Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ana Brnabić: Neće biti lako primeniti sve donete mere, sistem nije zakazao

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
Pratite nas
Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Vlada danas usvojila niz mera s ciljem da se slučajevi kao što je jučerašnja tragedija u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ nikada ne ponovi, ali i to da čak i da su te mere postojale i pre ovog slučaja, tragedija ne bi bila sprečena.
„Tako da, u tom smislu, ja se ne slažem sa onim što neki govore da je sistem zakazao, ako sistem negde nije zakazao, nije zakazao u ovom slučaju i na ovom primeru. Možda bi zakazao u nekom drugom slučaju. Ne sporim da ima mnogo problema, to su problemi iz savremenog sveta i mnogih zemalja, na nama je da vidimo da li možemo još nešto bolje i kakvu dodatnu podršku da pružimo školama, nastavnicima i svima“, rekla je Brnabićeva za TV Pink.
Ona je istakla da je danas formiran i Savet za vršnjačko nasilje i naglasila da se na ovoj temi radilo i mnogo ranije.
„Ne izmišljamo toplu vodu, mi smo na ovome radili i radimo već duže vreme. Imali smo sastanke sa sindikatima razgovore sa NVO i razgovore o dopunama i izmenama Zakona o obrazovanju i izmenili pravilnike kako se u školama borimo protiv vršnjačkog nasilja, napravili platformu „Čuvam te““, rekla je Brnabićeva.
Ona je naglasila da je Ministarstvo pravde jutros prosledilo i započelo konsultacije sa Evropskom komisijom oko izmena krivičnog zakona kako bi se starosna granica za krivično-pravnu odgovornost maloletnih lica smanjila sa 14 na 12 godina.
„I imamo primere u Evropskoj uniji gde je ona niža od 14 godina. Ono što je zanimljivo jeste da imate druge primere kada je reč o primeni korektivnih mera prema maloletnim počiniocima krivičnih dela - u Grčkoj je starosna granica osam godina, Francuskoj 10 godina starosti. Dakle postoje primeri u EU i mislim da tu nećemo nailaziti na prepreke“, ocenila je Brnabićeva.
Što se tiče streljana, ona je ponovila da Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da izvrši strogu kontrolu rada svih streljana, a u saradnji sa Ministarstvom pravde da se u roku od mesec dana pripremi izmena propisa i eksplicitno zabrani pristup streljani maloletnim licima.
„E sad, tu je problem, to je postojala kao preporuka, očigledno se nije poštovala. Ali znate, kada se ovakve stvari dese svi traže ko je kriv, a niko da i kao pojedinac ponese svoj deo odgovornosti“, rekla je Ana Brnabić.

„Ne možete reći da je sistem zakazao“

Brnabićeva je izjavila da smatra da sistem nije zakazao kada je reč o pucnjavi u školi.
„Mislim da treba prestati sa tim floskulama, sistem zakazao, krivo je društvo, i slično. Svi dajemo komentar onako kako nam odgovara u datom trenutku. Često postoje primedbe na našu državu, suviše centralizovano, pa onda da nije dovoljno. Pa kada Ministarstvo prosvete da preporuku o korišćenju mobilnih telefona, kažu to je onda preporuka, a ne obaveza. Hoćemo odgovornost, pa nećemo“, rekla je ona i ocenila da „svi moramo da stanemo na loptu“.
Brnabićeva je izjavila da je od raznih ljudi, uključujući opozicione poslanike i eksperte, čula da treba da se u škole uvede školski policajac, obezbeđenje, i video-nadzor, i dodala da je to sve već postojalo u školi u kojoj je došlo do pucnjave.
„To je bogata, dobra škola u centru Beograda, glavnog grada. Da li bi to nekoga zaustavilo? Pa, nažalost, ne. Kažu, niko nije pričao sa njim. Pa čak ni to nije tako. Da kažete, siromašna porodica, pa nadniče po ceo dan i ne mogu da pričaju, ali ne, otac je lekar, majka profesorka, mogli su njime da se bave“, rekla je Brnabićeva, preneo je Tanjug.
Ona je istakla da „nema pravilnosti“ i da se ne može reći: „Evo, ovaj je zakazao“.
Istakla je da do sada nije bilo registrovanog vršnjačkog nasilja protiv lica koje je počinilo zločin.
„Ne možete da kažete da sistem nije reagovao. Ne možete da se uhvatite ni za šta“, rekla je ona i dodala da Vlada nastavlja da radi na ovom slučaju, kao i da se istraga nastavlja, uključujući forenziku telefona i saslušanje oca dečaka koji je pucao.
Pomen stradalima u OŠ Vladislav Ribnikar u Hramu Svetog Save - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
DRUŠTVO
Srbija tuguje: Širom zemlje građani odaju poštu ubijenima u beogradskoj školi /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala