- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bura zbog odbijanja predsjedničke kandidature: Spajić se izvinjava i optužuje, reagovali DF, Đukanović

© Sputnik / Boban NovovićMilojko Spajić i Jakov Milatović
Milojko Spajić i Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
Pratite nas
Odluka Državne izborne komisije Crne Gore da odbije predsjedničku kandidaturu Milojka Spajića izazvala je pravu buru u crnogorskom političkom životu.

Spajić optužuje DF i DPS

Lider pokreta „Evropa sad“ Milojko Spajić poručio je „da smo sinoć odlukom DIK-a da ne potvrdi njegovu predsjedničku kandidaturu na djelu vidjeli ono šta se skrivalo od građana 30 godina, a to je koalicija DF-a i DPS-a“.
Izvinjenje je uputio građanima koji su, kako kaže, polagali nadu u njega. Kazao je i da je Jakov Milatović njegov favorit za predsjedničkog kandidata iz „Evrope sad“, ali će partija odluku o eventualnom kandidatu donijeti narednih dana.
„Podli pazar svršiše u mraku, skrivala se osovina Mandić, Đukanović, Medojević, Petar Ivanović“, rekao je Spajić na konferenciji za medije.
On kaže da je „dogovor napravljen onog dana kada je najavio kandidaturu i kada su politički protivnici vidjeli njegovu snagu“.
„Odlukom DIK-a nijesam iznenađen“, kazao je Spajić na konferenciji za medije.
Naveo je i da je njegova kandidatura odbijena sa prethodnim dogovorom, jer će Ustavni sud biti funkcionalan tek dan nakon roka za žalbe predsjedničkih kandidata.
„Onaj ko to ne vidi je politički slijepac“, naveo je Spajić. Onima koji su polagali nadu u njegovu kandidaturu se, kako kaže, izvinjava.
Državna izborna komisija Crne Gore odbila je njegovu kandidaturu jer ima prijavu prebivališta u Srbiji i državljanstvo Srbije.
Spajić navodi da je 2020. dao punomoć advokatu da treba da vrati državljanstvo koje je dobio kao tinejdžer.
„Advokat, ne znajući da mi time pravi problem, čekajući da mi se uknjiži stan i neka druga poreska pitanja, odugovlačio je sa tim. Ja sam, nemajući vremena, prepustio to advokatu. Ne želim da umanjujem svoju krivicu. Ja sam bio u zabludi i tu sam zabludu prenio na druge“, naveo je Spajić.

Jakov Milatović opcija za kandidata

Spajić je naveo da „Evropa sad“ ima mnogo opcija o mogućem nastupu na predsjedničkim izborima, među njima je pomenuo i Jakova Milatovića.
„Brzo ćemo izaći sa opcijom“, kazao je Spajić i dodao da ne brinu oko prikupljanja potpisa.
„Ako bude potrebe za prikupljanjem potpisa i to će biti završeno. Mi ćemo kao partija sjesti i dogovoriti se. Moj favorit je Jakov Milatović“, saopštio je Spajić.
Milatović je na to kazao da su se okolnosti promijenile.
„Moramo da idemo naprijed, sve ćemo razmotriti tokom dana. Imamo poziv opštinskih organa da imamo našeg kandidata, ali o svemu ćemo danas razgovarati“, kazao je Milatović i dodao da neće bježati od bilo kakve odgovornosti.
Milatović je kazao da su pogriješili, da je Spajić pogriješio, ali da su ipak trenutno najbolja politička ponuda u Crnoj Gori.

DF: Nijesmo mi krivi što je Spajić lagao

Iz Izbornog štaba Demokratskog fronta - Za budućnost Crne Gore reagovali su na ove Spajićeve optužbe i poručili lideru „Evrope sad“ da nije DF kriv, kako su kazali, „za to što je on lagao građane“.
„Razumijemo frustraciju Spajića, ali nije DF kriv za to što je on lagao građane. Mi želimo da završimo sa starim sistemom laži i da stvorimo u Crnoj Gori novi sistem saradnje i pomirenja. Zbog toga se sinoć predstavnici DF nisu izjašnjavali o kandidaturi Spajića“, navodi se u reagovanju DF-a.
Oni poručuju da žele da završe sa mržnjom i stalnim međusobnim optuživanjem.
„Vrijeme je da radimo na pomirenju i izgradnji bolje budućnosti Crne Gore“, poručili su iz DF-a.

Đukanoviću nije sporna odluka DIK-a

Odluka o kandidatu Demokratske partije socijalista za predstojeće predsjedničke izbore biće donijeta narednih dana, nakon povratka lidera te partije i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića iz zvanične posjete Bugarskoj.
Đukanović je crnogorskim novinarima u Minhenu kazao da griješe svi koji spočitavaju DPS-u da oklijeva u određivanju predsjedničkog kandidata kako bi vidjeli ko će biti protivkandidati.
Kaže i da je DPS na izborima prije pet godina pažljivo sagledao sve aspekte izborne utakmice trudeći se da daju kandidata koji će imati najviše šansi da pobijedi na izborima.
Đukanović navodi i da se ne može licitirati s nadležnostima DIK-a prilikom odlučivanja o predsjedničkim kandidaturama.
„Danas licitirati sa tim ima li DIK nadležnost u izbornom postupku... Pa u čemu drugom ona može imati nadležnost ako ne u izbornom postupku? Ona je ta koja sudi da li će kandidature svakog kandidata biti usklađene sa pravim sistemom. Ako nijesu, moramo da pogledamo šta smo pogriješili kao potencijalni kandidati, a ne da se obrušavamo na državu, da zaboravljamo na svoje zalaganje za vladavinu prava i da se priklonimo onom rezonu vladavina prava „da“, ali dok ne dira u moj interese“, poručio je Đukanović.

Danilović: Sramna i jadna odluka DIK-a

Lider Ujedinjene Crne Gore i predsjednički kandidat Goran Danilović ocijenio je „sramnom i jadnom“ odluku Državne izborne komisije (DIK) da odbije predlog predsjedničke kandidature lidera Pokreta „Evropa sad“ Milojka Spajića.
„Milojko Spajić se sam zapetljao u vrzino kolo i namjestio na peterac svim pucačima, a te vrste kod nas nije nikada falilo. Ne želim da se bavim njegovim izjavama, ‘rečenostima, nedorečenostima i prerečenostima’, ali je odluka Državne izborne komisije sramna i jadna. U konačnom, ta odluka je neustavna i nezakonita, jer DIK nije nikakav sud časti pa da cijeni istinitost Spajićevih iskaza, nego je dužan da poštuje propise ove države, pa makar odavno bila ponižena i mnogim propisima, komisijama i ljudima“, naveo je Danilović. Dodao je da ovakvim glasanjem „DIK može da diskvalifikuje koga god i prije izbora da odluči ko će biti predsjednik Crne Gore“.
„Svi kandidati za predsjednika morali bi da osude ovaj način diskvalifikacije, ne zato što treba braniti Milojka Spajića koji sebe napada iz svih oružja, nego zato što je sramno da o tome odlučuje DIK. Ko govori istinu, a ko laže, mora da odluči narod, građanin, a ne Komisija“, rekao je Danilović.
On je ocijenio i da to što je aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović „čekao ishod odlučivanja da bi se kandidovao jasno govori o čemu se radi“.
Potvrda o prebivalištu lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića u Srbiji nije bio dovoljan osnov za odbijanje predsjedničke kandidature, jer Državna izborna komisija (DIK) nije dobila izjašnjenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), smatra izvršna direktorka Centra za monitoring i istraživanja (CEMI) Ana Nenezić.
 Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2023
REGION
DIK nije usvojio kandidaturu Milojka Spajića za predsjednika Crne Gore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala