- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Tektonski poremećaj u Minhenu – legenda se za tren pretvorila u „izdajnika“

© AFP 2023 / MARCO BERTORELLOManuel Nojer
Manuel Nojer - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
Pratite nas
Idilična slika desetrostrukog uzastopnog šampiona Nemačke poprilično je pokvarena ove zime. Bajern iz Minhena više nije strah i trepet u Bundesligi, a kao vrhunac krize koja ga potresa usledio je sukob sa golmanom i kapitenom Manuelom Nojerom.
Jedan od najboljih čuvara mreže sveta svojevremeno je zbog transfera u Bajern trpeo pretnje smrću u Gelzenkirhenu, dobijao pisma sa metkovima unutra i postao „persona non grata“ u rodnom gradu.
Godinama su i Nojer i Bajern uživali u minhenskoj idili. Trofeji su se ređali, bonusi se uzimali, a nemački reprezentativac je postao rekorder u mnogim segmentima fudbalske igre i osvojio dve Lige šampiona.
Uspon Bajerna u Nemačkoj poklopio se sa dolaskom legendarnog golmana, međutim, ova zima donela je iznenađujući razvoj situacije na relaciji klub - igrač. I sve to zbog skijanja.
Naime, po završetku Mundijala u Kataru na kome je Nemačka doživela debakl i ispala u prvom krugu takmičenja, Nojer je odlučio da „skokne“ malo do planine i „ubije“ vreme do početka priprema Bavaraca. Otišao je na skijanje bez dozvole kluba, a sudbina je htela da padne i polomi nogu.
Zbog povrede koju je doživeo nemački reprezentativac se neće vraćati na gol Bavaraca do kraja ove sezone, a Bajern se iznenada suočio sa dovođenjem novog golmana Švajcarca Jana Zomera iz Borusije Menhengladbah za deset miliona evra.
Ali, tu nije stavljena tačka na odnos Bajerna i Nojera. Nekoliko dana po nastavku sezone šampion Nemačke je iznenada uručio otkaz Toniju Tapaloviću, dugogodišnjem treneru golmana i kumu Manuela Nojera koji je lično jako vezan za Hrvata.
Uostalom, baš zbog Tapalovića je Nemac nekoliko leta boravio na hrvatskom primorju tokom odmora.
„Bio je to veliki udarac za mene. To je bila najbrutalnija stvar koju sam iskusio u karijeri. Kao da mi je neko iščupao srce“, rekao je Nojer za britanski „Atletik“.
Sportski direktor Bajerna Hasan Salihamidžić najavio je mogućnost kazne za kapitena minhenskog kluba zbog komentara na temu otkaza za Tapalovića.
„Razumem da je ova odluka uticala na Nojera, ali očekivao sam drugačije ponašanje od njega, posebno zato što je kapiten Bajerna. Odluka, koja je i za nas bila teška, nema nikakve veze sa Manuelom i to smo mu objasnili“, rekao je Salihamidžić.
Bosanac je najavio novi razgovor sa kapitenom Bajerna.
„Razočaranje koje opisuje zbog otkaza Tapaloviću preovladava kod Nojera, jer je stavio svoje lične interese iznad klupskih. O tome ćemo sa njim razgovarati senzibilno i interno“, dodao je popularni „Braco“.
Ponašanje kapiten kritikovale su i legende Bajerna. Ditmar Haman tvrdi da Nojer ne bi trebalo više da brani za Bajern.
„Neke Nojerove izjave su sramotne. Pokazuju njegovu taštinu, jer je sebe stavio na prvo mesto, a ne klub“, dodao je Haman.
Lotar Mateus takođe kaže da Nojer mora da bude svestan odgovornosti koju ima.
„Nojerove izjave su teške, neće da bude lako da se popravi ova situacija. Ne znam zašto je tako reagovao, niko nije umro, Tapalović je dobio otkaz. Nojer bi morao da prihvati ono što se dešava u klubu, a ne da to javno komentariše i napada svog poslodavca“, zaključio je Mateus.
Golman Nemačke Nojer prolazi pored Meksikanaca koji se raduju pobedi nad njegovom reprezentacijom - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
SPORT
Hrvat i „karta u jednom pravcu“ izazvali zemljotres u Minhenu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala