- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Da li će i deca od 12 godina moći u zatvor?

© Foto : PixabayZatvor
Zatvor - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
Pratite nas
Nakon tragičnog događaja kada je učenik OŠ „Vladislav Ribnikar" usmrtio vatrenim oružjem osmoro dece i čuvara, razmatra se mogućnost spuštanja granice krivične odgovornosti maloletnika sa 14 na 12 godina. Mišljenja advokata, psihologa i javnosti su podeljena, a iako stopa maloletničkog kriminala ne raste, stepen i forma nasilja eskaliraju.
Advokat Predrag Savić jedan je u nizu pravnika koji čvrsto veruje da je put ka sprečavanju maloletničkog kriminala spuštanje granice po kojoj dete odnosno maloletnik može krivično da odgovara pred sudom. Iako statistika pokazuje da je broj maloletničkih prekšaja u opadanju, stručnjaci opominju da se karakter nasilnih činova i brutalnost dece drastično povećala u prethodnih nekoliko godina.

Preporuke EU o spuštanju granice

Vrlo je bitno da se ta granica spusti jer su deca danas i psihički i fizički razvijenija. Ta granica je u Engleskoj spuštena na 10 godina, a u nekim zemljama Evropske unije na 12 i namera evropskog zakonodavstva, kao i preporuka u pregovorima, konkretno pregovaračkom poglavlju 23, jeste da se ta granica spusti", govori Predrag Savić za Sputnjik.
On podseća da su iz Evrope, koja već dugi niz godina ima iskustva sa ovakvim strahotama, stizali signali još pre 20 godina koji su ukazivali na to da granicu maloletništva treba spustiti, kao i da bi trebalo uvesti efikasnije sankcije protiv mlađih maloletnika počinilaca krivičnih dela.
Gledajući iskustva drugih zemalja, Savić primećuje da se vaspitne mere, pojačan nadzor i lečenje u ustanovama nisu pokazali kao dovoljni za delotvornu borbu protiv maloletničkog kriminala. On veruje da bi trebalo proširiti obim i domet sankcija u cilju prevaspitavanja i efikasnije borbe protiv maloletničke delikvencije.
Njegovo mišljenje do sada nisu delili mnogi, ali bi jučerašnji tragičan događaj, smatra Savić, trebalo da promeni percepciju vezanu za stepen nasilja i odgovornosti dece.
Znam da su takve ideje ranije nailazile na osudu psihologa, psihijatara i stručnjaka drugih profila koji se bave zaštitom dečijih prava, ali smatram da je ovaj događaj poslao vrlo jasnu opomenu da je neophodno primeniti i jednu takvu zakonsku meru", jasan je naš sagovornik.
CC0 / piksabej / U Engleskoj deca od 10 godina krivično odgovaraju, a spuštanje granice ispod 14 godina je i preporuka EU
Ropstvo - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
U Engleskoj deca od 10 godina krivično odgovaraju, a spuštanje granice ispod 14 godina je i preporuka EU
On veruje da bi se ovakvom merom donekle sprečila ili bar suzbila zloupotreba dece koja je dostigla strahovite razmere. Deca od 12 godina, objašnjava Savić iz svog iskustva ali i primera drugih zemalja, često su oružje u rukama kako terorista, tako i organizovanog kriminala. Maloletnici učestvuju u likvidacijama, dok se u organizovanom kriminalu sve češće poseže za decom kao dilerima i transportnim „mazgama“ za prenos droge.

Veće kazne i za nedogovorne roditelje

Kad je reč o odgovornosti roditelja, u ovom konkretnom slučaju ona bi mogla i roditelju da se pripiše, i to po osnovi izazivanja opšte opasnosti, budući da još uvek traje utvrđivanje činjenica koje će pokazati da li je vatreno oružje ostavljeno na mestu koje je detetu bilo pristupačno.
Što se tiče odgovornosti roditelja, oni bi teoretski mogli da odgovaraju za krivično delo izazivanja opšte opasnosti. Činjenica da su detetu ostavili dostupne oružje i municiju, da su dete obučili da bude ubilačka mašina teoretski bi mogla da izazove njihovu krivičnu odgovornost. To će, međutim, biti vraški teško dokazati", zaključuje Predrag Savić.
Advokat i bivši sudija Milan Savić zagovornik je upravo propisivanja većih kazni za neodgovorno ponašanje roditelja, odnosno nepoštovanje odredbi koje osiguravaju bezbednost kada je reč o vatrenom oružju.
Trebalo bi povećati odgovornost roditelja za ovakvu stvar i uvesti da po krivičnom zakoniku u ovakvom slučaju roditelj odgovara zbog nepoštovanja odredbi zakona o oružju, odnosno čuvanja i korišćenja oružja od kontakta sa detetom. Oružje je moralo biti zaključano i obezbeđeno, municija nije smela biti uz oružje već sklonjena na drugo, isto tako nepristupačno mesto. Ovde zaista može da se pripiše znatna, odnosno povećana krivična odgovornost roditelja, u konkretnom slučaju oca", govori za Sputnjik Milan Savić koji se zalaže za to da se odgovornost roditelja, kada je reč o zakonu o oružju, dovede do stepena saučesništva.

Zadržavanje deteta

Predrag Savić objašnjava da bi u slučaju napunjenih 14 godina počinilac zločina mogao biti zatvoren u ustanovi lečenja na pet godina, ali da ne može sa sigurnošću reći koliko će u ovakvim uslovima, uzimajući u obzir godište deteta, zakon o porodici i druge propise, pritvor u ustanovi lečenja trajati.
© Sputnik / Lola ĐorđevićTreba povećati i odgovornost roditelja za nepropisno čuvanje i korišćenje oružja od kontakta sa detetom
Pištolj Zastava E39/E40 - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
Treba povećati i odgovornost roditelja za nepropisno čuvanje i korišćenje oružja od kontakta sa detetom
Milan Savić, takođe, kaže da ne može da da stručni sud o vremenskom trajanju zadržavanja počinioca jer se radi o presedanu u srpskom pravosuđu.
Ne pamtim da je neko dete ispod 14 godina uradilo ne samo ovo nego i nešto slično, tako da mislim da u našoj praksi nema primera za ovako nešto i ne znam koliko mogu da ga drže. On je tačno znao da neće odgovarati jer je ispod granice mlađeg punoletnog deteta i da prema njemu ne može biti primenjena nikakva sankcija, što je na kraju potvrdilo i više tužilaštvo", zaključuje Milan Savić.
 Za vršnjačko nasilje nije odgovorna isključivo porodica... - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
SRBIJA
Znamo li? Iz dubine mraka velike tragedije čulo se strašno upozorenje – za sve
U emisiji "Od četvrtka do četvrtka" bilo je reči i o nezapamćenoj tragediji koja se u sredu dogodila u beogradskoj školi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala