- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nuland: Sutra novi paket sankcija protiv Rusije; Nastavićemo da razmatramo slanje lovaca Kijevu

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMZgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila je da će Amerika predstaviti novi paket sankcija protiv Rusije u petak.
Prema njenim rečima, novim sankcijama će biti pogođene ruske banke, a biće obuhvaćene i kineske kompanije.
„Pojačaćemo pritisak na kompanije bazirane u Kini ili kineske firme u Evropi koje, prema našoj oceni, sprovode aktivnosti kojima zaobilaze sankcije“, rekla je ona i dodala da će dodatni paket sankcija predstaviti ne samo SAD nego čitava grupa G7.
Nuland je, na pitanje o mogućim isporukama Kijevu aviona F-16, rekla da će SAD nastaviti da razmatraju potencijalnu isporuku lovaca nove generacije Ukrajini.
Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden odrično je odgovorio na direktno pitanje novinara da li će Vašington isporučivati Ukrajini te letelice.

O Sporazumu START 3

Sjedinjene Države bi želele da se obnove inspekcije na bilateralnom nivou u okviru Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) i da sa Rusijom razmotre parametre za njegovu realizaciju, rekla je zamenica američkog državnog sekretara.

„Želeli bismo da se vratimo na obnavljanje uzajamnih inspekcija, kao i tome kada možemo ponovo da razmotrimo realizaciju Sporazuma“, navela je ona tokom diskusije u organizaciji „Vašington posta“.

Prema njenom mišljenju, odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da obustavi učešće u START 3 bila je namenjena auditorijumu u Rusiji.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je danas tokom obraćanja Federalnoj skupštini rekao da Rusija obustavlja učešće u Sporazumu o ofanzivnom naoružanju (START 3), konstatujući pri tome da nuklearne arsenale imaju pored SAD sa kojima je Sporazum potpisan, i druge zemlje NATO, kao što su Francuska i Velika Britanija.

Nećemo povećavati svoj nuklearni arsenal

Ona je dodala da SAD ne žele da povećavaju svoj nuklearni arsenal i da ne vide da Rusija ima takve kapacitete.
„Rusija sada nije u stanju da može da modifikuje svoje nuklearno oružje, a mi, iskreno govoreći, nismo za to zainteresovani i ne planiramo to.“
Upitana da li će odluka Rusije o START 3 uticati na to da Amerika promeni ponašanje Nuland je rekla da neće i da je to jasno stavljeno Rusiji do znanja.

O kineskom planu

Takođe je rekla da Vašington očekuje da Kina u petak predstavi detalje svog mirovnog plana za rešavanje ukrajinske krize.
"Što se tiče plana, očekujemo da čujemo šta je Kina spremna da predloži. Očekuje se da to bude sutra", rekla je ona, dodajući da je za Ameriku najvažnije da budući mirovni sporazum bude "pravedan i dugoročan". To, kako je rekla, ne može da bude puki cinični prekid vatre.
O odluci Rusije u vezi sa Sporazumom START 3 u svojoj autorskoj emisiji "Moj pogled na Rusiju" govorila je glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala