- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska uništila dve američke haubice M777 i dva „paladina“

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRuske samohodne haubice "Msta SM2" u zoni specijalne vojne operacije
Ruske samohodne haubice Msta SM2 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
Pratite nas
U protekla 24 časa uništena su dva artiljerijska sistema M777 američke proizvodnje, dve samohodne artiljerijske haubice američke proizvodnje „paladin“ i jedan protivbaterijski radar američke proizvodnje AN/TPKu-50, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Portparol je dodao da su u kupjanskom pravcu jurišna i armijska avijacija i artiljerija „Zapadne“ grupe trupa izvele napad na ljudstvo i tehniku 14. i 92. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblast i Luganskoj Narodnoj Republici.
U Harkovskoj oblasti suzbijena su dejstva četiri diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine. Tokom proteklog dana u ovom pravcu ubijeno je do 50 ukrajinskih vojnika, a uništen oklopni transporter i samohodna haubica „Akacija“.
U krasnolimanskom pravcu udarima operativno-taktičke, armijske avijacije i artiljerijskom vatrom grupe trupa „Centar“ poražene su ukrajinske snage u Luganskoj Narodnoj Republici i Donjeckoj Narodnoj Republici.
Gubici neprijatelja u ovom pravcu su: 110 poginulih ukrajinskih vojnika i uništeno jedno borbeno vozilo pešadije, četiri borbena oklopna vozila, samohodni top „Nona S“ i borbeno vozilo višecevnog lansera „Grad“.
U donjeckom pravcu jedinice grupe trupa „Jug“ zauzele su povoljnije položaje i pogodile neprijateljske jedinice u oblastima naselja Kurahovo i Antonovka i DNR.
Kod Kramatorska u Donjeckoj Narodnoj Republici uništeno je skladište municije 81. aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine. U ovom pravcu ubijeno je do 90 ukrajinskih vojnika, a uništeno borbeno vozilo pešadije, dva borbena oklopna vozila, 14 automobila, dve samohodne haubice „Akacija“, dve haubice D-20 i D-30 i dva lansera „Oljha“ i „Smerč“.
U južnodonjeckom i zaporoškom pravcu jedinice grupe snaga „Istok“ nastavile su ofanzivna dejstva i izvele napad na neprijatelja u rejonima naselja Ugljedar, Prečistovka i Ševčenko u Donjeckoj Narodnoj Republici i Dorožnjanka u Zaporoškoj oblasti.
Kod Prečistovke i Ugljedara uništena su dva skladišta artiljerijske municije ukrajinskih snaga. Tokom protekla 24 časa u ovom pravcu ubijeno je i ranjeno do 100 ukrajinskih vojnika, a uništen je jedan tenk, dva borbena oklopna vozila, tri kamioneta, dva automobila i dve samohodne haubice „Akacija“.
U hersonskom pravcu uništena su dva kontrabaterijska radara američke proizvodnje AN/TPKu-36 i AN/TPKu-48, kao i jedno skladište artiljerijske municije ukrajinskih snaga.
Ruski PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili četiri ukrajinske bespilotne letelice u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici.
Takođe je presretnuto 16 raketa ispaljenih iz višecevnih raketnih sistema „hajmars“, „Oljha“ i „Uragan“ u DNR i Hersonskoj oblasti.
Osim toga, u rejonu naselja Novi Svet u DNR oborena je protivradarska raketa američke proizvodnje „HARM“.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno ukupno: 381 avion, 204 helikoptera, 2.980 bespilotnih letelica, 402 protivvazdušna raketna sistema, 7.670 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 995 borbenih vozila za višecevne raketne sisteme, 3.956 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 8.218 jedinica specijalnih vojnih vozila.
Helikopteri Mi-28 (levo) i Ka-52  - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Zelenski o situaciji kod Artjomovska i Ugljedara: Veoma teško zbog „ruskih juriša“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala