- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Dobri momci iz Vašingtona“: Istorija američkih tajnih operacija u zemlji i inostranstvu

CC BY-SA 2.0 / Flickr/AK Rockefeller / CIA Shadow WarsAgencija CIA
Agencija CIA - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
Pratite nas
Mnogo pre nego što se dogodio napad na gasovod Severni tok, Sjedinjene Američke Države stekle su „reputaciju“ da se bave dizanjem stvari u vazduh, špijunažom i insceniranjem državnih udara u stranim zemljama, sve vreme pokušavajući da se prikažu kao stereotipni „dobar momak“.
Američki istraživački novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš ove nedelje je bacio medijsku bombu kada je imenovao Sjedinjene Države kao stranu odgovornu za uništavanje tri od četiri cevi gasovoda Severni tok koji su nekada snabdevali Nemačku ruskim prirodnim gasom.
Dok su se SAD pravile da ne znaju ništa posle uništenja gasovoda u septembru prošle godine, Herš tvrdi da su ronioci američke mornarice postavili eksploziv na Severni tok tokom NATO vežbe u Baltičkom moru prošlog leta. Eksploziv je aktiviran daljinski nekoliko nedelja nakon što je podmetnut, napisao je novinar, pozivajući se na izvor upoznat sa planiranjem ove operacije.

Duga istorija tajnih američkih operacija

Iako je Bela kuća zvanično negirala da su SAD umešane u eksplozije na gasovodima „Severni tok“, američka vlada i tajne službe imaju dugu istoriju sprovođenja interesa Vašingtona kroz špijunažu i sabotaže, sve vreme tvrdeći kako to nisu učinili.
I Simor Herš u svom tekstu primećuje da ovo ne bi bilo prvi put da SAD sprovode tajnu operaciju duboko pod morem. Tako su sedamdesetih godina 20. veka, američki specijalci instalirali špijunski uređaj na podvodnu komunikaciju sovjetske mornarice u Ohotskom moru.
© AP Photo / Danish Defence Command via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok"
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
Mesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok"
Međutim, za razliku od napada na „Severni tok“, ova akcija je bila usmerena na element vojne, a ne civilne infrastrukture. Takođe je pomogla SAD da steknu vredne obaveštajne podatke i nije zadala udarac ekonomiji savezničke zemlje, dok je eksplozija na „Severnom toku“ u suštini lišila Nemačku, saveznicu Sjedinjenih Država, njenog primarnog izvora jeftinog prirodnog gasa.
Osim prisluškivanja i dizanja stvari u vazduh, SAD su sprovele mnogo tajnih akcija širom sveta, pokušavajući da ih prikriju i poričući odgovornost, osim ako nebudu uhvaćeni na licu mesta.

Udari na Iran i Kubu

Tokom pedesetih godina 20. veka, američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) orkestrirala je svrgavanje iranskog premijera Mohameda Mosadeka, uz akcije koje su uključivale terorističke napade pod lažnom zastavom, za koje su okrivljeni lokalni komunisti koji su podržavali Mosadekovu vladu.
Napori američke vlade da svrgne komunističkog kubanskog lidera Fidela Kastra koji se usudio da upravlja svojom zemljom bez klanjanja ujaku Semu, uključivali su desetine pokušaja atentata, pa čak i potpunu invaziju grupe kubanskih prognanika koju su finansirale i režirale SAD.
© Sputnik / RIA NovostiAmerička invazija u Zalivu svinja na Kubi
Američka invazija u Zalivu svinja na Kubi - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2023
Američka invazija u Zalivu svinja na Kubi
Američka vlada je čak razmišljala o sprovođenju terorističkih napada protiv ciljeva u SAD, civilnih i vojnih, kako bi za njih okrivila Kubu i tako dobila izgovor za objavu rata. Ovi predlozi, poznati kao „Operacija Nortvuds“, nikada nisu sprovedeni zahvaljujući tadašnjem američkom predsedniku Džonu F. Kenediju koji ih je sprečio.

Afera Iran-Kontra

Tokom osamdesetih godina, SAD su tajno prodavale oružje Iranu, omraženom neprijatelju Vašingtona od Iranske revolucije 1979. godine, kako bi iskoristile novac od ove prodaje za tajno finansiranje pobunjeničkih grupa Kontraša u Nikaragvi koji su se borili protiv tamošnje marksističke sandinističke vlade.
Detalji o takvim tajnim američkim operacijama obično bi postali dostupni javnosti tek zahvaljujući tajnim dokumentima CIA koji su deklasifikovani decenijama nakon što su se te akcije desile, ili su razotkriveni zbog istrage američkog Kongresa.

Tajne akcije u SAD - MKUltra i HAOS

Prikrivene aktivnosti američke vlade nisu bile ograničene na strane teritorije, američki obaveštajci pokazali su spremnost da počine prilično sumnjiva dela protiv građana SAD.
Pod okriljem takozvanog projekta MKUltra, CIA je sprovela ilegalne eksperimente na ljudima sa ciljem da se razviju nove metode ispiranja mozga i mučenja koje će se koristiti u ispitivanju, u suštini koristeći američke građane kao pokusne kuniće.
Projekat je, između ostalog, uključivao i proučavanje uticaja psihoaktivnih droga, kao što je LSD, na ljude.
Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, CIA je takođe vodila program unutrašnje špijunaže pod nazivom „Operacija HAOS“, ciljajući političke disidente i antiratne grupe koje su se pojavile usred veoma nepopularnog rata u Vijetnamu.
Koliko istorija može da bude puna ironije, govori i činjenica da je „Operaciju HAOS“ razotkrio niko drugi do novinar Simor Herš, čovek koji je rasvetlio i poznati masakr vijetnamskih civila u selu Mi Lai od strane američkih trupa, i koji sada tvrdi da je identifikovao krivca za uništenje gasovoda „Severni tok“.
A 2013. godine bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbednost Edvard Snouden pomogao je da se otkrije ogroman globalni program nadzora koji je agencija sprovodila u zemlji i inostranstvu, u saradnji sa određenim zapadnim obaveštajnim službama (kao što su britanski GCHQ i nemački BND) i istaknutim tehnološkim kompanijama (kao što su kao Majkrosoft i Gugl).
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
RUSIJA
Američki novinar: SAD postavile eksploziv ispod „Severnih tokova“, aktivirali ga Norvežani
Džejk Saliven - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
SVET
Ko je čovek za koga se tvrdi da stoji iza eksplozije na gasovodu „Severni tok“
Agent - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2022
RUSIJA
CIA ima novu strategiju drsko i otvoreno vrbovanje Rusa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala