Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ruka ruku mije: Naoružavanje Prištine faktički pomoć Kforu

Američki vojnici na Kosovu u okolini Orahovca - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Pratite nas
Kfor kao misija pod komandom NATO je ostala u sprezi sa bivšom OVK, sada bezbednosnom snagama Kosova. A osim što obučava pripadnike kosovskih snaga, normalno je i da ih naoružavaju, jer ako dođe do nekog sukoba na KiM oni će udružiti snage, kao što je bilo i 1999.godine.
Ovo je mišljenje profesora dr Mitra Kovača, general-majora u penziji, povodom najnovijih vesti da se u vreme najveće tenzija na Kosovu i Metohiji kosovske bezbednosne snage dodatno naoružavaju od država članica NATO pakta.
„Naoružavanje Prištine je isto što naoružavanje Kfora jer na taj način će ova misija imati na raspolaganju podršku i u naoružanju, i u ljudstvu, koje će, ako zatreba, isturiti u prve redove “ kaže Kovač za Sputnjik.

Sam Kfor nije dovoljan

Kfor sam po sebi sa 8.000 ljudi koliko ih je na KiM, dodaje on, nije neka preterano velika snaga, ali udružena sa kosovskim snagama bezbednosti i modernim naoružanjem i obukom je nešto sasvim drugo.
„Nije slučajno da je političko rukovodstvo Prištine povremeno isticalo da učestvuje u ključnim operacijama koje vodi NATO u svetu, posebno u svetlu ukrajinske krize. Mislim da ovo najnovije naoružavanje nije slučajan proces, a ni to što oružje, prema medijskim navodima, stiže iz Turske, a nedavno i iz Britanije. Verujem da se sve to odvija pod planskom agendom NATO,“ uveren je naš sagovornik.
Ako tome dodamo i zajedničke vežbe kosovskih i NATO snaga, smatra Kovač, dobijamo odgovor na pitanje zašto se Priština naoružava, uprkos tome što su za bezbednost na Kosovu i Metohiji, po mandatu UN, zadužene snage Kfora.
„Teroristička OVK bila je saveznik NATO i pre i posle NATO agresije na SR Jugoslaviju, a ni posle toga nisu prekinuli taj svoj strateški odnos, samo su ga nastavili sa misijom Kfora, koja je pod kontrolom NATO pakta. U slučaju nekih borbenih dejstava naravno da bi se te strukture ponovo našle na istoj strani,“ kaže Kovač.

Nisu odustali od plana o vojsci Kosova

Kfor sebe za sada sebe prikazuje kao neutralnu stranu koja nastoji da obezbedi mir, ali u slučaju povratka srpskih snaga bezbednosti na KiM s ciljem da zaštite srpsko stanovništvo, kosovske strukture bezbednosti bi se, veruje naš sagovornik, ujedinile sa misijom Kfora protiv nas.
„Možemo reći i da NATO i neke članice tog bloka, pre svega Nemačka, Turska i Britanija nisu odustale od plana izgradnje vojske Kosova. U formalno-pravnom smislu oni su smanjili tempo, ali suštinski su nastavili proces naoružavanja Kosova i njihovih snaga koje planiraju da odmah po potpisivanju obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine transformišu u zvaničnu Vojsku Kosova,“ upozorava Kovač.
Ta buduća, dodaje on, "oružana sila Kosova" bi se odmah potom priključila NATO paktu i njenim vojnim operacijama i misijama.

Neko pravi razne scenarije

„To oružje, dakle, nije slučajno tamo. Neko pravi razne modele i scenarije potencijalnih situacija gde je oružani sukob jedan od scenarija, pa se može reći da je to oružje u funkciji šireg naoružavanja jedinica kosovskih Albanaca,“ veruje Kovač.
On takođe podseća, što je nedavano potvrdilo i MUP Kosova, da među građanima Kosova pre svega albanske nacionalnosti ima više od 1.200 komada lakog naoružanja koje nije pod kontrolom.
„Kfor u tom smislu nije ispunio svoj mandat koji je imao - da u potpunosti razoruža OVK, tako da i ovo oružje koje pristiže uključujući i složenije borbene sistema poput PVO i protivoklopnih vozila jeste u funkciji podizanja borbene gotovosti te lažne države,“ objašnjava on.
Ipak, s obzirom na situaciju u Ukrajini, Kovač smatra da Zapadu nije u interesu oružani konflikt na KiM ali, kako dodaje, on nije isključen kada bi došlo do smirivanja situacije u ukrajinskoj krizi.
On takođe napominje da, imajući sve ovo u vidu, Srbija ne bi trebalo da pristaje ni na kakav sporazum kojim bi otvorila vrata te lažne države za članstvo u raznim međunarodnim organizacijama.
Mediji su pre par dana preneli nezvanične informacije da na Kosovo stižu kamioni sa najsavremenijim oružjem. Prema tim navodima, tovarni listovi pokazuju da se na bugarsko-makedonskoj granici nalazi 11 kamiona koji se kreću ka teritoriji Kosova i Metohije, a nose najsavremenije oružje - minobacače i projektile iz Turske u vrednosti od 27,5 miliona evra a po narudžbi tzv. ministarstva odbrane Kosova.
Za Kosovske bezbednosne snage ove godine je iz budžeta izdvojeno 100 miliona evra, od čega je 30 miliona biti namenjeno samo za naoružavanje, i to je najveći iznos od kada su formirane ove snage.
Kosovska policija u severnom Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
SRBIJA
Priština se naoružava? Kosovski MUP nabavio oklopna i blindirana vozila, vodene topove i duge cevi
Raketni sistem Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2022
SRBIJA
London naoružava kosovske Albance da bi Balkan pretvorio u svoj nosač aviona za koji ne plaća ništa
Kosovska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2020
Izvor Vlada Kosova: Nemačka naoružava KiM topovima i raketnim sistemima – uz mig Angele Merkel
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala