- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki novinar: SAD postavile eksploziv ispod „Severnih tokova“, aktivirali ga Norvežani

© AP Photo / Danish Defence Command via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok"
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Američki ronioci su tokom vežbi NATO-a „Baltops“, na leto 2022. godine, ispod cevovoda „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su posle tri meseca aktivirali Norvežani, tvrdi američki novinar Simor Herš.
„Prošlog leta ronioci Vojne mornarice SAD, delujući u okviru vežbi NATO-a, poznatih kao 'Baltops 22', postavili su eksplozivne naprave na daljinsko upravljanje, koje su tri meseca kasnije uništile tri od četiri cevovoda 'Severnog toka'“, napisao je Herš, pozivajući se na podatke koje je dobio od dobro obaveštenog izvora.
Herš, koji je dobitnik Pulicerove nagrade, navodi da je 26. septembra avion Vojne mornarice Norveške bacio sonarnu bovu, uz pomoć koje su aktivirane eksplozivne naprave.
Herš je dodao da je predsednik SAD Džozef Bajden odluku o diverziji doneo nakon više od devet meseci tajnih razgovora s timom iz nacionalne bezbednosti.
„Odluci Bajdena da se izvede diverzija na cevovodima prethodilo je devet meseci strogo poverljivih diskusija u okviru tima za nacionalnu bezbednost u Vašingtonu“, napisao je Herš na svom sajtu.
Prema njegovim rečima, tokom rasprava u Vašingtonu o tome kako da se izvede diverzija na "Severnim tokovima", glavno pitanje je bilo kako da se prikriju svi tragovi.
Herš navodi da su u Vojnoj mornarici SAD predlagali da se upotrebi podmornica za napad na cevovode, a da je Vojno vazduhoplovstvo SAD predlagalo bombe koje mogu da se aktiviraju daljinski.
Naredbu da se izvede diverzija dao je, prema navodima Herša, direktor CIA Vilijam Berns.
„Članovi radne grupe CIA nisu imali direktan kontakt s Belom kućom i bili su nestrpljivi da saznaju da li je predsednik mislio ono što je rekao, odnosno da li treba da se pristupi misiji. Bil Berns se vratio i rekao: 'Izvršavajte'“, navodi novinar.
Prema njegovim rečima, pripremu diverzije koordinisao je savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
„Bajden je ovlastio Džejka Salivana da skupi međuresornu grupu za izradu plana (diverzije). U decembru 2021. godine Salivan je sazvao savetovanje nedavno formirane ciljne grupe“, napisao je Herš.
On navodi da je radna grupa CIA početkom prošle godine saopštila međuresornoj grupi Salivana: „Imamo način da dignemo u vazduh cevovode“.

Umešanost Norveške

Novinar navodi da je mesto za postavljanje eksploziva pronašla Norveška, koja je predložila da se to učini pod okriljem vežbi NATO-a.
„U martu se nekoliko članova tima (iz SAD) uputilo u Norvešku, da bi se susrelo s norveškom tajnom službom i vojnom mornaricom. Jedno od ključnih pitanja je bilo gde je u Baltičkom moru najbolje postaviti eksploziv“, piše Herš.
Navodi se da su SAD u program vojnih manevara dodale vežbu miniranja i uklanjanja mina pod vodom, u blizini mesta na kojem je izvedena diverzija.

Bela kuća i CIA negiraju pisanje novinara

Novinar dodaje da Bela kuća i CIA negiraju umešanost Vašingtona u diverziju na "Severnim tokovima", nazivajući takve tvrdnje lažju i izmišljotinama.
„Na molbu da nam daju komentar Edrijena Votsona, predstavnica Bele kuće je izjavila, u elektronskom pismu: 'To je laž i potpuna izmišljotina'. Temi Torp, predstavnica Centralne obaveštajne uprave napisala je isto: 'Ta tvrdnja je potpuno lažna'“, naveo je Herš.

Herš potvrdio verodostojnost materijala

Stranica Herša na sajtu Substack, na kojem je objavljena istraga o umešanosti SAD u diverziju na „Severnim tokovima“, pokrenuta je pre nekoliko sati. Link za tu stranicu objavio je na svom nalogu na Tviteru istraživački novinar Met Taibi.
Američki novinar je, na molbu Sputnjika, potvrdio da je objavljeni tekst verodostojan.
"Naravno, to sam bio ja", rekao je Herš.
Novinar nije želeo da otkriva detalje rada na materijalu, kao ni izvor koji mu je preneo sve detalje.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
RUSIJA
Zaharova odreagovala na izjave Šolca o „Severnom toku“: Čini se da Berlin ima šta da krije
Zastava na zgradi Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
RUSIJA
„Neprijatno“ priznanje iz Nemačke: Rusija nema veze sa eksplozijama na gasovodima „Severni tok“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala