Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kako će Zapad odgovoriti na mirni politički ustanak Srba na KiM

© AP Photo / Bojan SlavkovicZastava Srbije
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
Izbori koji su održani u režiji Prištine na severu Kosova i Metohije su presedan u svetskoj demokratiji, a posebnu težinu imaju jer su ne samo održani bez Srba, već i sa tako malom izlaznošću koja se može porediti sa statističkom greškom. Zapad se zbog ovoga može susresti sa surovom realnošću šta može da znači jedinstvo Srba.
Ovo je komentar profesora dr Stevice Deđanskog, predsednika Centra za razvoj međunarodne saradnje, koji se u potpunosti slaže sa izjavom predsednika Aleksandra Vučića na ovu temu da su se dogodile „tektonske promene" koje više niko neće moći da ignoriše i "politički ustanak" Srba na Kosovu i Metohiji.

Zapad će tek da se zamisli zbog ovog poteza

Deđanski ističe da je pokušana degradacija čitavog jednog naroda ovim procesom posle koga su, što je posebno sramno, usledile izjave međunarodnih zvaničnika da Evropa očekuje da se nastave dalje razgovori Beograda i Prištine.
„Da se nastave pregovori na najvišem nivou … Predsednik Vučić im je rekao, i to ublaženo, da oni možda nisu razumeli da Srbi ne žele nametnuta rešenja, ali bojim se da su oni, baš naprotiv, to jako dobro razumeli i baš ovo i hteli da urade,“ navodi Deđanski.
Ovo je, smatra on, do sada možda i najveća provokacija za Beograd, a što je najgore međunarodna zajednica očekuje da mi to sve prihvatimo.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
SRBIJA
Vučić: Ovo su tektonske promene - počeo je politički ustanak Srba /video/
„A da onda oni završe svoj posao bez našeg otpora. Ovo jedinstvo Srba na KiM koje je iskazano i izjave srpskog predsednika pokazuju da to neće ići uopšte tako lako kako su zamislili, i da su naše crvene linije ipak takve da ne mogu tako lako da se pređu,“ napominje sagovornik Sputnjika.

Nema rešenja ako se ne uvaže interesi Srba sa KiM

Deđanski se nada da će Zapadna Evropa, a posebno zemlje Kvinte za koje je predsednik Srbije posebno naglasio da je ovo i njihov neuspeh koliko i Aljbina Kurtija, uvideti da nisu na pravom putu ako hoće dijalog sa Srbijom.
„Nadamo se da će shvatiti da će morati da uvaže interes Srba na KiM, posebno na severu Kosova a ako sami ne shvate na nama je da ih ubedimo da bez toga neće moći da se reši problem Kosova i Metohije,“ kaže Deđanski.
Naš sagovornik kaže da je predsednik Srbije jasno uputio poruku Zapadu rečima da mi suštinskog dijaloga nemamo i da dobijamo nametnute papire koji idu u korist Prištine, jer Kvinta podržava nezavisno Kosovo.

Jedinstvo Srba način da im uzvratimo udarac

„Predsednik je jasno upozorio Zapad da ne može više ovako da se ponaša ni prema Srbiji ni prema Srbima na KiM s obzirom da su Srbi pokazali apsolutno jedinstvo. To što je najavio nenasilan ustanak Srba na KiM je poruka da neće dozvoliti da se sa nama ovako ponašaju i da nas neće oterati sa KiM ovim potezom, jer će Srbija braniti svoj narod, a ako su mislili da nas isključe iz svih političkih delovanja na KiM videće da ni to ne funkcioniše,“ kaže Deđanski.
Priština je održala izbore na severu Kosova za gradonačelnike četiri srpske opštine tako što su raspoređeni kontejneri, a glasalo je samo 13 Srba i znatno manje Albanaca nego 2021. godine, čak 449 Albanaca manje nego na prethodnim izborima.
Oni inače ne žive tu već su ih dovodili a na više biračkih mesta niko nije glasao. OEBS nije posmatrao izbore, niti evropska posmatračka misija.
Žandarmerija na mostu u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2023
SRBIJA
Sve je sračunato: Pokušaj nasilne integracije četiri opštine u sistem Prištine
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2023
SRBIJA
Američko licemerje: Umesto kazne, podrška Prištini za nelegalne izbore na severu
Gračanica bilbord - Sputnik Srbija, 1920, 17.04.2023
Podkast
Kako Zapad deset godina obmanjuje Srbiju | Svet sa Sputnjikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala