Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Ovo su tektonske promene - počeo je politički ustanak Srba /video/

© Tanjug / ZORAN ŽESTIĆPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2023
Pratite nas
Dogodile su se tektonske promene koje više niko neće moći da ignoriše. Na Kosovu i Metohiji se desio politički ustanak Srba, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom izbora održanih u četiri opštine na severu KiM.
"Ovo juče što se dogodilo je bilo nešto mnogo više od poraza Aljbina Kurtija. Srpski narod je pokazao da traži drugačiji pristup međunarodne zajednice, dijalog, a ne nametanje rešenja", naglasio je Vučić.
Izbori su održani tako što su raspoređeni kontejneri, a glasalo je samo 13 Srba i znatno manje Albanaca nego 2021. godine. 449 Albanaca manje nego na prethodnim izborima. Oni inače ne žive tu, već ih dovode.", kazao je on i dodao da na više biračkih mesta niko nije glasao.
OEBS nije posmatrao izbore, nije ni Evropska posmatračka misija. ni predstavnici iz zemalja EU, zemalja Kvinte, nisu juče imali vremena da obiđu biračka mesta i primete nepravilnosti, dodao je.

"Izborni debakl Kurtija i Kvinte"

Vučić je naveo šta su sve jučerašnji izvori pokazali:
"Pod jedan, izborni debakl Kurtija i Kvinte. Pod dva, ovo se nikada od Drugog svetskog rata nije desilo na tlu Evrope. Pod tri, ovo je pokazalo ogromno jedinstvo srpskog naroda, disciplinu i odgovornost Srba kakva se ne pamti, ponašali su se kao veoma snažan narod, koji zna da je pod pritiscima ali narod spreman da se suprotstavi okupacionim gulajterima.", naveo je predsednik Srbije.

"Pod četiri, mi suštinskog dijaloga nemamo, to se pokazalo. Mi dobijamo nametnute papire koji idu u korist Prištine jer Kvinta podržava nezavisno Kosovo", naglasio je.

Vučić je istakao da je 99,97 odsto Srba pokazalo ne samo da neće učestvovati na Kurtijevim izborima, već i da je sada stupila nova politička realnost.

"Oni su jasno uprli prstom i pokazali da ih niko sa Zapada nije slušao i da ih možda mi iz Beograda nismo razumeli u koliko su teškoj poziciji. Naš narod je juče referendumski rekao u kojoj zemlji živi i koga neće i pokazali su svetu da ništa nije razumeo. Stupila je nova politička realnost a drugi - hoće ili neće, moraće da je razumeju.", dodao je on.

Vučić je naveo da portparol EU Peter Stano traži da se ubrza dijalog.
"To znači mladiću da niste dobro razumeli poruku Srba. Trebalo je da vam to neko pametniji analizira. Srbi su tražili da ih saslušate, molili za četiri baze, molili da ne pucaju u ljude, niste hteli da čujete. Niste razumeli jedinstvenu poruku od juče, da hoćemo da nas saslušate i da nećete moći da radite bez uvažavanja i onog što mi želimo", objasnio je Vučić.
Dodao je da Srbi ne žele da se daje legitimitet okupaciji, niko od Srba ne želi da se vrati u institucije.
"Da, ja ću da ih molim da se vrate kad formirate ZSO i povučete snage. Da li ću uspeti, ne verujem. Lagali ste nas 10 godina, zato ništa nisam ni potpisao. Napamet nam ne pada da podržimo Kosovo u Savetu Evrope. Jedino vam Srbija služi da ispuni ono što od nje tražite, a sve je uvek u korist Albanaca"., kazao je on.
"Sve što su govorili o Savetu Evrope, o ovim izborima, sve su nas lagali. Nemam dlake na jeziku iako znam da sam ovim ugrozio i svoj politički opstanak Još nisam doneo odluku, ali ću verovatno ići u Brisel 2. maja. Saslušaću šta imaju da kažu. Srbi su jasno rekli, formiranje ZSO, ali samo u skladu sa potpisanih 22 principa i potom povlačenje specijalnih snaga sa Severa. Nećete, onda nastavite okupaciju i nastavite da nas lažete. Nećemo, ne da Vučić, smenite Vučića. Ja vam ne dam lažovi i prevaranti. A našem narodu verujem sve", naveo je.
Govorili ste da je za sve kriv Beograd i da će prisustvo policije dati sigurnost, ali se ispostavilo da ni za Albance koji žive u Švajcarskoj ili negde drugo nisu lako mogli da dođu. I oni ne osećaju tu njihovu sigurnost, poručio je Vučić.

"Politički ustanak srpskog naroda na KiM"

Juče se dogodio miran politički ustanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koji više neće da trpi zulum, ranjavanje i upucavanje samo da bi dobio pohvalnu rečenicu iz Brisela. naglasio je Vučić.
"Težak je period pred nama, nama nije potreban sukob sa NATO jer za to nismo sposobni, ali nismo u situaciji da dozvolimo dalje napade na naš narod. Naravno 2. maja neće ništa biti rešeno. I dalje će Srbiju kriviti za sve što im padne napamet" , izjavio je predsednik Srbije.
Plašim se da je ovo uvod u mnogo veću krizu, dodao je.

Naš zaključak je da ćemo štititi naš narod, poštovaćemo Ustav Republike Srbije, ali ćemo insistirati na stvarnom dijalogu, koji nam je potreban sa Albancima i Evropljanima, potrebno nam je da budemo na evropskom putu. Plašim se da je ovo uvod u mnogo veću i dublju krizu u mesecima i godinama pred nama i plašim se da su za to krivi oni koji nisu čuli ni Beograd ni Srbe na KiM.

Vučić je još poručio Zapadu:
"Ne pokušavajte da nas više varate i mislite da neću smeti to da kažem jer moram da vas se plašim. Šta imam da izgubim, šta mi možete. Da otkrijete moje račune i vile. Ne postoje. Možete da me rušite ovde. Pa šta, jel to problem, nije nikakav. Problem je da prestanete da nas varate i da nas doživite kao partnerra. Ako to niste u stanju, plašim se da će nam svima biti mnogo teže".
Na desetine poruka i poziva sam razmenio sa predstavnicima međunarodne zajednice. A ovo je pokazalo da je ovo mrak demokratije, a okupaciji jednom mora da dođe kraj i mi biramo trenutak kada će ona biti okončana, dodao je Vučić.

“Glasaćemo protiv tzv. Kosova u Savetu Evrope“

Vučić je naglasio da će Srbija glasati "protiv članstva takozvanog Kosova u Savetu Evrope".
“Nemojte više da nas lažete i varate, to je sve što imam da vam kažem, ovima iz Evrope i sveta koji misle da imaju pravo da nas varaju i da tumače stvari onako kako im padne na pamet, a ne onako kako piše ili kako je dogovoreno". naveo je Vučić.
Biralište kontejner - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
SRBIJA
Samoopredeljenje pobedilo u Leposaviću i Severnoj Mitrovici, a DPK u Zvečanu i Zubinom Potoku
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
SRBIJA
Petković: Glasalo 13 Srba, potpuni fijasko Kurtija i Osmanijeve /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala