Novi milioni evra za naoružanje Kosova*: Pod maskom ekonomskog oporavka – vojni dronovi

© AP Photo / Visar KryeziuVojska tzv. Kosova
Vojska tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Vlada privremenih prištinskih institucija dodelila je tamošnjem Ministarstvu odbrane 4.5 miliona evra za kupovinu dronova.
Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati rekao je da su ova sredstva izdvojena iz Programa ekonomskog oporavka.
„Iznos od 4,5 miliona evra, dodeljena sredstva koja se izdvajaju iz Programa ekonomskog oporavka, kategorije izdataka, subvencija i transfera, preneće se Ministarstvu odbrane u kategoriji kapitalnih izdataka u potprogramu kosovskih snaga bezbednosti u projektu naoružani sistemi na zahtev Ministarstva odbrane“, precizirao je Murati.
Osim nabavke dronova, Kosovo* je, kako su prethodne nedelje izvestili mediji, potpisalo ugovor sa Turskom o kupovini 14 oklopnih vozila.
Ranije su, kako prenosi portal KoSSev, iz američke ambasade u Prištini saopštili su, da je američka vojna komanda u Evropi donirala kosovskim bezbednosnim snagama modernu opremu vrednu 190.000 dolara.
Američki vojnici prolaze ispod zastava Amerike i Albanije na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
Kosovo je najskuplja američka investicija u svetu
Portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova u sredu je optužila Nemačku za snadbevanje Kosova oružjem. Ona je ukazala na kontradiktorne akcije Nemačke na Kosovu: dok MIP te zemlje upozorava da se više stotina hiljada jedinica lakog oružja nalazi u rukama privatnih lica, nemački proizvođači oružja isporučuju tamo velike partije naoružanja.
Podsetila je i na to da je u medijima „procurilo“ pismo proizvođača naoružanja „Hekler i Koh“ i Federalnog saveta bezbednosti Nemačke o planovima da se Kosovu isporuči još jedna partija automatskog oružja u vrednosti od preko pola miliona evra i konstatovala da je u pitanju „još jedna“ – što znači da ovo nije prva (isporuka oružja).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala