- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Poslednja linija odbrane: Počinje li upravo Milova borba na sve ili ništa

© Sputnik / Boban NovovićGlasanje u Podgorici
Glasanje u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
Političari u Crnoj Gori imaju još tri dana da Državnoj izbornoj komisiji podnesu kandidature za predsjednika Crne Gore, a još se ne zna ko će biti kandidat DPS-a na izborima zakazanim 19. marta. Glavni odbor te stranke sjutra će donijeti konačnu doluku da li će to biti lider te partije i aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.
DIK je za sada potvrdio samo kandidaturu Andrije Mandića ispred DF-a, odbio kandidaturu Milojka Spajića, pa je glavni odbor Evrope sad odlučio da njihov kandidat bude Jakov Milatović. Draginja Vuksanović Stanković predala je kandidaturu ispred SDP-a, dok je DIK saopštio da je upitna kandidatura Gorana Danilovića ispred Ujedinjene Crne Gore. Kandidat Demokrata na izborima biće Aleksa Bečić. Sve ovo ukazuje da su predsjednički izbori u Crnoj Gori još uvjek slagalica sa mnogo praznina.

Milova borba na sve ili ništa

Vladimir Pavićević, politički analitičar, kaže za Sputnjik da Milo Đukanović mora da se kandiduje i da će ove izbore tretirati kao borbu na sve ili ništa.
© AP Photo / Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Milo Đukanović
„Milo će kandidaturom da se bori za imunitet i dalju kontrolu nad strankom koja je njemu poslednja linija odbrane. Sve ankete pokazuju da će Milo 19. marta biti sigurni gubitnik. Zanimljivo je to što kandidujući Mila čitav DPS svjesno ide u poraz. Upravo to dobro ilustruje u kakvom kolapsu je ta partija danas“, tvrdi Pavićević za Sputnjik.

Neobična kampanja

Novinar Ivan Milošević smatra da nas očekuje neobična kampanja za predsjedničke izbore, koja nije karakteristična za Crnu Goru.
„Mi smo godinama unazad nekoliko mjeseci pred izbore znali ko će biti kandidat DPS-a na nekim izborima, sada tri dana pred zaključenje prijava DIK-u, ta partija tek treba da odluči ko je njihov kandidat za izbore 19. marta. To po meni samo ukazuje kako DPS ima duboke ožiljke nakon poraza na parlamentarnim izborima i na svim lokalnim u poslednje dvije godine. Ako je suditi po tome da je DPS toliko neodlučan koga će kandidovati na predstojećim izborima, lako je donijeti zaključak da Milo Đukanović i nije nešto raspoložen da bude kandidat na izborima. U toj stranci sve zavisi od njegove volje, a ne od partijske infrastrukture“, kaže Milošević za Sputnjik.
Prema njegovom mišljenju, neki potezi stranaka, posebno Evrope sad, to jest, greške koje je napravio Milojko Spajić, možda su dali neku nadu DPS-u i sada možda Đukanović pokušava da ušićari na tome. On ukazuje da bi svi iz parlamentarne većine trebalo da budu svjesni da DPS jeste u dubokoj krizi, ali da nije potpuno poražen.
„Što se tiče kampanje, ne mislim da će biti suviše oštra, već vidimo da su pojedini kandidati ublažili retoriku, i da svi sada pominju pomirenje. Možda će kasnije, kako kampanja odmiče, aktivirati neke zapaljive teme. Mislim da nas , ipak, očekuje neka nekarakteristična kampanja za crnogorske prilike“, ističe Milošević.

Kao za parlamentarne izbore

Početak kampanje ima obrise koja bi neupućene mogla da navede na zaključak da se vodi borba za izvršnu vlast, a ne funkciju koja i ne donosi mnogo moći, tvrdi za Sputnjik analitičar Mladen Stojović.
„Ne bih rekao da ima referendumske obrise, mada predstavnici partija bivšeg režima, mislim na Đukanovićev blok, često posežu za takvom retorikom. Mislim da to čine po inerciji, jer je riječ o potrošenoj politici i uglavnom potrošenim kadrovima koji nemaju potencijala za drugačiji nastup. Čast izuzecima“, kaže Stojović.
On dodaje da su oni ovog puta prepoznali zrno nade u globalnom potresu koji se najsnažnije manifestuje u sukobu na liniji Rusija - Ukrajina.
„Problem za njih je što nemaju rivala za tu bitku, pa su djelovali komično optužujući premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, koji je oličenje politike koju simbolizuje Džordž Soroš, da je ruski čovjek. To je tragikomično i pokazuje u kakvom su problemu glavni akteri bivšeg režima. Slična je situacija i sa ranijim pokušajem predstavljanja Miodraga Lekića kao ruskog čovjeka, iako se radi u političaru koji nikada u životu nije boravio u Rusiji“, objašnjava Stojović.
Prema njegovim riječima, taj ton referendumske kampanje je znak očaja Đukanovićevog bloka.
© Sputnik / Boban NovovićMilojko Spajić i Jakov Milatović
Milojko Spajić i Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Milojko Spajić i Jakov Milatović
„Kada je riječ o kampanji koja liči na onu kakva se vodi pred parlamentarne izbore, ona je takva zbog toga što je ovo uvod u takve izbore. Ostaje da se vidi kada će se oni desiti - u junu ili na jesen ili proljeće sledeće godine. Jedan od planova Đukanovića, rekao bih plan B, bio je da on pobijedi na predsjedničkim izborima, pa da se na tom talasu uđe u parlamentarne izbore koje bi prethodno raspisao po onom spornom zakonu sredinom marta. Taj plan je sada teže ostvarljiv zbog kandidature Jakova Milatovića kojeg Đukanović ne može da pobijedi“, zaključuje Stojović za Sputnjik.
Ispostavilo se da je eliminacija Spajića bila loša upravo za one koji su u njoj vidjeli priliku za sebe, jer Milatović ulazi u trku neokrznut aferama lansiranim minulih dana i nedjelja, tvrdi naš sagovornik.
„Ne slažem se sa mišljenjem pojedinaca da on nosi teret taze otvorenih afera predsjednika pokreta Evropa sad Milojka Spajića jer je od početka imao dobar stav u krizi. Rekao bih da Jakova mogu da pobijede samo njegovi, odnosno interni bojkot. On je kao kandidat centra mnogo jači od Bečića, između ostalog i zbog toga što nije opterećen etiketom da je Eskobarov kandidat, što u Crnoj Gori nije preporuka u ozbiljnom dijelu javnosti“, ističe Stojović.
© Sputnik / Lola Đorđević Andrija Mandić
Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Andrija Mandić
Kada je u pitanju kandidatura Andrije Mandića (DF), njegov rezultat zavisiće od uspjeha kampanje, dodaje Stojović.
„Osnovna poruka kampanje - pomirenje, državnički stav itd. govori o tome da je Mandić ušao u izbore da pobijedi i ja ne vjerujem da je riječ o igri sa DPS-om. Problem je, međutim, što on jedini bije dvostranu bitku - jer mora da sačuva svoje biračko tijelo koje je većinski prorusko, a da zadobije i podršku onog koje se definiše kao transatlantsko. Malo je vremena da bi uspio u tome, i sve zavisi od toga da li je autor kampanje pogodio ciljanu javnost na pravi način“, kaže Stojović za Sputnjik.
Mišljenja je da je Đukanović, ipak, daleko od odluke o kandidaturi, ako nema neke skrivene adute koje bi mogao da iskoristi protiv Mandića ili Milatovića.
 Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
REGION
Bura zbog odbijanja predsjedničke kandidature: Spajić se izvinjava i optužuje, reagovali DF, Đukanović
Biračko mesto u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
REGION
DIK: „Evropa sad“ može da predloži drugog kandidata, Danilović nema dovoljno potpisa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala