- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Nemački tenkovi leopard 2/A4 - Sputnik Srbija

UŽIVO Stejt department: Od Nemačke se uskoro mogu očekivati novosti o isporuci tenkova Kijevu

Pratite nas
U toku je 334. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nemačka neće zabraniti Poljskoj da isporučuje tenkove "leopard 2" Ukrajini, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok. Dmitrij Rogozin je najavio da će se vratiti u Donbas do kraja januara.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:14 23.01.2023
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Amerika neće zavrtati ruku Nemačkoj zbog isporuke tenkova Kijevu
21:08 23.01.2023
Mađarski mediji: Ukrajina zbog velikih gubitaka sprovodi masovnu mobilizaciju u Zakarpatju
U Zakarpatju se sprovodi najmasovnija mobilizacija od početka sukoba, što je posledica velikih gubitaka u Zakarpatskoj 128. planinsko-jurišnoj bridadi kod Soledara, prenosi mađarski list „Pešti Sracok“, pozivajući se na izjave lokalnih žitelja.
„Lokalni žitelji kažu da takve mobilizacije u Zakarpatju nije bilo od početka rata. Prema procenama, poslednjih dana Zakarpatje su preplavile stotine ukrajinskih vojnika i milicajaca. Registruju, dele pozive i vode: na ulici, na pijaci, u autobusu, kod dečjeg vrtića, u kafiću. Oni već ulaze i u kuće“, navodi list.
Prema informacijama lista, zadatak je da se mobiliše 10.000 žitelja Zakarpatske oblasti.
„Formira se nova brigada, kako kažu, nakon što je najveća, najprofesionalnija, najbolje obučena brigada, poznata i kao Zakarpatska 128, pretrpela ogromne gubitke u Soledaru. Kakva je istina, koliko je ljudi moglo da pogine na Istočnom frontu poslednjih dana, niko ne zna, to je vojna tajna“, piše list.
20:46 23.01.2023
Stejt department: Od Nemačke se uskoro mogu očekivati novosti o isporuci tenkova Kijevu
Portparol Stejt departmenta SAD Ned Prajs izjavio je da pretpostavlja da se od Nemačke uskoro mogu očekivati novosti u vezi s isporukom tenkova Ukrajini.
„Moj utisak nakon pregleda naslova u medijima je takav da, verovatno, u narednim satima ili danima možemo da čujemo više od nemačkih saveznika“, rekao je Prajs novinarima.
Nemačka ministarka Analena Bervok ranije je izjavila da je Nemačka spremna potvrdno da odgovori na zahteve drugih zemalja o isporuci tenkova nemačke proizvodnje „leopard“ Ukrajini, ukoliko ih dobije.
Prajs je, takođe, rekao da pitanje o isporuci nemačkih tenkova treba postaviti Nemačkoj i Poljskoj i podsetio da Ukrajina već ima na stotine tenkova. Inače, SAD i Nemačka su odbile same da šalju Ukrajini svoje tenkove, dok je Poljska spremna da Kijevu isporuči nemačke „leoparde“.
20:26 23.01.2023
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Gerasimov: Rusiji se suprotstavlja praktično ceo Zapad
20:25 23.01.2023
Političari u SAD žele da pošalju tenkove „abrams“ Kijevu do kraja zime
Lideri Demokratske i Republikanske partije održavaju blizak kontakt sa Savetom za nacionalnu bezbednost SAD radi slanja tenkova „abrams“ Kijevu do kraja zime, preneo je televizijski kanal „Skaj njuz Arabija“ pozivajući se na američke izvore.
Predstavnik Pentagona je u razgovoru za televizijski kanal izjavio da taj resor vrši pritisak na predsednika SAD Džozefa Bajdena kako bi određeni broj tenkova „abrams“ poslao istovremeno s nemačkim tenkovima „leopard“.
SAD i Nemačka za sada nisu odlučile da šalju Ukrajincima svoje tenkove, za razliku od Velike Britanije, koja je Kijevu poslala svoje „čelendžere“.
19:15 23.01.2023
Borelj: Nemačka ne blokira isporuku tenkova „leopard“ Ukrajini
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok na sednici Saveta šefova diplomatije Evropske unije potvrdila da Berlin ne blokira isporuke tenkova „leopard“ Ukrajini.
Nemačka je spremna potvrdno da odgovori na zahteve zemalja da isporučuju tenkove nemačke proizvodnje Ukrajini, ako ih bude dobila, rekla je nemačka ministarka odbrane u nedelju. Poljski premijer Mateuš Moravjecki je izjavio da Poljska može da preda Ukrajini tenkove „leopard“ ne čekajući saglasnost Nemačke.
19:14 23.01.2023
Predstavnik UN: Zadržavanje ruskog đubriva u evropskim lukama – „veoma loše“
Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik izjavio je da je „veoma loša“ činjenica to što se rusko đubrivo zadržava u evropskim lukama, te da u vezi s tim postoji niz problema.
On je ukazao na to da, osim broda koji je osiguran Svetskim poljoprivrednim programom i koji se s robom uputio u Malavi, nije bilo više nijednog broda s ruskim đubrivom.
„Zato što se amonijak, koji bi mogao da se kreće, nalazi u evropskim lukama. Biće eufemizam ako kažem da je problem koji pokušavamo da rešimo, težak. To liči na Rubikovu kocku. Angažovan je niz igrača – Evropska unija, razne banke, kompanije, dostavljači, osiguravajuće kompanije“, rekao je Dižarik.
18:57 23.01.2023
18:56 23.01.2023
Tanker sa naftom - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
SVET
Još osam evropskih zemalja pridružilo se antiruskim sankcijama EU
18:49 23.01.2023
Borelj: Dosadašnja pomoć EU Ukrajini gotovo 50 milijardi evra
Evropska unija je tokom protekle godine pružila Ukrajini vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć u vrednosti od 49 milijardi evra, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
„Ministri su postigli politički sporazum o izdvajanju nove, sedme tranše vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 500 miliona evra. Još 45 miliona će biti izdvojeno iz Evropskog fonda za mir za misiju obuke ukrajinskih vojnika... Ukupna vojna pomoć će biti 3,6 milijardi evra“, rekao je Borelj.
18:22 23.01.2023
Vlada Rusije odobrila je i predstavila predsedniku Rusije Vladimiru Putinu predlog o potpisivanju sporazuma s Belorusijom o osnivanju centara za zajedničku obuku vojnika, objavljeno je na zvaničnom ruskom portalu za pravne informacije.
18:08 23.01.2023
SAD računaju na to da će Ukrajini isporučiti borbena vozila pešadije „bredli“ tokom narednih nekoliko sedmica, saopštio je visoko rangirani predstavnik Pentagona.

„Što se tiče 'bredlija', oni još nisu stigli... govorimo o nedeljama, a ne o mesecima“, rekao je on komentarišući rokove za isporuku tih borbenih vozila.

17:12 23.01.2023
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2023
RUSIJA
Medvedev: Jasno je ko nam je prijatelj a ko ne
16:30 23.01.2023
Nemački raketni sistemi „Patriot“ na putu ka Poljskoj
Dva nemačka sistema „Patriot“ na putu su ka Poljskoj, saopštilo je Ministarstvo odbrane Nemačke.
„Danas od podneva ka Poljskoj putuju dva naša ešalona 'Patriot'. Oni će tamo štiti celovitost i bezbednost vazdušnog prostora naše alijanse na istočnom krilu NATO-a“, navedeno je u saopštenju.
U konvoju je 40 automobila i 150 vojnika, dodaje se u saopštenju.
Bišva ministarka odbrane Nemačke Kristina Lambreht je usled incidenta koji se sredinom novembra dogodio u Poljskoj, kada je pogranično područje te zemlje pogodila ukrajinska raketa, saopštila da se s poljskim kolegom dogovorila da vazdušni prostor Poljske nadgledaju nemački lovci „Eurofajter“, kao i da se na njenoj teritoriji razmeste sistemi „Patriot“.
16:14 23.01.2023
Kijev nikada nije skladištio municiju na teritoriji nuklearnih elektrana u zemlji, izjavio je savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.
„Ukrajina nikada nije skladištila nikakvo oružje na teritoriji nuklearne elektrane... Ukrajina je uvek otvorena za inspekcijske organe, uključujući IAEA“, napisao je Podoljak na svom Tviteru.
U ponedeljak je pres biro Spoljne obaveštajne službe Rusije saopštio da Oružane snage Ukrajine skladište municiju koju im isporučuju zapadne zemlje na teritorijama nuklearnih elektrana, a posebno se radi o raketama za višecevne lansere „hajmars“. Spoljnoobaveštajna služba napomenula je da ukrajinska vojska računa na činjenicu da Oružane snage Rusije, uviđajući opasnost od nuklearne katastrofe, neće izvoditi udare na teritorije nuklearnih elektrana, a ako dođe do detonacije skladišta i uništenja nuklearne centrale krivicom „zalutale“ ukrajinske PVO rakete, krivica za tragediju moći će da se pripiše Moskvi.
15:42 23.01.2023
Stoltenbergu uručena počasna nagrada Vrhovne rade Ukrajine
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u ponedeljak je od Vrhovne rade Ukrajine dobio počasnu nagradu „za zasluge pred ukrajinskim narodom, unapređivanje i jačanje Ukrajine kao demokratske i pravne države“, saopšteno je iz Severnoatlanske alijanse.
Uručenje nagrade je, kako je saopšteno, upriličeno u sedištu NATO-a.
Stoltenberg je primajući priznanje ponovio da će podrška Kijevu biti nastavljena i pozitivno ocenio „izjave savetnika na sastanku kontakt grupe u Ramštajnu o isporukama savremenijeg teškog naoružanja“ Kijevu.
15:38 23.01.2023
Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da je isporuka tenkova Ukrajini pitanje za one države koje poseduju tu tehniku, a da Slovenija podržava sve korake koji će doprineti da se obustavi konflikt i da se pomogne Kijevu na svaki mogući način.
„To je pitanje Nemačke i onih država koje tu tehniku imaju, Slovenija je nema ali podržavamo svaki korak u cilju obustavljanja ruske agresije na Ukrajinu“, rekla je Fajon.
15:37 23.01.2023
Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je, komentarišući informaciju o tome da Budimpešta insistira na isključivanju niza Rusa sa sankcionog spiska, da ako nema prvnih osnova za uvođenje sankcija protiv konkretnog lica, taj čovek ne treba da bude na spisku.
„Sankcione mere se stalno preispituju. Jednom u šest meseci treba ih obnavljati. Mislim da je važno, ako se ima u vidu evropska pouzdanost, da lica za koja nema pravne ili suštinske osnove za uvođenje sankcija, ne treba da budu na sankcionomspisku“, rekao je Sijarto.
Mediji su ranije objavili da Mađarska zahteva da se ukinu sankcije Evropske unije protiv devetoro Rusa. Savetnik mađarskog premijera Balaž Orban izjavio je da ne zna za taj zahtev i podsetio na to da se Mađarska u vezi s tim pitanjem rukovodi svojim nacionalnim interesima.
15:32 23.01.2023
Bivši ministar: Varšava razmatrala podelu Ukrajine na početku specijalne vojne operacije
Varšava je razmatrala opciju podele Ukrajine u početnoj fazi ruske vojne operacije, izjavio je bivši ministra spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski.
„Mislim da je postojao trenutak kolebanja u prvih deset dana rata kada nismo znali kako će se stvari razvijati i da li će, možda, Ukrajina propasti“, rekao je on za poljsku radio-stanicu na pitanje da li je misli da je vlada stranke Pravo i pravda u nekom momentu mislila o podeli.
Sikorski je dodao da je situacija mogla da se razvije u različitim pravcima da nije bilo ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i pomoći zapadnih država.
Ovu izjavu poljskog diplomate prokomentarisao je premijer Poljske Mateuš Moravjecki koji je rekao da se ona ni po čemu ne razlikuje od ruske propagande i da bi bivši ministar trebalo da odmeri reči. Takođe je dodao da očekuje da će Sikorski povući te užasne tvrdnje.
Podsetimo, novembra prošle godine direktor ruske Spoljno-obaveštajne službe Sergej Nariškin je izjavio da agencija poseduje informacije o tome da se Poljska sprema za aneksiku teritorija na zapadu Ukrajine – Lavovskoj, Ivano-Frankovskoj oblasti i većeg dela Ternopoljske oblasti.
14:33 23.01.2023
Mađarske vlasti neće praviti prepreke EU za finansiranje isporuka oružja Ukrajini, iako ne podržavaju takve akcije, jer ih smatraju štetnim, izjavio je šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova Peter Sijarto u razgovoru sa novinarima u pauzi sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.
On je potvrdio da je na sastanku razmatrano izdvajanje još jedne tranše iz Evropskog fonda za mir u iznosu od 500 miliona evra za isporuku oružja ukrajinskoj vojsci.
„Ne smatramo ovo dobrom idejom, ali se ne mešamo u sprovođenje odluke Evropske unije o tome“, rekao je Sijarto.
Ministar je napomenuo da se Mađarska zalaže za mirno rešenje situacije u Ukrajini i da je protiv onih odluka koje bi mogle da dovedu do „eskalacije sukoba“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala