- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta
Pomen stradalima u OŠ Vladislav Ribnikar u Hramu Svetog Save - Sputnik Srbija

Srbija tuguje: Širom zemlje građani odaju poštu ubijenima u beogradskoj školi /foto, video/

Pratite nas
Građani od jutros pale sveće i polažu cveće ispred škole, kao i na Cvetnom trgu. Na hiljade ljudi odaje počast ubijenima u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu. Širom Srbije i regiona na gradskim trgovima i crkvama građani odaju poštu stradalima.
Direktor Kliničkog centra Srbije dr Milika Ašanin rekao je da su stabilno sva četiri pacijenta koja su u Urgentnom centru, kao i da se nalaze na intenzivnoj nezi, dok je pacijentkinja koju je u Tiršovoj operisao tim KCS-a je u jako teškom stanju. Rezultat toksikološkog nalaza dečaka Koste K. (13) koji je ubio devet i ranio sedam ljudi, negativan je.
Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je u cilju podrške porodicama stradalih, nastavnicima i učenicima kojima je potrebna psihološka pomoć i podrška, otvorio dve telefonske linije: 063 8681757 i 063 8682217.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:45 04.05.2023
Devojčica pali sveću ispred škole Vladislav Ribnikar - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
DRUŠTVO
Kako razgovarati sa decom o pucnjavi u školi - instituti izradili priručnik sa smernicama
22:09 04.05.2023
Zatvor - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
DRUŠTVO
Da li će i deca od 12 godina moći u zatvor?
22:08 04.05.2023
U emisiji "Od četvrtka do četvrtka" bilo je reči i o nezapamćenoj tragediji koja se u sredu dogodila u beogradskoj školi.
22:06 04.05.2023
Poruka u Areni - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
SPORT
Aplauzi, cveće i emotivna poruka navijača Partizana u čast nastradalih učenika /foto/
21:56 04.05.2023
U petak Dan žalosti u BiH
Savet ministara Bosne i Hercegovine, na vanrednoj sednici, proglasio je 5. maj Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, zbog tragedije koja se dogodila u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".
Zastave na svim državnim institucijama biće spuštene na pola koplja, a televizijski i radijski sadržaj, kao i sve sportske i zabavne manifestacije planirane za taj dan, potrebno je prilagoditi Danu žalosti, navodi se u saopštenju posle sednice, prenose mediji.
Ranije je Vlada Republike Srpske na vanrednoj sednici donela odluku o proglašenju dana žalosti i najavila oštrije mere u školama, kao što je testiranje učenika na narkotike i zabrana korišćenja mobilnih telefona.
21:55 04.05.2023
„Ne postoje dovoljne i dostojne reči da opišu tugu svih građana Srbije“
Vršilac dužnosti direktora JP "Pošta Srbije" Zoran Đorđević je u ime svih zaposlenih u tom preduzeću, i u svoje lično ime, izrazio najdublje i najiskrenije saučešće porodicama svih nastradalih u jučerašnjem tragičnom događaju koji je užasnuo Srbiju, a svim povređenima poželeo brz i uspešan oporavak.
"Svestan toga, i kao čovek i kao roditelj - da ne postoje reči, ni dovoljne, ni dostojne, da izraze i opišu tugu koju, siguran sam, osećaju svi građani Srbije, saučestvujući u bolu onih koji su izgubili svoje najmilije", poručio je Đorđević u saopštenju.
Ono što se juče dogodilo, dodaje, svima kao društvu u celini je nezapamćena tragedija, u kojoj niko nije bez krivice, ni institucionalne, ni lične, opšte, ljudske, i svako bi trebalo da učini sve što je do njega, pre svega kao čoveka i roditelja, ali i u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja.
"Da nam jučerašnja tragedija bude poslednja opomena i poslednji takav događaj - i na tome moramo svi zajedno, jedinstveni, brzo i efikasno da radimo i učinimo sve što je potrebno da našoj deci obezbedimo mirno, bezbedno i sretno odrastanje", rekao je Đorđević.
21:54 04.05.2023
Učenici, profesori srednje škole za dizajn kao i građani Novog Pazara oko 20 sati odali su poštu nastradalim đacima i radniku obezbeđenja. Nešto ranije na tvrđavi u ispisan je transparent podrške.
Sutra je u 12.30 zakazano okupljanje u ostalim školama u Novom Pazaru.
21:23 04.05.2023
Predsedavajući Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES) i predsednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop, kao i generalni sekretar Organizacije Asaf Hadžijev, uputili su danas predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije (NSRS) Vladimiru Orliću i građanima Srbije izraze najdubljeg saučešća povodom tragedije u Beogradu
To je ponovilo i više predsednika parlamenata u svojim obraćanjima, navodi se u kabinetu predsenika Narodne skupštine Srbije.
Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić učestvovao je danas u Ankari na Samitu predsednika parlamenata država članica Crnomorske ekonomske saradnje, povodom 30. godišnjice PS CES.
20:40 04.05.2023
„Da zajedno ćutimo“ - Užičani odaju poštu poginulima u beogradskoj školi
Nakon tragičnog događaja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu Užičani se okupljaju na gradskom trgu i pale sveće, a večeras je za sve građane otvorena i crkva Svetog Đorđa gde se takođe mogu zapaliti sveće.
Okupljeni građani prošetali su i glavnom ulicom i dalje u neverici da je ovakva tragedija mogla da se desi u Srbiji, nemaju reči samo muk, tišina i neverica posle velike tragedije sa samo jednom konstatacijom - “Dotakli smo dno”.
Roditelji i građani Užica uputili su želje za brz oporavak ranjenih u ovoj nesreći.
20:39 04.05.2023
U Zagrebu građani pale sveće za žrtve iz beogradske škole
U Zagrebu građani večeras pale sveće za žrtve iz beogradske škole Vladislav Ribnikar, prenose hrvatski mediji.
Sveće se pale kod spomenika Petru Preradoviću na Cvjetnom trgu u Zagrebu.
Građanska inicijativa "Zagreb te zove" pozvala je građane da danas zapale sveće za žrtve u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu..
20:27 04.05.2023
Skup solidarnosti ispred Prve kragujevačke gimnazije
Više stotina Kragujevčana okupilo se ispred Prve kragujevačke gimnazije u znak solidarnosti sa porodicama žrtava tragedije koja se juče dogodila u školi "Vladislav Ribnikar"u Beogradu.
U tišini i bez govornika na skupu, građani su palili sveće i ostavljali cveće.
Poziv za organizovanje skupa je poslat preko društvenih mreža, a jedan od organizatora Milan Milosavljević, istakao je da je ovo skup kojim Kragujevčani pokazuju da nisu nemi i da su duboko pogođeni svime što se dogodilo u Beogradu.
19:59 04.05.2023
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
SRBIJA
Ana Brnabić: Neće biti lako primeniti sve donete mere, sistem nije zakazao
19:59 04.05.2023
Građani Banjaluke odaju poštu stradalima u Beogradu
Građani Banjaluke večeras pale sveće i odaju počast stradalima u Beogradu.
Sveće i tišina okupljenih na glavnom banjalučkom trgu svedoče o saosećanju i podršci koju Republika Srpska šalje bratskoj Srbiji u danima tuge, prenosi RTRS.
U Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci i u Konzularnoj kancelariji Trebinje od sutra do nedenje biće otvorena i Knjiga žalosti.
19:55 04.05.2023
Koncert Beogradskog sindikata neće u Nikšiću biti održan u nedelju, 7.maja, kako je ranije najavljeno, saopštio je predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević na konfenerciji za novinare povodom manifestacije „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“. Manifestacija, koju u Nikšiću organizuje Eparhija budimljansko-nikšićka Crkvena opština Nikšić i Opština Nikšić, trebalo je počne upravo u nedelju 7. maja koncertom Beogradskog sindikata.
„Povodom najnovijih tužnih događaja u prestonici Srbije i svega ono što se desilo u jednoj osnovnoj školi na Vračaru i dana žalosti koji je u nedelju u Srbiji, Beogradski sindikat neće moći u nedelju da nastupi u našem gradu, tako da nećemo imati to dešavanje povodom početka „Dana Svetog Vasilija Ostroškog“. Koncert Beogradskog sindikata biće u Nikšiću u toku ove godine u nekom terminu koji ćemo naknadno dogovoriti sa njima“, rekao je Kovačević.
„Dani Svetog Vasilija Ostroškog“ počeće 8.maja u 20 časova u Sabornoj crkvi gde će biti održan koncert hora „Sveti novomučenik Stanko“ kojim rukovodi profesor Lenka Durutović.
19:25 04.05.2023
Patrijarh Porfirije posetio je i plato ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" na kom građani pale sveće i ostavljaju cveće posle višestrukog ubistva koje se juče dogodilo u toj školi.
19:21 04.05.2023
Patrijarh Porfirije održao pomen ubijenima u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“
Nakon večernjeg bogosluženja služen je pomen stradalima u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" u svim beogradskim hramovima u kojima se okupio veliki broj građana koji su odali počast.
U hramu Svetog Save patrijarh srpski Porfirije nakon večernje molitve služio je pomen za stradale na kome je pozvao sve građane da se pomole za nevino postradale osnovce i njihovog školskog čuvara Dragana i dodao da svako ima krivicu u sebi i da je roditeljima najteže da nađu utehu.
Molitvi je prisustvovao veliki broj građana, dece, učenika škole u kojoj se tragedija desila, kao i ministar prosvete Branko Ružić.
"Ako ne budemo bolji, ako ne budemo bolje slušali reči Božije, ako reč Božija ne bude naš život i zbog nje ne postanemo bolji, onda će nam sve loše reči postati bumerang", poručio je patrijarh.
"Važno da je svako postane bolji i svako pogleda u sebe, da svako potraži u sebi u prvom stepenu, da potraži krivicu i to je početak i ako to činimo, ako tako postavim svoj život, onda ima pravo da uputim primedbe onima koji su beznadežni i ispunjeni brigom" i dodao da su ovo verovatno reči koje nije trebao da izgovori danas i ovo su reči koje su suvišne.
On je rekao da oni koji su trebali da budu naša budućnost i uteha odjednom su izgubili život.
"Postradali su pred našim očima, u našem komšiluku, pred našim očima, sa našom decom i od naše dece i naravno da je užasna bol ranilo dušu svakog od nas, jer se radi o našoj deci, jer se radi o o događaju koji ne može da pojmi i smesti u sebe nijedna ljudska misao i nema nijedne logike koja pojmi šta se to zbilo, neću reći šta se to zbiva", poričio je srpski patrijarh.
Poručio je da treba da se pomolimo za spas dece koja su nastradala i da se pomolimo za sebe da nam se otvori Božiji put i da razumemo njegovu reč, kao i da razumemo šta treba da bude uzrok i cilj naših života da znamo smernice i onda opet bićemo u iskušenju, ali da "moramo da budemo u veri Hristovoj".
"Roditeljima koji su izgubili svoju decu, za njih molim da Gospod da utehu, a i da doda veru jer verujem i siguran sam ne znam kad i će videti sve drugačije, jer ovo je nenadoknadivi gubitak i znam da je praznina koja se ne može nadomestiti i da su oni u Carstvo Božije u koje ćemo svi otići i da je ono sasvim drugačije od ovoga i siguran sam da i vaša deca tuguju zbog vaše tuge, ali i gledaju vas i da se mole za vas i sve nas i da budemo bolji i da budemo odgovorniji i svako na svome mestu".
Istakao je da je važno da se pomolimo svi i za ranjene da se što pre oporave.
Dodao je da je više poglavara crkava uputilo saučešće i molitvu za nastradale.
Rekao je da mnogi u svom životu imaju probleme, da neke reše, neke ne reše, ima mnogo teškoća, nepoznanica, nedoumica.
"Nešto je moglo i da se ne desi u našem životu, a nešto neobjašnjivo se i dešava, ono što ne možemo da izbegnemo, a sa nečim moramo da se suočimo, a to je smrt i ona je jedini nerešivi ljudski problem", dodao je on.
18:53 04.05.2023
U Gračanici veliki broj građana odaje poštu stradaloj deci i radniku obezbeđenja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.
U porti manastira Gračanica, u istoimenom mestu, čitavog dana građani u velikom broju pale sveće i mole se za pokoj duše stradalih.
Sveće pale deca, učenici ovdašnjih osnovnih i srednjih škola, njihovi roditelji, učetelji, nastavnici i profesori. Poštu odaju i zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama, kao i politički predstavnici.
„Neka počivaju u miru i da se ovako nešto nikome i nikada ne desi“, poručuju meštani Gračanice i okolnih sela.
18:36 04.05.2023
„ Postupak protiv maloletnog K. K. će biti dug“
Predsednik Strukovnog odeljenja policije Nenad Ljubišić danas je, povodom višestrukog ubistva u školi "Vladislav Ribnikar", ocenio da će postupak protiv K. K. (13) biti dug i sve što se predviđa, kako on kaže, su špekulacije.
"Što se tiče samih krivičnih dela i određenih sankcija za roditelje i maloletnika, to treba prepustiti nadležnom tužilaštvu i sudskim organima. Treba se izvedu dokazi, da se vodi postupak i da dođe do presude, a to je dug postupak i sve što budemo govorili pre toga samo su neke špekulacije", izjavio je Ljubišić za Tanjug.
Ljubišić je naveo da Kosta K. (13), po srpskom zakonu nije krivično odgovoran i dodao da je jedino moguća hospitalizacija u određenu zdravstvenu ustanovu ukoliko nadležni procene da je nebezbedan po okolinu.
18:33 04.05.2023
 Za vršnjačko nasilje nije odgovorna isključivo porodica... - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
SRBIJA
Znamo li? Iz dubine mraka velike tragedije čulo se strašno upozorenje – za sve
17:56 04.05.2023
Pomen stradalima u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Hramu Svetog Save
Pomen služi patrijarh Porfirije u prisustvu brojnih građana koji su došli da se pomole za ubijenu decu i radnika obezbeđenja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala