- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Od miliona preko albanske podvale do šanse za uzlet – da li su srpski sinovi našli „obećanu“ zemlju?

© AFP 2023 / FILIPPO MONTEFORTEMarko Lazetić
Marko Lazetić - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
Pratite nas
Gol koji je fudbaler Milana Marko Lazetić na pozajmici u Altahu, postigao na debiju posle 17 sekundi, naterao nas je da se zapitamo da li je Austrija obećana zemlja za „srpske sinove“. Tim putem krenuo je i Nemanja Motika koji je otišao na kaljenje iz Crvene zvezde. Pre njih, tim stopama uspešno je išao Dejan Joveljić, koji je danas daleko, u MLS ligi.
Marko Lazetić prešao je prošle godine u slavni Milan, ali tamo, očekivano, nije odmah dobio priliku.
Imao je svega 18 godina, odigrao je jedan meč za seniorski tim roso-nera, a onda se krenulo sa licitacijama gde će talentovani napadač, visok 192 centimetra, nastaviti karijeru.
Jasno je da Milan nije želeo da ga proda, već samo da ga pošalje negde da očvrsne, ojača. U jeku januarskog prelaznog roka stigla je šokantna vest iz Albanije, da je na pomolu njegov transfer u FK Partizani iz Tirane.
Već na prvu loptu se ispostavilo da je reč o klasičnoj podvali, da bi se onda u igru uključila Ređina koju vodi legendarni napadač Milana Filipo Inzagi.
Nije talentovani 19-godišnjak hteo u Seriju B na kaljenje, već je želeo da ostane da se izbori za minutažu na San Siru.
Ali, želje su jednom a realnost nešto potpuno drugo., pa je u vraški teškoj konkurenciji - Žiru, Ibrahimović, Leao, odlučio da prihvati poziv iz Austrije. Lazetić se obavezao da će do kraja sezone igrati kao pozajmljen fudbaler Altaha i, čini se, nije pogrešio.
U debitanskoj utakmici prijateljskog karaktera, Srbin je pronašao put do mreže nemačkog niželigaša Ilertisena posle samo 17 sekundi!
Navodno je ključnu ulogu u dovođenju Marka Lazetića u Altah imao trener, a reč je o prekaljenom golgeteru i rekorderu po broju golova na svetskim prvenstvima – Miroslavu Kloseu.
Nema dileme da će bivši nemački reprezentativac i as Verdera i Bajerna i te kako imati čemu da nauči mladog srpskog napadača.
I nije Lazetić jedini koji je ove zime izabrao Austriju kao obećanu zemlju, već je tim putem zakoračio i Nemanja Motika iz Crvene zvezde.
Krilni napadač koji je stigao iz Bajern Minhena prošle sezone, nije dobio značajnu ulogu u crveno-belom dresu, pa je morao da ode negde da brusi formu i tako se nametne treneru Milošu Milojeviću.
Motika je takođe izuzetno mlad (u martu puni 20 godina) i mnogi mu predviđaju blistavu budućnost, a potvrda da je reč o velikom potencijalu najbolje se ogleda u sumui odnosno obeštećenju koje je Crvena zvezda platila Bajernu.
Navodno, prema onome što stoji na uglednom specijalizovanom fudbalskom sajtu „transfermark.de“, reč je o sumi od 2,5 miliona evra.
Motika je prihvatio poziv Austrije Luštenau za koju će nastupati do kraja sezone, posle čega će uslediti povratak na Marakanu, gde ima ugovor sa Zvezdom do 2026. godine.
„Mladi fudbaler Crvene zvezde Nemanja Motika će do kraja sezone nastupati za Austriju Luštenau na pozajmici.Talentovani ofanzivac će imati priliku da se nastupima u austrijskoj Bundesligi nametne šefu stručnog štaba i izbori za povratak u crveno-beli tabor“, saopštili su iz Ljutice Bogdana 1.
U austrijskoj Bundesligi trenutno je i još jedan srpski biser, koji je već oduševio na najvećoj sceni – Strahinja Pavlović.
Strahinja Pavlović Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
SPORT
Strahinja za Sputnjik o momentu koji je „presekao“ Srbiju: Iznenadilo me je – bio je to prvi start
Talentovani štoper bio je uz Vanju Milinković-Savića najbolji pojedinac Srbije na Mundijalu u Kataru, gde su Orlovi rezultatski razočarali i nisu prošli grupu.
Posle lutanja po Monaku, Brižu i Bazelu, Strahinja se konačno skrasio u Salcburgu, gde je debitovao u Ligi šampiona i predstavlja zalog za budućnost austrijskog šampiona.
Pre Pavlovića, Lazetića i Motike, veliki broj srpskih igrača otisnuo se u Austriju, koja im je bila „odskočna daska“ u daljoj karijeri.
Najsvežiji primer svakako je Dejan Joveljić koji je trenutno član Los Anđeles Galaksija, a nedavno je bio i deo reprezentacije Srbije koja je u Kalifirniji pobedila Sjedinjene Američke Države u prijateljskom susretu(2:1).
Joveljić je posle Crvene zvezde prešao u Ajntraht iz Frankfurta gde se nije upisao u strelce. Usledile su pozajmice u Anderleht,zatim i austrijski Volfsberger gde je blesnuo.
Mladi napadač postigao je 18 golova na 34 utakmice, što je bilo dovoljno da ga angažuje Los Anđeles Galaksi u čijim redovima su igrale zvezde poput Dejvida Bekama, Zlatana Ibrahimovića i Đovanija dos Santosa.
Drugi deo sezone koji će uskoro početi u Austriji, sasvim sigurno će dati odgovor na pitanje da li su „srpski sinovi“ pvukli pravi potez za nastavak dalje karijere.
► Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Predrag Rajković - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
SPORT
„Srpska hobotnica“ je srušila „kralja“ – a Tadić je ućutkao sve kritičare: „Dušan je najveći!“
Manuel Nojer - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
SPORT
Tektonski poremećaj u Minhenu – legenda se za tren pretvorila u „izdajnika“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala