- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Odluka koju je Novak čekao godinama – teniska tradicija odlazi u zaborav

© AP Photo / Seth WenigNovak Đoković kraj linijskog sudije koju je pogodio lopticom.
Novak Đoković kraj linijskog sudije koju je pogodio lopticom. - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2023
Pratite nas
Asocijacija teniskih profesionalaca donela je odluku da potpuno ukine linijske sudije na svim turnirima i uvede Elektronski sistem odlučivanja.
Teniska tradicija će zvanično biti promenjena 2025. godine kada će svaki turnir početi da koristi Elektronski sistem odlučivanja koji se do sada primenjivao na Australijan openu i Us Openu.
"Odluka je podržana posle intenzivnih istraživanja koji je ATP obavio preko svojih finansijera, uključujući i navijače, ustanovljeno je da su preciznost i konzistencija najvažniji faktori u primeni različitih sistema", stoji u saopštenju ATP.
Andrea Gaudenci, predsednik ATP smatra da je ova odluka važan trenutak za istoriju belog sporta jer se prekida duga tradicija.
„Ovo je važan momenat za naš sport i do njega nismo došli bez pažljivog razmatranja. Tradicija je srž tenisa i linijske sudije su igrale važnu ulogu u igri tokom svih ovih godina. Ipak, imamo odgovornost da prihvatimo inovacije i nove tehnologije. Naš sport zaslužuje najprecizniju formu suđenja i oduševljeni smo što možemo da ovo primenimo na ATP Turu od 2025. godine“, poručio je Gaudenci.
Ideja o tome da tehnologija zameni linijske sudije postoji već duži vremenski period, a mnogo turnira je uveliko praktikuje što je naišlo na pozitivne reakcije tenisera i navijača, posebno Novaka Đokovića.
Najbolji teniser sveta i ranije je bio zagovornik odluke o tome da se ukinu linijske sudije, a pogotovo je počeo podržava tu ideju posle US Opena 2020. godine kada je diskvalifikovan je jer lopticom slučajno pogodio linijskog sudiju.
„Neko me je u avgustu u Njujorku pitao da li bih podržao ideju da imamo ovakvu tehnologiju na svakom turniru i da turniri naprave ovakvu investiciju. Rekao sam da podržavam to jer osećam, naravno da shvatam istoriju i tradiciju i navike sudija u stolici da imaju linijske sudije, ima i volontera, sudija koji vole tenis koji žele da budu na terenu blizu igrača i da budu deo ovog događaja. Međutim ja sam za tehnologiju. Mislim da je se dokazalo da je to ispravno u ovoj situaciji. Ne vidim zašto bismo imali linijske sudije iskreno ako imamo tehnologiju. Zadržao bih skupljače loptica ali ako se radi o linijama ja sam za tehnologiju“, rekao je Novak pre dve godine povodom ukidanja linijskih sudija.
Video tehnologija odnosno zvanično Elektronski sistem odlučivanja počela je da se koristi u toku pandemije korona virusa kada se tražilo rešenje da se turniri igraju sa što manjim bezbednosnim rizikom, odnosno da interakcija među ljudima bude što je moguće manja.
Dok su Australijanci i Amerikanci prihvatili ideju ATP, Vimbldon i Rolan Garos još uvek nisu potvrdili da će poći istim putem.
*Pogledajte najnoviju epizodu Miljanovog kornera
Matej Sabanov i Dušan Lajović na ATP kupu - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
SPORT
Filip ponovo potonuo, Dušan nastavio pobednički niz, a Karacevu pripao srpsko-ruski derbi
Mira Andrejeva - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
SPORT
Čudo iz Sibira!
Elena Svitolina - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2023
SPORT
Ukrajinka ispala i odbila da pruži ruku Beloruskinji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala