- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Helikopteri Mi-28 (levo) i Ka-52  - Sputnik Srbija

UŽIVO Zelenski o situaciji kod Artjomovska i Ugljedara: Veoma teško zbog „ruskih juriša“

Pratite nas
U toku je 340. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ukrajinske snage su „hajmarsima“ gađale most u Zaporoškoj oblasti. U napadu je poginulo najmanje četvoro osoba. Kako javlja britanska televizija "Skaj njuz", više od 40 odsto teritorije Ukrajine je minirano.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:15 29.01.2023
Vazdušna opasnost u nizu oblasti Ukrajine
Vazdušna opasnost objavljena je u Kirovgradskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
Prema podacima s mape, vazdušna opasnost je objavljena i u delovima Zaporoške oblasti i Donjecke Narodne Republike, koji su pod kontrolom ukrajinskih snaga.
21:33 29.01.2023
Zelenski o situaciji kod Artjomovska i Ugljedara: Veoma teško zbog „ruskih juriša“
Situacija za ukrajinske snage u pravcu Artjomovska i Ugljedara u Donjeckoj Narodnoj Republici je veoma teška, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
„Situacija je veoma žestoka. Bahmutski (artjomovski), ugljedarski i drugi pravci u Donjeckoj oblasti – tu su stalni ruski juriši, stalni pokušaji da probiju našu odbranu“, rekao je Zelenski u video-obraćanju.
Prema njegovim rečima, visok intezitet napada i dalje traje.
„Moramo od vremena da napravimo svoje oružje. Moramo da ubrzavamo događaje, da ubrazavamo isporuke i otvaranje novih, nužnih oružanih opcija za Ukrajinu“, dodao je Zelenski.
21:02 29.01.2023
Eksplozije u Odesi, javljaju ukrajinski mediji.
19:33 29.01.2023
Oboren je ukrajinski helikopter Mi-8 iznad Novodarovke, Zaporoška oblast, saopštio je Vladimir Rogov, član administracije regiona.
Helikopter je leteo nisko, i bio oboren sistemom PVO.
18:52 29.01.2023
Samo jedan put iz Artjomovska (Bahmut) ostao je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, piše Volstrit džurnal, pozivajući se na ukrajinsku vojsku. On ide severozapadno od grada.
17:34 29.01.2023
Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin saopštio je da su u Artjomovsku (ukrajinski naziv – Bahmut) otkrivena tela stranih plaćenika.
„Danas su u Bahmutu jedinice „Vagnera“ pronašle tela sa odsečenim glavama i rukama. Kao i telefone i druge informacije da ova tela pripadaju plaćenicima, koje neprijatelj nije mogao da izvuče zbog žestokih borbi i na ovaj način pokušao da sakrije njihov identitet. Međutim, uz tela su pronađeni i elektronski uređaji“, rekao je Prigožin.
Prema njegovim rečima, „sva tela i drugi dokazi će uskoro biti predati istražnim organima na dalje odlučivanje”.
U oblasti Artjomovska vode se žestoke borbe. Prema rečima vršioca dužnosti šefa DNR Denisa Pušilina, borbe se sada vode na periferiji grada, direktno u kvartovima koje su nedavno držale ukrajinske jedinice. Istovremeno, DNR i LNR su u više navrata izveštavale da komanda ukrajinskih snaga šalje dodatne jedinice u ovo područje.
17:04 29.01.2023
Vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki izjavio je da je, prema preliminarnim informacijama, poginulo četvoro, a ranjeno petoro u ukrajinskom granatiranju železničkog mosta u Zaporoškoj oblasti.
Prema rečima čelnika regiona, napad je izveden u podne, kada su na objektu vršeni remontni radovi.
„Prema preliminarnim podacima, kao posledica granatiranja četiri osobe iz železničke brigade su poginule, dok je pet povređeno. Ukazana im je neophodna medicinska pomoć“, napisao je on na svom Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine izvršile su još jedan zločin, namerno pogodivši civilni objekat.
16:27 29.01.2023
Tokom ukrajinskog granatiranja mosta preko reke u Melitopoljskom okrugu Zaporoške oblasti poginule su dve osobe, izjavio je Vladimir Rogov, član administracije ovog regiona.
„Trenutno se zna za dvoje poginulih i sedam ranjenih“, napisao je on na svom Telegram kanalu.
Rogov je pojasnio da je reč o železničkom mostu. Prema preliminarnim podacima, Oružane snage Ukrajine ispalile su ukupno tri projektila "hajmars", od kojih je jedan oboren. Napad je izveden tokom izvođenja remontnih radova na mostu.
Ranije je Rogov izjavio da su ukrajinske trupe raketirale „hajmarsima“ drumski most preko reke Moločne u Melitopoljskom okrugu, ima poginulih i ranjenih.
15:32 29.01.2023
Na istoku zemlje je teška situacija, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu kanadskom televizijskom kanalu CBC.
O teškoj situaciji na frontu izvestili su ministra ukrajinski generali. Istovremeno, on tvrdi da je sve pod kontrolom.
Reznikov je takođe priznao da će biti potrebno neko vreme da se dobiju tenkovi koje su obećale zapadne zemlje i da će za obuku ukrajinskih vojnika biti potrebno vreme. Kao približan datum naveo je mart.
Nemačka vlada je u sredu, posle dugih razgovora, pristala da ukrajinskoj vojsci isporuči borbena vozila "leopard 2". U prvoj fazi Berlin će iz skladišta Bundesvera predati 14 borbenih vozila, tipa A6. Kako je primetio nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, tenkovi bi u Ukrajinu mogli da stignu krajem marta.
14:30 29.01.2023
Tenkovske posade ukrajinske vojske doputovale su u Veliku Britaniju na obuku za tenkove „čelendžer 2“, koje London planira da preda Kijevu.
„Velika Britanija će Ukrajini predati tenkove ‘čelendžer 2’ paralelno sa partnerskim zemljama u svetu“, navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane na Tviteru.
U januaru je kabinet britanskog premijera Rišija Sunaka saopštio da će London narednih nedelja predati Ukrajini 14 tenkova „čelendžer 2“ i započeti obuku ukrajinskih vojnika za njihovo korišćenje.
14:02 29.01.2023
Ukrajinske trupe raketirale su „hajmarsima“ drumski most preko reke Moločne u Melitopoljskom okrugu, ima poginulih i ranjenih, saopštio je član saveta administracije Zaporoške oblasti, Vladimir Rogov.
Višecevni bacač raketa Himars - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinske snage granatirale most u Zaporoškoj oblasti, ima poginulih
13:44 29.01.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Odeskoj, Nikolajevskoj i Kirovgradskoj oblasti Ukrajine i delu Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.
13:09 29.01.2023
Ruske samohodne haubice Msta SM2 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska uništila dve američke haubice M777 i dva „paladina“
12:24 29.01.2023
Romano Prodi: Sukob će trajati još dugo
Bivši italijanski premijer i bivši šef Evropske komisije Romano Prodi smatra da, uprkos evropskom dogovoru da se pruža podrška Ukrajini, zemlje EU imaju potpuno različito viđenje sukoba, piše list „Mesađero“.
„Za pojedine zemlje, kao što su Nemačka i Francuska, preovlađujući zadatak je očuvanje, koliko je to moguće, integriteta Ukrajine, ograničavajući ofanzivu Rusije. Druge, kao što su Poljska i baltičke države, a sa njima i SAD, izgleda imaju nameru da pomognu Ukrajini da pobedi“, objasnio je političar.
Prema njegovim rečima, neke zemlje čak su spremne da deluju u uslovima „dramatične neodređenosti“ oko ljudskih gubitka potrebnih za postizanje ciljeva.
„Diskusija koja je počela na Zapadu nakon postizanja sporazuma o isporuci tenkova ne može, a da ne uzme u obzir ovu ogromnu, iako neizrečenu, razliku u odnosu zapadnih zemalja“, naglasio je Prodi.
Što se tiče isporuka tenkova iz Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država, Prodi smatra da je ovo „istorijski gest, ali daleko od odlučujućeg, s obzirom na razvučene vremenske rokove i njihov ograničeni broj“. Međutim, po njegovom mišljenju, to ukazuje na priznanje da će sukob trajati još dugo.
12:10 29.01.2023
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
RUSIJA
Rusija: "Mir je rat" - zapadni političari sve više citiraju Orvela
10:41 29.01.2023
Ruski artiljerci uništili su u selu Černobajevka u Hersonskoj oblasti ukrajinsko skladište municije, izjavio je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.
Prema njegovim rečima, ubijeno je osam ukrajinskih vojnika, četiri su ranjena, a tri automobila su uništena.
Osim toga, kod sela Nadneprjansko u Hersonu pogođen je američki protivbaterijski radar ANTPQ 36, poginula su tri ukrajinska vojnika, a dva su ranjena.
09:57 29.01.2023
Robot Marker na kosmodromu Vostočni - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Spremni ruski roboti za uništavanje „leoparda“ i „abramsa“: Kreću ka Donbasu
08:55 29.01.2023
Peskov o ekonomskom ratu protiv Rusije: Držimo u tajnosti podatke
Ljudi koji učestvuju u razvoju ekonomske politike Rusije imaju pristup svim podacima koji su im potrebni, za širi krug se ove informacije ne otkrivaju zbog hibridnog rata Zapada protiv Rusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Protiv Rusije se vodi hibridni rat, kao i ekonomski rat. Zato je u takvim uslovima i prirodno što držimo u tajnosti te podatke. Svi koji bi trebalo da znaju i svi koji su uključeni u proces izrade ekonomske politike imaju pristup svim podacima, statistikama i tako dalje“, navodi izjavu Peskova „Fajnenšnal tajms“.

Kako list piše, navodno se u ruskim vladinim krugovima vodi diskusija o tome da li je potrebno da se više otkrivaju informacije o ekonomskoj situaciji u zemlji.
08:26 29.01.2023
Predsednik Državne dume: SAD učestvuju u konfliktu u Ukrajini
Isporuke teškog naoružanja Kijevu svedoče o direktnom učešću Vašingtona u konfliktu u Ukrajini, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.
„Tamo se nalaze američki instruktori i plaćenici. Kako bi spasili kijevski režim oni su počeli da isporučuju teško naoružanje. Sve to govori o direktnom učešću Vašingtona u sukobu, zbog straha da će izgubiti svoju koloniju“, napisao je Volodin na Telegramu.
07:59 29.01.2023
Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrej Meljnik predložio je da se Rusija protera iz Crnog mora pomoću nemačkih podmornica klase HDW 212A.
On je naveo da Nemci proizvode „jednu od najboljih na svetu“ podmornica ove klase, a Nemačka u svojoj vojsci ima šest takvih podmornica.
„Zašto ne bi jednu poslali u Ukrajinu? Tada bismo proterali rusku flotu iz Crnog mora“, napisao je Meljnik na Tviteru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala