- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Godine i veštački kuk mu ništa ne mogu – Britanac je kralj drame i maratona

© AP Photo / Aaron FavilaEndi Mari
Endi Mari - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
Pratite nas
Britanac Endi Mari nastavlja da niže pobede od početka sezone i to na kakav način. Posle drame i maratona, on je taj koji izađe kao pobednik. Poslednji u nizu koji je pao pred 35-godišnjim asom s veštačkim kukom bio je Aleksandar Zverev na turniru u Dohi, u meču koji je trajao tri sata i četiri minuta.
Pretplatio se Mari ove sezone na maratonske mečeve, pokazjući da mu ni godine ništa ne mogu. Ima ih 35, a na terenu juri za žutom lopticom poput mladića.
I dok je bio u najboljoj formi i najboljim godinama, upravo je fizička sprema i neumorno trčanje bio glavni adut Britanca. Nikada nije bio graciozan kao Rodžer Fererer, ofanzivan kao Rafael Nadal ili uspešan kao Novak Đoković, ali je u uspeo da tokom trajanja „velike četvorke“ osvoji tri Grend slem titule, provede 41 nedelju na vrhu i da u potpunosti opravda nadimak „Terminator“.
Romelu Lukaku - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
SPORT
Obrukao se protiv Hrvata, ima 103 kilograma – ali klub veruje u njega: „Sve sam uložio“
Impresivno na terenu i dalje deluje Mari koji će u maju napuniti 36 godina! Čelična volja, šampionski mentalitet i neverovatna ljubav prema tenisu naterali su ga da ne odustane, iako bi mnogi to učinili.
Mari je protiv Nemca ruskog porekla na turniru u Dohi upisao četvrtu pobedu ove sezone, a drama i vrhunski tenis ponovo nisu izostali.
Izbacio je četvrtog nosioca na turniru u Kataru. Prvo je dobio tajbrejk u prvom setu rezultatom 7:5 posle borbe od 76 minuta! U drugom setu je došlo do pada u igri Endija Marija, Nemac je bio silovit i dobio je 6:2. Verovatno su mnogi tada pomislili da Mari ne može da parira Zverevu, koji se takođe i dalje vraća iz teške povrede i operacije ligamenata skočnog zgloba, ali se pokazalo suprotno.
Novih 12 gemova, od kojih sedam na strani vremešnog Britanca za pobedu i plasman u četvrtfinale Dohe.
Mari je na pomenutom turniru prethodno savladao Italijana Lorenca Sonega, takođe posle tri seta i borbe koja je trajala dva sata i 33 minuta.
Za nekoga je možda dugo tih 153 minuta, ali je za Marija to kraći meč, nešto poput sprinta, a on je dokazani maratonac!
Pre Dohe Mari se nadmetao na Australijan openu i tu je pokazao od čega je satkan. Činjenica je da je ispao u šesnaestini finala od Španca Roberta Bautiste-Aguta posle tri sata i 32 minuta borbe, te četiri seta, ali treba uzeti u obzir ono što se dogodilo samo nepuna dva dana ranije.
Naime, protiv domaćeg takmičara Kokinakisa odigrao je epski meč koji je trajao gotovo šest sati!? Pet setova i pet sati i 50 minuta, te ludi preokret u režiji uskoro 36-godinjeg britanskog teniskog asa.
Mari je uspeo da se vrati s ivice ambisa pošto je gubio 2:0 u setovima, a onda je uspeo da kreira svojevrsno čudo i da naniže naredna tri seta, za plasman u naredno kolo. Jasno je da njegovo telo nije uspelo dovoljno da se oporavi za dvoboj sa Špancem, ali je "Terminator" Mari uspeo da uzme set za častan oproštaj.
Sada se vratio i ponovo demonstrira vrhunski tenis u Dohi, a naredni rival mu je Francuz Aleksandre Miler, koji je tačno deset godina mlađi od njega.
Mečevi Endija Marija ove sezone
Australijan open
Mari - Beretini - 4 sata i 54 minuta (3:2)
Mari - Kokinakis - 5 sati i 50 minuta (3:2)
Mari - Bautista-Agut 3 sata i 32 minuta (1:3)
Doha
Mari - Sonego 2 sata i 33 minuta (2:1)
Mari - Zverev 3 sata i četiri minuta (2:1
► Pogledajte kako je izgledalo druženje sa Novakom Đokovićem na Dorćolu.
Dušan Lajović - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
SPORT
Lajović je skinuo prokletstvo i zakazao srpski derbi
Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2023
SPORT
Novak ima jednu želju za konačni obračun /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala