- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Napeto na granicama Belorusije - Zapad pokušava da je uvuče u ukrajinski sukob

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaGranična osmatračnica na belorusko-ukrajinskoj granici
Granična osmatračnica na belorusko-ukrajinskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2023
Pratite nas
Situacija na zapadnim i južnim granicama Belorusije postala je veoma napeta: u Poljskoj se nalazi čitav spektar zapadne vojne tehnike, od oklopnih vozila i tenkova do izviđačkih aviona i strateških bombardera.
Zapad na ovaj način pokušava ne samo da uplaši Belorusiju zbog njenih iskrenih i prijateljskih odnosa s Rusijom, nego i da je uvuče u ukrajinski sukob, kažu za Sputnjik ruski eksperti .
Dmitrij Ljubkin, šef operativno-analitičkog odeljenja Državnog pograničnog komiteta Belorusije, izjavio je za televiziju STV da se na granici Belorusije dešavaju prilično ozbiljne provokativne akcije.
„S vojne tačke gledišta, naravno, najopasnija situacija za nas je u južnom pravcu. Zašto? Zato što je Ukrajina u ratu i tu se nalazi značajan broj jedinica Oružanih snaga Ukrajine i njene teritorijalne odbrane. Granici se približavaju ljudi bez oznaka, koji se ne mogu identifikovati kao graničari. Upravo oni sprovode neprijateljske akcije: dižu oružje u pravcu naših graničara, provociraju“, naveo je Ljubkin.
Osim toga, prema rečima zamenika komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO republike Anatolija Bulavka, u blizini granice Belorusije nastavlja se trend intenzivnih letova vojne avijacije zapadnih zemalja.
„Broj letova se višestruko povećava. Ranije je bilo oko 30-70 letova mesečno, a prošle nedelje više od 140“, izjavio je Bulavko, dodajući da je trećinu letova izvodila izviđačka avijacija sa posadom, kao i dronovi.

Situacija na granici ozbiljna i napeta

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Viktor Litovkin, situacija na zapadnoj granici Belorusije je ozbiljna.
„S one strane granice, u Poljskoj, nalaze se američke trupe. Nedavno je stigla i njihova kopnena divizija sa 700 oklopnih vozila, uključujući i tenkove. Osim toga, na aerodromima Poljske, na borbenom dežurstvu se nalaze američki lovci, jurišne letelice, izviđački avioni, pa čak i strateški bombarderi koji redovno lete do vazdušne granice Kalinjingradske oblasti Rusije i do granice Belorusije. Osim toga, u poljskom selu Redžikovo je američka baza protivraketne odbrane gde se nalaze američki lanserni moduli u koje se mogu stacionirati krstareće rakete velikog dometa „tomahavk“. Dakle, pretnje su zaista velike“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Da je situacija napeta i ozbiljna na granicama Belorusije slaže se i ruski vojni istoričar Jurij Knutov. Prema njegovim rečima, veliku opasnost predstavlja grupacija vojska NATO.
„U Poljskoj je razmeštena prilično ozbiljna NATO grupacija. Treba uzeti u obzir i poljske oružane snage, kao i one koje se nalaze u baltičkim zemljama. Nedavno je odatle stigla još jedna tenkovska divizija. Osim toga, ukupno 1275 oklopnih vozila „bredli“ i „abrams“ se nalaze u Poljskoj i Litvaniji“, konstatuje naš sagovornik.

Uvlače Belorusiju u ukrajinski sukob

Na pitanje zbog čega zapadne zemlje stvaraju napetost na granici prema Belorusiji, Oleg Glazunov, ekspert Udruženja vojnih politikologa i vanredni profesor Katedre za političke nauke i sociologiju na Ruskom ekonomskom univerzitetu „Plehanov“, kaže da Zapad na ovaj način pokušava da uvuče Belorusiju u ukrajinski sukob.
„Njima bi odgovaralo da Belorusija bude uvučena u ovaj sukob, što bi moglo da dovede do pogibije beloruskih vojnika ukoliko bi ukrajinskom artiljerijom bile granatirane beloruske teritorije. Zapad misli da bi to dovelo do nezadovoljstva stanovništva i obojene revolucije. Stoga je njihov glavni zadatak da, pored Rusije, i Belorusiju uvuku u ovaj sukob. Tada bi pokušali da sruše vlast u Minsku koja im ne odgovara“, objašnjava naš sagovornik.
Zapad se, prema rečima Glazunova, okomio na Belorusiju jer je ova država pravi i iskreni prijatelj Rusije.
„Belorusija je jedini pravi saveznik Rusije. Beloruski lider Aleksandar Lukašenko je više orijentisan na Rusiju nego na Zapad. A Zapadu bi bilo korisno da se na čelu ove države nalazi osoba kojom oni mogu da upravljaju. Tamo smatraju Rusiju i Belorusiju najvećim neprijateljima i zbog toga priželjkuju da sruše vlast Putina i Lukašenka“, konstatuje stručnjak.

Rusija štiti Saveznu državu

Međutim, prema rečima Glazunova, Rusija nikada neće ostaviti u nevolji Belorusiju koja je deo Savezne države.
„U Belorusiji postoji dobro obučena vojska, kao i specijalne službe. Rusija i Belorusija su imale niz zajedničkih vojnih vežbi na kojima su uvežbavale borbenu koordinaciju trupa“, objašnjava naš sagovornik.
Osim vojnih vežbi, kako kaže Litovkin, formirana je i regionalna grupacija ruskih i beloruskih trupa, uključujući i avijacijsku grupu.
„Oni će štititi granicu Belorusije sa Poljskom, Ukrajinom i Litvanijom. Treba imati na umu da su američke trupe i u Litvaniji. Što se tiče Ukrajine, na beloruskoj granici nalazi se oko 20.000 njihovih vojnika“, objašnjava stručnjak.
Kad je reč o opremljenosti oružjem, Knutov naglašava da je Rusija isporučila Belorusiji lovce Su-30 i protivvazdušne raketne sisteme S-400 „Trijumf“.
„Ovi odbrambeni sistemi su u stanju da zaštite važdušni prostor Savezne države i odgovore na potencijalne vazdušne napade. Takođe, Belorusija preduzima sve mere u vezi sa povećanjem borbene gotovosti i sposobnosti da odgovori na sve provokacije koje se mogu desiti na granici“, naglašava sagovornik Sputnjika.
Litovki takođe ističe da, u slučaju potencijalnog napada na Belorusiju, Rusija ima puno pravo da upotrebi nuklearno oružje u odbrani Savezne države.
„To je predviđeno vojnom doktrinom i osnovama upotrebe nuklearnog oružja. Ako Rusiju ili njene saveznike napadne država ili koalicija zemalja koje poseduju nuklearno oružje, ruska država ima pravo da uzvrati napad“, upozorava sagovornik.
Podsetimo, zbog zaoštravanja situacije na zapadnim granicama Savezne države, Minsk i Moskva su se dogovorili o raspoređivanju regionalne vojne grupe dve zemlje.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova istakla je da raspoređivanje zajedničke regionalne grupacije snaga Rusije i Belorusije predstavlja odgovor na jačanje snaga NATO-a u Poljskoj i baltičkim zemljama.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ranije je izjavio da Ukrajina predlaže Minsku pakt o nenapadanju. Međutim, a da s druge strane nastavlja da naoružava militante i ekstremiste koji su potencijalno opasni za belorusku državu.
Raketni sistem Buk u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
Belorusija ima lek za „abramse“ i „leoparde“
Zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije  - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2023
RUSIJA
Rusija i Belorusija formiraju zajedničke centre za vojnu obuku
Američki specijalci - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2023
SVET
Neočekivana mirovna ponuda iz Vašingtona: Da li je u pozadini novi američki rat /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala