktivnosti na KiM, odnosno da raspolaže sa takozvanim komercijalnim dronovima koje koriste u izviđačke svrhe, onda vidite da je prikupljanje podataka, od obaveštajnih do mapiranja terena i lociranja mogućih meta za napad dronovima po našim ciljevima i to ne samo na KiM već i na području centralne Srbije, realna opasnost,“ zaključuje Drecun.
Objašnjavajući o kakvom naoružanju je reč i da li je ono opasno po bezbednost Srba i Srbije, Petar Vojinović, urednik portala „Tango siks“, kaže da je reč o ozbiljnom oružju, koje bi apsolutno bilo opasno po našu bezbednost.
„U pitanju su besposadne vazduhoplovne platforme koje imaju ofanzivnu mogućnost, odnosno, upotreba vođenog naoružanja vazduh –zemlja kojim može da se dejstvuje na daljinama čak i preko 10 kilometra,“ navodi Vojinović za Sputnjik.

Opasno oružje

Kako kaže, to je klasa letelica koja je gotovo obavezni miks vazduhoplovnih vojnih snaga, a da se za teritorije kakvo je tzv. Kosovo koje nemaju svoje vojno- vazduhoplovne snage, može laički pretpostaviti da je kupovina ovakvih dronova dobra alternativa.
„Međutim, pomenuti dronovi te klase imaju naprednije sposobnosti. Da napravimo paralelu sa anonimnim neidentifikovanim dronom o kome je bilo reči pre mesec i po dana: on je služio za izviđanje, dok „Barjaktar“ ima i manje letelice, nekoliko tipova. Ako bi nabavljali neke jednostavnije, koje su namenjene izviđanju to je nešto drugo. Ukoliko pak dron bude veći - jer još ne znamo koji tip nameravaju da kupe - to znači veći i sposobniji senzor za elektro-optičko izviđanje, infracrvene kamere, instrumenti za obeležavanje ciljeva po kojima se dejstvuje..“ objašnjava Vojinović.

Srbija ima čime da se brani

Takva vrsta drona je mnogo sposobnija i ne uklapa u listu prioriteta neke teritorije kao što je Kosovo, kaže Vojinović koji ne misli da su pripadnici KBS baš obučeni da upravljaju takvim oružjem, osim ako to ne rade neki stranci.
Vojinović takođe napominje da Srbija ima nekoliko vazduhoplovnih sredstava koja bi mogla da se suprotstave tim dronovima.
Inače, cena pomenutih dronova je oko dva miliona dolara, što je neuporedivo s cenom jednog aviona ili, što je bolje za poređenje, vojnog helikoptera, koji košta od 15 miliona dolara naviše.
Bespilotna letelica Bajraktar  - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
SRBIJA
Turski ekspert o „bajraktarima“: Kosovo je deo naše nacionalne bezbednosti
Američki vojnici na Kosovu u okolini Orahovca - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
SRBIJA
Ruka ruku mije: Naoružavanje Prištine faktički pomoć Kforu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala