- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Srpska hobotnica“ je srušila „kralja“ – a Tadić je ućutkao sve kritičare: „Dušan je najveći!“

© AP Photo / Francisco UbillaPredrag Rajković
Predrag Rajković - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
Pratite nas
Ostao je Predrag Rajković bez pozicije prvog golmana Srbije, malo je pao i u zapećak u svojoj Majorci, ali se vratio na velika vrata odbranivši penal protiv velikog Real Madrida. Povratak u formu najavljuje i kapiten Srbije Dušan Tadić, koji je kao centralni napadač, vodio Ajaks do ubedljivog trijumfa posle smene trenera.
Znala je Majorka kakvog čuvara mreže dovodi iz Remsa. Konstantno dobre partije pruža Predrag Rajković, što se najbolje videlo u dvoboju sa najboljima.
Iako je Real Madrid bio favorit protiv Majorke na Balearskim ostrvima, Rajković, Murići, Rodriges i ostali, hrabro su ušli u dvoboj sa kraljevskim klubom.
Takav pristup im se isplatio već u 13. minutu kada su naterali defanzivca Madriđana - Naća Fernandesa da zatrese sopstvenu mrežu.
Real je posle toga preuzeo terensku inicijativu, napadao, ali bezuspešno. „Srpska hobotnica“ bila je neprelazna prepreka.
Ređali su se napadi Vinisijusa Žuniora, Asensija, Rodriga, ali je Rajković izlazio kao pobednik iz tih duela. Karima Benzeme, prve zvezde Reala, nije bilo zbog povrede butnog mišića.
Igrao se 59. minut kada je dosuđen penal za Real Madrid i mnogi su pomislili da će uslediti izjednačenje, ali se to nije dogodilo, a zasluge za to idu srpskoj jedinici Predragu Rajkoviću koji je „pročitao“ Marka Asensija, što je naišlo na oduševljene ljutitih navijača Majorke.
„Skandal! Vinisijus je zgazio Rajkovića, ali je sudija dosudio penal za Real, nije tražio da reaguje VAR tehnologija i da penal bude poništen zbog faula u napadu“, navedeno je u jednom od komentara.
Do kraja susreta Majorka je uspela da sačuva stečenu prednost i da upiše velika tri boda.
Odigrali su momci sa Balera praktično za Barselonu, jer Real sada zaostaje čak pet bodova za liderom iz Katalonije, koji od 21 čas na svom terenu dočekuje Sevilju.
Majorka posle osme ovosezonske pobede ima 28 bodova i nalazi se na 10. poziciji u Primeri.
Ajaks je razmontirao Kambur u gostima rezultatom 5:0 u 20. kolu Eredivizije, a srpski reprezentativac Dušan Tadić postigao je gol i upisao asistenciju. U jeku kritika na račun desetke „kopljanika“, Srbin je još jednom pokazao odakle dolazi i da je najjači kada ga „otpišu“.
Ajaks je zapao u ozbiljnu rezultatsku krizu i ceh je platio trener Alfred Šrojder koji je otpušten 27. januara, ali ne prođe utakmica da se ne oglase legende slavnog kluba iz Amsterdama i bivšeg prvaka Evrope, koje ospu „drvlje i kamenje“ na račun kapitena Dušana Tadića, kako je njegovo vreme prošlo i kako mu je mesto na klupi za rezerve, nikako među 11 i to s trakom na ruci.
Ne osvrće se Tadić na ono što pričaju Vesli Snajder, Rafael van der Vart, već priča isključivo na terenu.
„Mora iz tima da se izbaci Dušan Tadić. To je pod broj jedan! Druga stvar je da se Besiju (štoper) da karta u jednom smeru i da se vrati tamo odakle je došao. Bergvajn mora da bude lider tima jer je postigao nekoliko golova na početku sezone. Žao mi je Šrojdera, ali je u jednom trenutku postalo neizdrživo i pritisak je bio preveliki. Ajaks ima fudbalere koji zarađuju veliki novac. Možemo da kažemo da je trener omanuo, ali igrači su ti koji su očajni na terenu“, grmeo je nedavno Vesli Snajder, bivši as Ajaksa, Intera, Real Madrida.
Dolazak novog trenera, inače bivšeg igrača Ajaksa – Džona Hejtinge usledio je kao svojevrsna šok-terapija. Ipak, Hejtinga nije došao da ispunjava želje nekadašnjih saigrača (Snajder i Van der Vart), već je odlučio da na drugi način pod njegovom komandom prouzrokuje da Srbin, koji jeste u padu forme, „vaskrsne“.
Dirigentsku palicu i poziciju desetke, zamenio je novog ulogom. „Gurnuo“ je 34-godišnjeg momka iz Bačke Topole u sam špic napada, što je rezultiralo golom već u 16. minutu na gostovanju Kamburu.
Pogodio je Tadić na dodavanje Dejva Klasena i sasvim sigurno je momentalno osetio olakšanje, jer je ekipa konačno počela da liči na sebe, što u prethodnom periodu nije bio slučaj.
Tadučevi mesto na sredini terena zauzeo je talentovani Kenet Tejlor momak rođen 2002. Godine, koji je prošao Ajaksovu školu fudbala, a prethodno je igao za rezervni tim koji se takmiči u drugoj holandskoj ligi.
Brajan Brobi koji je prvi špic i udarna igla „kopljnika“, preseljen je na klupu, dok je devetku na terenu „glumio“ Dušan Silni.
I odlično je odradio posao. Prvo se upisao u strelce, prednost je duplirao Berhuis, dok je kapiten Srbije u drugom poluvremenu na svoj konto dodao i asistenciju – a egzekutor je ponovo bio Berhujs u 64. Minut – 0:3 koji je nahvalio svog kapitena Tadića.
„Dušan je veliki čovek, za mene najveći kapiten kog sam ikada imao. Istinski vođa“, bile su reči Berhujsa.
Već tada je bilo jasno da će „kopljanici“ iz Amsteradama konačno upisati „trojku“ i da će se uključiti u šampionsku trku (imaju 40 bodova) sa Fejenordom (43 boda) i , AZ Almarom (41), pa je novi trener Hejtinga mirne glave mogao da izvede iz igre svog najboljeg i najiskusnijeg fudbalera.
Učinio je to u 73. Minutu, da bi na teren kročio upravo Brajan Brobi, koji je samo šest minuta kasnije povisio na 4:0.
Nije se tu zaustavio već je drugim golom u dubokoj nadoknadi kompletirao ubedljiv trijumf Ajaksa i povratak na stare staze uspeha.
► Pogledajte emisiju Miljanov korner.
Manuel Nojer - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
SPORT
Tektonski poremećaj u Minhenu – legenda se za tren pretvorila u „izdajnika“
Sebastijen Ale - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2023
SPORT
Francuz matirao opaku bolest – na Svetski dan borbe protiv raka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala