- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Mađari prkose UEFA – ne odustaju od zastave na kojoj su i delovi Srbije

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLNemačka - Mađarska
Nemačka - Mađarska - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
Pratite nas
Prema poslednjim informacijama koje stižu iz Mađarske, fudbalski savez te zemlje dozvoliće na stadionu zastave „Velike Mađarske“, na kojoj su između ostalog i prisvojeni delovi teritorije Srbije, uprkos pretnjama UEFA da bi zbog toga mogli da snose ozbiljne posledice.
Velika prašina podigla se u sredu tokom dana, kada su Mađari objavili da će na utakmicama koje njihov nacionalnim tim igra na svom terenu, na stadionu biti prisutna zastava „Velike Mađarske“ na kojoj su prisvojeni delovi Srbije, Slovenije, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovačke i Ustrije.
Posle toga se oglasila UEFA, tačnije stiglo je pismo iz Niona koje je potpisao generalni sekretar Grk Teodor Teodoridis, u kom se ističe da Mađari odustanu od takve ideje, jer bi posledice mogle da budu ozbiljne.
Ipak, Mađari ne haju za pretnje i packe iz Evropske kuće fudbala (UEFA), već nastavljaju da teraju po svom. Poslednja vest koja stiže od naših komšija sa severa, glasi da će zastave biti na stadionu na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će 2024. godine biti održano u Nemačkoj.
Fudbalski savez Mađarske je, kao što je obećao predsednik Šandor Nanji, postavio pitanje razjašnjenja od međunarodnih organizacija, zainteresovanih za slučaj. Ocenjujući pisani stav UEFA i organizacije FARE i sagledavajući kompletnu situaciju, doneo odluku da istorijska mapa Mađarske, bez jasnih ili skrivenih tekstova i simbola, nije predmet disciplinskog postupka, i zato dozvoljava unošenje iste na stadion.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
SPORT
Skandal u Novom Pazaru – huligani pretili kapitenu vađenjem očiju, Rasim Ljajić podneo ostavku
„Fudbalski savez Mađarske je 20. marta dao detaljne i tačne informacije o gore navedenom. Međutim, nažalost, to je u nekim slučajevima pogrešno protumačeno i shvaćeno i svašta se pojavilo u medijima i štampi. Smatramo dažnim da ponovimo naše prethodno saopštenje i da ga dopunimo kratkim obrazloženjem. Ponavljamo, da je to odluka Fudbalskog saveza Mađarske, odnosno nismo tvrdili i ne tvrdimo da je UEFA sada dozvolila ili izričito zabranila unošenje zastave. Izjavili smo i izjavljujemo da obe organizacije Fudbalski savez Mađarske i FARE nastavljaju da osuđuju sve oblike diskriminacije i da će se boriti protiv rasističkih, isključujućih ili političkih poruka. Istovremeno, MLSZ smatra u svetlu pisanh izjava dve organizacije, da stav federacije nije osporen, niti opovrgnut od strane organizacija, te će FS Mađarske, dozvoliti unošenje zastava u skladu sa propisanim uslovima na stadion za naredna dva meča. Verujemo da je gore navedeno, dovoljno jasno i utemeljeno da sledi pravila, a da su FARE, FIFA i FS Mađarske pristupili ovom pitanju sa dužnom pažnjom. Prema našim saznanjima, jedino je Fudbalska federacija Rumnije jednostrano sa ograničenim informacijama tumačila činjenice iz svog ugla i neopravdano napala odluku FS Mađarske. S druge strane, FS Mađarske svoju saradnju sa rumunskim udruženjem smatram korektnom i ubuduće će se tružiti da održi dobre odnose, ali je isto tako jasno da je njeno mešanje po tom pitanju neovlašćeno i neosnovano. Zbog toga smo pisanim putem obavestili partnersku organizaciju da u ovom slučaju nije u nadležnosti rumunskuog udruženja da proceni i komentariše odluku koju je doneo FS Mađarske“, navodi se u saopštenju FS Mađarske.
Takođe, Mađari poručuju da se isticanje mape "Velike Mađarske“ na transparentima samo po sebi ne smatra činom diskriminacije koji bi bio predmet FARE izveštaja na fudbalskom terenu, kao ni da ima elementata za pokretanje disciplinskog postupka od strane FIFA i UEFA.
Mađarska se nalazi u kvalifikacionoj Grupi G, u kojoj su još Srbija, Crna Gora, Bugarska i Litvanija. Prvi meč Mađari igraju na svom terenu i 27. septembra ugostiće selekciju Bugarske koju s klupe vodi Mladen Krstajić, bivši selektor Orlova i legenda Partizana.
Fudbalski savez Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
SPORT
Padaju sve prepreke – Rusija igra UEFA turnir sa svojom zastavom i himnom
Frank Maki Banjak - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
SPORT
Hteo je politiku, ušao u kopačke – bio u Srbiji i završio u Rusiji: „Ko kaže da su Rusi hladni“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala