- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova odreagovala na izjave Šolca o „Severnom toku“: Čini se da Berlin ima šta da krije

© AP Photo / Danish Defence Command via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok"
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2023
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da se na osnovu izjava nemačkog kancelara Olafa Šolca o istrazi eksplozija na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ stiče utisak da Berlin ima šta da krije.
Šolc je tokom razgovora sa građanima Marburga u Hesenu upitan zašto Nemačka ne objavljuje informacije o krivcima za sabotažu na gasovodima „Severni tok“, rekavši da će Berlin izneti svoje pretpostavke o odgovornima kada budu postojali dokazi, te da neće spekulisati na tu temu.
„Stav koji su nemačke vlasti prvobitno zauzele u vezi sa istragom sabotaže na gasovodima 'Severni tok' i 'Severni tok' primetno je protivrečan. S jedne strane, zvanični Berlin čvrsto izražava odlučnu zainteresovanost da se identifikuju organizatori i izvršioci terorističkih napada. Takav stav se može samo pozdraviti. S druge strane, stvarni postupci Nemačke u kontekstu ovog međunarodnog incidenta pokreću opravdana pitanja i sumnje u iskrenost izjava“, rekla je Zaharova.
Ona je napomenula da su nemačke vlasti od momenta eksplozije na gasovodima dve nedelje odugovlačile sa početkom zvanične istrage tog zločina. Generalno tužilaštvo Nemačke pokrenulo je istragu tek 10. oktobra 2022. godine.
„Prema pisanju nemačkih medija, usmerenost nemačkih vlasti na potpunu tajnost informacija u vezi sabotaža na gasovodima 'Severni tok' i 'Severni tok 2' počinje da izaziva nezadovoljstvo kod mnogih predstavnika različitih nemačkih političkih stranaka i snaga u koje je teško posumnjati da imaju blagonaklon odnos prema Rusiji. Generalno, stiče se utisak da Berlin ima šta da krije. Izjava nemačkog kancelara Šolca od 2. februara 2023. godine je simptomatična – on zapravo već mora da se opravdava“, ocenila je Zaharova.
Kako je dodala, „čitava ova priča je još jedna manifestacija licemerja Zapada“.
„Kada treba optužiti Rusiju, to se radi munjevito, bez ikakve istrage, bez dokaza, i to u dobro poznatom stilu 'vrlo verovatno'. Kada postoje direktni ili indirektni dokazi o lošim potezima saveznika, a nikako ne može da se izmisli 'ruski trag', zapadne prestonice zauzimaju pozu nepokolebljivih zagovornika zakona, principa pretpostavke nevinost samo kako bi sakrili šokantnu istinu“, dodala je Zaharova.
Ranije je britanski list „Tajms“ objavio da nemački eksperti pretpostavljaju da je eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ mogla da realizuje jedna zapadna zemlja.
Teroristički napadi dogodili su se 26. septembra, istovremeno na dva ruska gasovoda koji izvoze gas u Evropu – na „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“ saopštila je da je došlo do velikih oštećenja i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o planiranoj diverziji. Glavno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivičnu istragu o delu međunarodnog terorizma.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2023
RUSIJA
Mediji: Nemačka veruje da je Zapad učestvovao u terorističkom napadu na „Severne tokove“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala