- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Srpska levica“ u društvu Mesija i „gospodina potcenjenog“

© AP Photo / Matthias SchraderAleksandar Kolarov, srpski fudbaler, tokom Svetskog prvenstva u Rusiji
Aleksandar Kolarov, srpski fudbaler, tokom Svetskog prvenstva u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
Pratite nas
Efektni golovi iz slobodnih udaraca, koje su minulog vikenda postigli Leo Mesi za pobedu Pari Sen Žermena i Džejms Vard-Praus, koji je utišao Stamford bridž, naterali su pedantne statističare da izvuku brojke ko su najuspešniji izvođači prekida u Ligama petice od 2013. godine. I, tu se našlo i jedno ime iz Srbije – Aleksandar Kolarov.
Svi koji vole i prate fudbal sasvim sigurno ne zaboravljaju kakvu je razornu levicu imao bombarder iz Vojke koji je prošle godine u junu „okačio kopačke o klin“.
Naslednik legendarnog i neponovljivog Siniše Mihajlovića, i po udarcu, donekle i po temperamentu.
Drhtali su rivali kada stanu u živi zid od silovitog udarca koji je imao bivši kapiten Srbije, koji se prethodnih dana pominje kao potencijalni direktor ili možda čak i poptredsednik u novoj vladajućoj garnituri Fudbalskog saveza Srbije.
Stefan Bajčetić - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
SPORT
Crveni alarm u Španiji zbog Stefana i Srbije
Ali, nije to tema ovog teksta. Ovde je reč o umeću i o uspešnosti prilikom izvođenja slobodnih udaraca, a svoje mesto tu je zauzeo i Aleksandar Kolarov.
Istinski majstori bili su Siniša Mihajlović, Brazilac Žuninjo Pernambukano, Roberto Karlos, Dejvid Bekam, golman Rožerio Seni i mnogi drugi, a nasledili su ih Mesi i ostali.
Magični Argentinac je golom iz slobodnog udarca presudio Lilu u derbiju kola Lige 1. Stavio je tačku u 95. minutu na ludi meč sa čak sedam pogodaka u kom su Parižani slavili 4:3.
Dan pre njega čovek koji je definicija izraza „potcenjen“ u fudbalu - Džejms Vord-Praus srušio je favorizovani Čelsu (1:0) usred Londona za muk na Stamford bridžu.
Englez, koji komotno može da nosi titulu „gospodin potcenjeni“, jer vrhunski izvodi sslobodne udarce a ne zavređuje dovoljno paženje koju zaslužuje, obezbedio je trijumf Sautemptonu novom "lepoticom" sa svoje omiljene pozicije.
Leva strana, 20 i kusur metar, lopta preko živog zida i Kepa Arizabalaga je nemoćan.
Lopta je u mreži!
Ti golovi naterali su pedantne statističare da „premotaju film“ od 2. novembra 2013. godine kada je Džejms Vord-Praus izveo svoj prvi slobodan udarac u Premijer ligi.
OD tada pa do danas, među Top 9 najboljih našao se i Aleksandar Kolarov, koji ima procenat uspešnosti 10,9 odsto.
Bivši kapiten Srbije, levi bek Mančester sitija, Lacija, Rome, Intera, šutirao je 92 puta i postigao je deset golova.
Ubedljivo najviše pokušaja i golova imao je Lionel Mesi. Argentinac je direktno iz slobodnjaka tukao 333 puta, a 31 put je bio precizan. Pretvoreno u procente 9,3 odsto.
Najbolji procenat pokušaja i golova ima ubedljivo „gospodin potcenjeni“ Džejms Vord-Praus.
Omaleni 28-godišnji engleski vezista šutirao je 112 puta i u 17 navrata je (pro)našao put do protivničke mreže, što je u procentima respektabilnih 15,2 odsto.
Tu su još i Turčin Čalhanoglu, Dani Pareho, Miralem Pjanić, Paulo Dibala, Kristijan Eriksen i Nabil Fekir.
Ono što je još fascinantnije vezano za Vord-Prausa je da je sa svoje omiljnjene pozicije, sa leve strane terena, pokušao 59 puta od sezone 2018/19, a čak 33 lopte išle su u okvir gola od kojih je 16 završilo iza leđa golmana.
U Ligama petice samo je 18 igrača u tom vremenskom periodu imalo 59 i više šuteva ka golu iz igre, a samo trojica su postigla više od 16 golova. Erlind Holand 26, Viktor Osimen iz Napolija 18 i kapiten Totenhem Hari Kejn - 17.
Sve to samo dodatno ukazuje koliko je vezista Sautemptona Džejms Vord-Praus potcenjen, jer iza sebe ima samo 11 utakmica za Englesku i postigao je dva gola. Čitavu karijeru Vord Praus do sada je proveo upravo u dresu „svetaca“.
► Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Stefan Bajčetić - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
SPORT
Dve reči opisuju mladog mađioničara kome se Srbija nada
Saša Ilić, CSKA Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
SPORT
U Bugarskoj se sve menja zbog legende iz Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala