- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Zemlje EU ponovo nisu uspele da se dogovore o novim sankcijama Rusiji

Pratite nas
U toku je 365. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Kijev koncentriše vojsku na granici Zaporoške oblasti i sprema provokaciju protiv Pridnjestrovlja. Nastavljaju se borbe za Artjomovsk (Bahmut).
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:34 23.02.2023
Generalna skupština UN usvojila je antirusku rezoluciju koju su pripremile zapadne zemlje o „principima koji leže u osnovi sveobuhvatnog, pravednog i održivog mira u Ukrajini“.
Glasanje za rezoluciju o Ukrajini u Generalnoj skupštini UN - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
SVET
Generalna skupština UN usvojila antirusku rezoluciju o Ukrajini
22:12 23.02.2023
Ukrajinski vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
RUSIJA
Ruska vojska: Ukrajina priprema invaziju na Pridnjestrovlje
20:12 23.02.2023
Lideri EU su objavili zajedničko saopštenje povodom godinu dana od početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini, navodeći da će jačati pritisak na Moskvu i nastaviti da pružaju vojnu i ekonomsku pomoć Kijevu.
„Evropska unija će nastaviti da pruža političku, ekonomsku, humanitarnu, finansijsku i vojnu podršku, između ostalog i putem operativnih koordinisanih nabavki kod evropskih proizvođača. Podržaćemo obnovu Ukrajine, a za to ćemo nastojati da upotrebimo zamrznute ruske aktive, u skladu sa evropskim i međunarodnim pravom. Pojačaćemo kolektivni pritisak na Rusiju kako bi prekinula agresiju. U tom cilju ćemo usvojiti deseti paket sankcija i preduzeti mere protiv onih koji pokušavaju da zaobiđu ograničenja“, navodi se u zajedničkom saopštenju.
19:48 23.02.2023
Nemački kancelar Olaf Šolc ne vidi nikakve šanse za uspostavljanje mira u Ukrajini u bliskoj budućnosti.
Kako je naveo, najviše od svega zabrinut je što će se sukob „sa velikim gubicima otegnuti još dugo“.
„Ne možete, a da ne težite da stvari budu drugačije“, rekao je Šolc.
Istovremeno je jasno stavio do znanja treba nastaviti sa pružanjem vojne podrške Ukrajini.
„Prvo, mora da nastupi trenutak koji otvara perspektivu mira“, rekao je nemački kancelar.
Što se tiče isporuka lovaca Kijevu, Šolc se ponovo izjasnio protiv takvog koraka.
17:13 23.02.2023
Zemlje Evropske unije danas ponovo nisu uspele da se dogovore o novim sankcijama Rusiji.
Pregovori će biti nastavljeni 24. februara, piše agencija Rojters, pozivajući se na diplomate.
17:10 23.02.2023
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
SVET
Nuland: Sutra novi paket sankcija protiv Rusije; Nastavićemo da razmatramo slanje lovaca Kijevu
15:44 23.02.2023
Mađarska neće slati Ukrajini oružje, čak i ako Kijev vrati prava mađarskoj manjini u Zakarpatju
Mađarska je spremna da pristane na održavanje ministarskog sastanka Komisije Ukrajina-NATO ako Kijev vrati prava mađarskoj nacionalnoj manjini u Zakarpatju, ali i dalje ne pristaje da šalje oružje Ukrajini, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto.
„Isporuke oružja i poraz prava mađarske nacionalne manjine nemaju nikakve veze. Mi ne isporučujemo oružje, jer mislimo da ono jasno vodi do produžavanja i eskalacije rata. Ako bi Ukrajinci obnovili izvorna prava mađarske manjine, ne bismo blokirali, već bismo pristali na održavanje ministarskog sastanka komisije Ukrajina-NATO. Ovo pitanje jasno povezujemo sa položajem mađarske manjine“, rekao je Sijarto u intervjuu za „Indeks“ odgovarajući na pitanje da li je Mađarska spremna da pruži vojnu pomoć Ukrajini u slučaju pozitivnih promena u situaciji sa položajem mađarske manjine u Zakarpatju.
Mađarska se od početka sukoba dosledno protivila sankcijama ruskim energentima i slanju oružja Ukrajini. Početkom marta prošle godine mađarski parlament je doneo ukaz kojim se zabranjuje isporuka oružja Ukrajini sa teritorije te zemlje. Ministar spoljnih poslova zemlje Peter Sijarto objasnio je da Budimpešta nastoji da obezbedi teritoriju Zakarpatja, gde žive etnički Mađari, jer bi isporuke oružja preko te teritorije postalo legitimna vojna meta.
15:17 23.02.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
15:08 23.02.2023
U ovom trenutku Ukrajina nije spremna da sedne za pregovarački sto sa Rusijom, rekla je vice-premijerka te zemlje Irina Vereščuk u intervjuu za španski list „Periodiko“.
„Rusija ne želi mir, ne želi da povuče vojsku i oružje iz Ukrajine. Rusija pokušava da nas zastraši i ugrožava sve demokratije sveta. Oni se još spremaju za potpuni rat. Zbog toga bilo kakvi pregovori su osuđeni na neuspeh. Nećemo učestvovati ni u kakvim pregovorima“, rekla je ona.
14:49 23.02.2023
Zemlje G7 povećale su svoje obaveze u budžetskoj i ekonomskoj podršci Ukrajini za 2023. godinu za 39 milijardi dolara, saopšteno je nakon sastanka ministara finansija i rukovodilaca centralnih banaka „Velike sedmorke“, održanog u indijskom gradu Bangaloru, na marginama susreta ministara finansija G20.
„Ta finansijska podrška je dopuna našoj životno važnoj vojnoj podršci i obuci ukrajinskih snaga, humanitarnoj podršci i saradnji u oblasti razvoja“, navedeno je u saopštenju.
Zemlje G7 će, kako je saopšteno, nastaviti da preduzimaju mere u vezi s antiruskim sankcijama, koje su, prema njihovoj oceni, znatno umanjile mogućnosti Rusije da vodi rat.
12:55 23.02.2023
Finska vlada je donela odluku da pošalje tri tenka "leopard 2" u Ukrajinu, predviđenih za čišćenje okoline od mina, javili su lokalni mediji.
Navodi se da, prema Ministarstvu odbrane zemlje, doprinos projektu ne može biti veliki zbog duge kopnene granice sa Rusijom, a takođe i s obzirom na to da zemlja još nije članica NATO-a.
„Ovo je veoma dobra i neophodna oprema“, rekao je on. On je ovu odluku nazvao važnom, „međutim, Ukrajini je potrebna mnogo veća podrška nego tenkovi. Naša podrška Ukrajini se neće pokolebati“.
12:40 23.02.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
- Ruska PVO oborila je ukrajinski Su-25 u Hersonskoj oblasti;
- Gubici Oružanih snaga Ukrajine u području Kupjanska iznose 55 vojnika;
- Ruske trupe su likvidirale oko 85 ukrajinskih vojnika u pravcu Krasnog Limana;
- Oružane snage RF su za dan likvidirale 210 vojnika Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka;
- Ruske trupe uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine kod Avdejevke u DNR;
- Ruske oružane snage su likvidirale oko 105 vojnika Oružanih snaga Ukrajine južno od Donjecka,
- Oružane snage Rusije uništile su dve haubice Msta-B i jednu haubicu D-30 Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Hersona;
- Oružane snage Rusije su uništile šest skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u DNR, uključujući i u područje Ugljedara.
12:12 23.02.2023
SAD će izdvojiti oko 10 milijardi dolara dodatne ekonomske pomoći Ukrajini u narednim mesecima, izjavila je američka sekretarka za finansije Dženet Jelen na konferenciji za novinare u Bangaloru uoči prvog sastanka ministara finansija i centralnih bankara G20 zakazanog za 24. i 25. februar.
Šef američkog trezora je primetio da je Vašington već obezbedio Kijevu „više od 46 milijardi dolara bezbednosne, ekonomske i humanitarne pomoći“. Ona je dodala da „naša vojna pomoć uključuje ključno odbrambeno oružje koje je zatražila Ukrajina, kao što je raketni odbrambeni sistem Patriot“.
10:43 23.02.2023
Eksplozije u Kijevu, javljaju ukrajinski mediji.
10:20 23.02.2023
Eksplozija u centru Odese, javljaju ukrajinski mediji.
09:53 23.02.2023
Jurišni avion Su-25 srušio se u Belgorodskoj oblasti nakon što je obavio borbeni zadatak, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Pilot je poginuo.
Precizirali su da se „avion srušio u pustom području, nema razaranja na zemlji”.
Uzrok nesreće - tehnička neispravnost.
09:51 23.02.2023
Grčka neće preneti Ukrajini protivvazdušne raketne sisteme S-300 sa grčkog ostrva Krit, jer bi to oslabilo njenu odbranu pred pretnjama iz Turske, izjavio je ministar nacionalne odbrane Grčke Nikos Panajotopulos u intervjuu televiziji ERT 1.
Upitan da li je američki državni sekretar Entoni Blinken tražio tokom posete Atini da pošalje S-300 u Ukrajinu, Panajotopulos je odgovorio da Grčka „ne može to da uradi, jer bi time oslabila svoj odbrambeni sistem“.
„S-300 su kupljeni i stigli u Grčku iz određenih razloga i sve dok ti razlozi postoje, nećemo pristati na bilo kakvo slabljenje našeg odbrambenog sistema“, naglasio je ministar.
09:11 23.02.2023
Avion Ministarstva odbrane Rusije pao je u Valujevskom regionu Belgorodske oblasti, saopštio je gubernator ruske oblasti Vjačeslav Gladkov.
Na licu mesta se nalaze spasioci Ministarstva za vanredne situacije Rusije.
U toku je istraga.
08:36 23.02.2023
General Mihail Teplinski - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Komandant Vazdušno-desantnih snaga Rusije se obratio: Uvek smo pobeđivali i sada ćemo pobediti
08:17 23.02.2023
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala